PRAKTISKI: Kuru sieru baudīt Līgo svētkos?

Lai Līgo naktī siers dotu saules spēku, vajadzētu rūpīgi izpētīt tā sastāvu – tajā nevajadzētu būt nekādām mākslīgām piedevām © F64

Līgo un Jāņu svētku galdā tradicionāli tiek likti visādi lauku labumi, bet galvenais svētku cienasts un simbols ir īsts Jāņu siers ar ķimenēm. Siera apaļā forma simbolizē sauli un pasauli tās veselumā, tādējādi, nolaužot pa gabaliņam, mēs paņem sev daļu saules spēka, veselības un veiksmes.

Kādu sieru izvēlēties, lai tas dotu saules spēku? Kādām sastāvdaļām jābūt Jāņu siera sastāvā un no kādām vielām vajadzētu izvairīties? Pa veikaliem staigāja, Jāņu sieru piedāvājumu un to sastāvu pētīja studijas Figura Line uztura speciāliste Ilze Justamente.

Sastāvs ir tīrs

«Svētki ātri paies, bet liekās kalorijas paliks,» smaidot saka Ilze Justamente, paredzot, ka Līgo vakarā un Jāņu dienā noteikti tiks apēsts vairāk siera, nekā organismam būtu nepieciešams. Tieši tāpēc viņa iesaka pievērst uzmanību siera sastāvam, kuru liksiet uz svētku galda – tajā nevajadzētu būt nekādām mākslīgām piedevām.

Izpētījusi šā brīža Jāņu sieru piedāvājumu lielveikalos, uztura speciāliste ir patīkami pārsteigta, ka ir ļoti daudz tradicionālo Līgo un Jāņu sieru, to piedāvā visdažādākie ražotāji, un lielākoties to sastāvs ir tīrs – tur ir piens, pienskābes baktēriju ieraugs, ķimenes un dažādas sēklas, sāls, dabīgas izcelsmes pārtikas krāsvielas, piemēram, beta karotīns (E160a) un annato (E160b, to iegūst no annato koka sēklu ārējiem apvalkiem), kalcija hlorīds (E509), kas ir dabīgs sāls, sastopams iežos un jūras ūdens sastāvā, veselībai nekaitīgs. Arī daudzi parastie Holandes sieri esot tīri.

Labo sieru sarakstā uztura speciāliste ierindo Rankas Jāņu sieru, kura sastāvā ir tikai piens, vājpiena biezpiens, sviests, olu masa, sāls, ķimenes, E160b, turklāt tauku saturs sausnā – vien 20%. Arī Trikātas sieru Jāņu prieks ar ķimenēm: tā sastāvā ir govs piens, 1,2% ķimeņu, sāls, cietinātājs – kalcija hlorīds, recinātājs – dzīvnieku izcelsmes ferments himozīns, pienskābes baktēriju ieraugs, dabīgas izcelsmes krāsviela annato. Šo sarakstu turpina nenogatavināts mīkstais Sierštelles siers ar sēklu mix – tā sastāvā ir piens, skābais krējums, 2% linsēklu, 2% ķirbju sēklu, saulespuķu sēklas, 2% sezama sēklu, olas, sāls. Arī vidēji liesais, puscietais nenogatavinātais Latgale Līgo siers ir tīrs: tajā ir tikai piens, 0,4 % ķimeņu, pārtikas sāls un krāsviela beta karotīns.

Jāizvairās no piedevām

«Vajadzētu izvairīties no tādām mākslīgajām piedevām un konservantiem kā nātrija nitrāts (E251), nātrija nitrīts (E250), mononātrija glutamāts (E621). Šādas piedevas bieži vien pievieno, lai uzlabotu produkta garšu vai atjaunotu to, ja tā zudusi ražošanas procesā. Šīs sastāvdaļas biežāk novērojamas kūpinātajos sieros vai sieros, kuriem jāpanāk pikantāka un izteiktāka garša,» stāsta Ilze Justamente. Viņa atgādina, ka mononātrija glutamāts ir garšas pastiprinātājs, par ko mūsdienās ļoti daudz runā. «Pirmkārt, tas maina paša produkta garšu. Otrkārt, tas nomāc sāta centrus un veicina to, ka neveidojas sāta sajūta. Treškārt, visi produkti, kam pievienots nātrija glutamāts, garšo ļoti līdzīgi, un cilvēkiem no šīs garšas veidojas jau neliela psiholoģiska atkarība. Tas ir gan čipsos, gan daudzos gaļas izstrādājumos, gan garšvielu maisījumos. Gan jau katram ir pazīstama situācija, ka roka pati sniedzas pēc čipsiem, jo ar vienu sauju nekad nepietiek.»

Uztura speciāliste atrada veikalā sierus arī ar šādām piedevām. Pirmie divi, kas pagadījās pa rokai, bija Talsu piensaimnieka Talsu ritulis, Sarkanais – tā garša pastiprināta ar E621, arī Latgales kūpinātā, puscietā, nenogatavinātā Alus siera sastāvā ir garšas pastiprinātājs E621.

Daudz dancot

«Siers tomēr ir piesātināto tauku avots, tāpēc tiem, kuri seko līdzi savai figūrai, vajadzētu pievērst uzmanību arī tauku procentam sausnā. Ja tas ir virs 60%, siers ir ļoti trekns, trekni ir arī sieri ar 45–60% tauku saturu sausnā. Vidēji trekni ir tādi, kuriem tauku saturs ir 25–40%, bet liesie sieri ir tādi, kam tauku procents ir 25% un uz leju,» skaidro uztura speciāliste. Skaidrs, ka uz Līgo svētku galda tiek likts ne tikai siers, ir arī pīrāgi, cūkgaļas kūpinājumi, alus un vēl daudz visa kā. Un tas nozīmē, ka šajos svētkos noteikti tiek uzņemts pārāk daudz kaloriju.

«Siers ir ne tikai piesātināto tauku avots uzturā, tajā ir arī diezgan daudz sāls, līdz ar to tas var pastiprināt slāpju sajūtu. Un ar ko mēs Jāņos remdējam slāpes? Ar alu. Tas savukārt veicina apetīti, un roka atkal sniedzas pēc uzkodām. Visbiežāk – pēc siera, pīrāgiem un gaļas. Tā mēs ēdam, dzeram, ēdam, dzeram, un veidojas tāds mazs apburtais loks. Ja vēl alkohola ir daudz, mēs vairs neapzināmies un nekontrolējam, ko un cik apēdam,» stāsta Ilze Justamente. Viņa skaidro: tiklīdz tiek uzņemts par daudz kaloriju, kas netiek patērētas, pāri palikušās kalorijas tiek transformētas taukos. Tāpēc ar to ir jārēķinās: ja tikai ēdīsim, dzersim un nekustēsimies, un arī nākamajās dienās nepadomāsim par to, lai uzņemtās kalorijas tiktu izmantotas, pēc svētkiem var parādīties kāds lieks kilograms.

Tāpēc uztura speciāliste iesaka: ēst un dzert adekvātos daudzumos, daudz dancot un līdztekus alum dzert arī tīru ūdeni – lai organismam nav tik liela intoksikācija. Savukārt pēc svētkiem izvēlēties vieglāku uzturu, dzert daudz šķidruma un pamazām atgriezties pie veselīgiem ēšanas paradumiem.

Viena divas šķēles

Cik daudz siera nepieciešams ikdienā, lai nekaitētu figūrai? Studiju tīkla Figura Line uztura speciāliste neiesaka vairāk par vienu divām šķēlītēm. «Siers ir labs kalcija avots. Šīs grupas līderi ir visi cietie sieri, bet jārēķinās, ka tajos ir arī diezgan liels sāls saturs un kaloriju apjoms. Tāpēc, jo siers ir treknāks, jo ikdienas porcija ir mazāka. Ar simt gramiem siera mēs varētu uzņemt visu dienā nepieciešamo kalcija daudzumu, bet – simt gramos siera var būt no 200 līdz 300 kalorijām, un tas ir samērā daudz. Tāpēc dienas optimālā deva ir 30–60 grami siera, bet papildu kalcija daudzums jāuzņem arī ar citiem produktiem,» stāsta Ilze Justamente.

Ko darīt tiem cilvēkiem, kuri uzturā vienkārši nelieto piena produktus vai ir piena produktu nepanesība? Kur dabūt kalciju? «Var izdzīvot bez siera,» viņa pasmaida un saka, ka olbaltumvielas var uzņemt arī citādi, bet kalciju – ar tumšo lapu dārzeņiem (brokoļiem, spinātiem, pētersīļiem), Ķīnas kāpostiem, dillēm, žāvētiem augļiem, pākšaugiem, riekstiem, jūras zivīm, bagātinātu sojas pienu.

TICĒJUMI

• Jāņu vakarā uz ganībām jāiet līgot un siera ēst, lai govīm svētība pieliptu.

• Ja Jāņa dienā saimniece nesien sieru, tad viņas govis piemeklēs kāda slimība.

SIERĀ NEKAITĪGĀS E VIELAS

• E160a – beta karotīns, dabīgas izcelsmes pārtikas krāsviela

• E160b – annato, dabīgas izcelsmes pārtikas krāsviela, ko iegūst no annato koka sēklu ārējiem apvalkiem

• E509 – kalcija hlorīds, dabīgs sāls, sastopams iežos un jūras ūdens sastāvā, veselībai nekaitīgs

VIEDOKLIS

Numur viens, kas izraisa problēmas

Roberts LĀCĪTIS, makrobiotikas speciālists:

– Siers ir numur viens, kas izraisa problēmas – sievietēm ginekoloģijā un krūtīs, vīriešiem – ar prostatas dziedzeri. Protams, zinātniski tas netiks pierādīts, jo neviens necentīsies to pierādīt, bet – praktiski tā mēdz būt, to pierāda dzīve. Jo, kad no ēdienkartes izņem sieru, sievietēm uzlabojas gan krūšu veselība un atrisinās ginekoloģiskās problēmas, bet vīriešiem mazinās prostatas dziedzera problēmas.

Bet – ir taču svētki, un ir tradīcijas! Tāpēc mans ieteikums: ēdiet kazas sieru. Ja kazas siers negaršo, ēdiet mājās sieto sieru, kas patiesībā ir saspiests biezpiens. Tas ir labākais produkts, ko var iedomāties. Ja tādu varat dabūt – svētki! Ja pirksiet veikalā tādu, kas līp pie naža un ko nevar normāli nogriezt... Plus vēl pienu, maizi un cukuru – tad organismā būs tik daudz gļotu piku, ka maz neliekas! Govs piens cilvēkam vispār būtu jālieto pēc iespējas mazāk.

Bet, kas attiecas uz sieru, ko pērkam veikalā – es taču kā pircējs absolūti nevaru pateikt, no kā tas ir taisīts. Vai no piena, vai piena pulvera, vai ūdens plus kāds ķīmisks sastāvs, kas beigās tiek nosaukts par sieru. Brīnumi ir visādi. Tāpēc, ja jums garšo siers, vajadzētu pastāvēt uz to, ka mājās sietais ir vislabākais! Pamēģiniet paši! Mājas siera pagatavošanas recepšu ir pilns internets, ir tikai jādara! Bet, ja sakāt, ka nevarat atrast labu pienu, tā ir atrunāšanās.



Veselība

“Mēs pirmo reizi ar vīru izbaudījām atvaļinājumu, jo nebija bail ar bērniem nonākt slimnīcā,” par to, kā mainījusies ģimenes dzīve, kopš bērniem valsts apmaksā jaunu medikamentu hemofilijas ārstēšanai, stāsta mamma Karīna Rozenvalde. Viņai ir divi dēli – piecus un sešus gadus veci –, un abiem ir hemofilija – slimība, kuras dēļ traumu situācijā asinis neapstājas tecēt, jo nesarec.

Svarīgākais