Atkarība no "selfijiem" - iespējams nopietna psihiska saslimšana

© dailymail.co.uk

Lai arī daudzi, iespējams, to jau sen bija nodomājuši, taču tagad to atzīst arī pētnieki un psihiatri – pārmērīga „selfiju” uzņemšana liecina par psihiskiem traucējumiem. Lai gan „selfiju” jeb pašbilžu uzņemšana savu popularitāti iemantoja jau kādu laiku atpakaļ, šobrīd aktuālāki kļūst jautājumi par to, kāpēc tas tiek darīts un kādas var būt tā sekas.

Pētnieki no Ohaijo Universitātes apstiprinājuši, ka cilvēkiem, kuri ir pārņemti ar pašbilžu uzņemšanu, nereti ir psihopātiskas noslieces. Šis konkrētais pētījums vairāk gan koncentrējies uz vīriešu apsēstību ar selfiju uzņemšanu, jo, lai arī cik tas dīvaini nebūtu, tā ir daudz lielāka problēma, nekā iepriekš tika uzskatīts. 

Piemēram, vīrieši, kuri regulāri publicē pašbildes sociālajos tīklos facebook, twitter un instragram, ir daudz vairāk uz sevi tendēti. Selfiju uzņēmējiem piemīt narcistiskas īpašības un vēlme pēc atzinības. Lai gan narcismam raksturīgs augsts pašvērtējums, pētnieki atzīst, ka pašbilžu publicēšana saistīta ar zemu pašvērtējumu. Līdz ar to, tas ir šo divu pretrunīgo īpašību apvienojums.

Interesanti ir arī tas, ka tie vīrieši, kuri ilgu laiku pavada uzņemot un apstrādājot bildes pirms to publicēšanas, vairums gadījumos ir noslēgti un nav sociāli.

Savukārt, cits pētījums pauž ideju, ka uzņemot pašbildi, šī īpašā leņķa atrašana, lai cilvēks izskatītos labāk, tiek saistīta ar pārliecības trūkuma garīgo stāvokli.

Psihiatrs Deivids Vīls atzīst, ka divi no trīs pacientiem, kuri nāk pie viņa konsultēties saistībā ar iedomātiem ķermeņa trūkumiem, ir aktīvi selfiju publicētāji sociālajos tīklos.

Šeit vērts pieminēt arī gadījumu, kad gados jaunais Denijs Bovmens Lielbritānijā mēģināja izdarīt pašnāvību, jo nebija apmierināts ar savu izskatu selfijos. Viņš bija tik ļoti izmisis, lai patiktu meitenēm, tāpēc dienā pavadīja aptuveni 10 stundas, kurās uzņēma vairāk kā 200 selfijus. Tā rezultātā jaunietis zaudēja ievērojamu svara daudzumu.  Un sava nestabilā stāvokļa dēļ viņam nācās pamest arī vidusskolu.

Protams, šeit jāpiebilst, ka riska grupā netiek iekļauti cilvēki, kuri selfijus uzņem reti un vien izklaidējošu nolūku vadīti. Pēc psihiatru domām, apsēstībai ar pašbilžu uzņemšanu pakļauti cilvēki, kuri ar šo pašbilžu palīdzību centušies kompensēt savas reālās dzīves problēmas.

Informācija sagatavota pēc dailymail.co.uk, psychologytoday.com .

Veselība

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.