Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Augstpapēžu kurpju valkāšana pamatīgi deformē ķermeni

© healthyfoodteam.com

Ikviena sieviete zina, ka izvēlētais apģērba komplekts bieži vien perfekti izskatās kopā ar kurpēm, kuru papēdis pārsniedz 10 cm. Kamēr dažas no sievietēm šāda veida apavus uzvelk vien retās reizēs, tikmēr citām tā ir ikdiena. Lai gan šīs kurpes bieži vien ir neērtas, tomēr sievietes modes vārdā reizēm gatavas ziedot visu. Šobrīd ir veikti pētījumi, kas pierāda, ka šāda veida apavu nēsāšana ir bīstama.

Osteopāte Natālija A.Nevina norāda, ka augstpapēžu kurpju nēsāšana rada izmaiņas ķermeņa uzbūvē, jo cilvēka augums atrodas tam nepiemērotā pozīcijā.  Bieži vien novērojama kāja īkšķa deformācija, muskuļu un saišu iekaisumi. Tāpat tiek novērotas arī muguras sāpes, bieži ikru muskuļu sastiepumi.  Regulāri ārstei nākas saskarties ar sievietēm, kuras norāda uz izteiktām sāpēm papēdī, kas norāda uz Ahileja cīpslas iekaisumu. Bet ko darīt, lai šādas problēmas novērstu? 

Speciālisti iesaka iegādāties apavus, kuru papēža augstums nepārsniedz 2.5-5 centimetrus.  Tāpat jāievēro, lai tas būtu stabils, nevis pārāk smalks un nedrošs.

Katru dienu atrodi laiku stiepšanās vingrinājumiem, kas spēj ne vien atbrīvot saspringušos muskuļus, bet arī sagatavot tos turpmākajam darbam. Ja nav laika to izdarīt pirms vai pēc apavu nēsāšanas, to droši var izdarīt arī tad, kad apavi jau uzvilkti. Atliek vien uz grīdas novietot, piemēram, zīmuli, un vairākas reizes ar rokām tam stiepjoties klāt pieskarties.

Jāatceras, ka apavi jāiegādājas atbilstoši kājas izmēram. Tie nedrīkst būt ne par lielu, ne mazu. Turklāt, ja kurpes papēdis atradīsies tieši vietā, kur atrodas kājas papēdis, apavu nēsāšana kļūs vairākas reizes vieglāka un ērtāka.

Katru dienu iespēju robežās arī jāizvēlas dažādi apavu veidi, kas nodrošinātu visu pēdas muskuļu darbību. Ilgstoša vienveidīgu apavu nēsāšana atsevišķiem ķermeņa muskuļiem liek strādāt mazāk, taču citiem gluži pretēji-vairāk.

Informācija sagatavota pēc healthyfoodteam.com