VESELĪBA: Kas tie tādi – tievēšanas plāksteri?

© Publicitātes foto

Kamēr vieni ik pārdienas svīst sporta zālē un citi ievēro diētas, lai tādā veidā atbrīvotos no nevēlamajiem kilogramiem, ir cilvēki, kuri tic, ka notievēt var arī neko nedarot un īpaši nepiepūloties – vien uzlīmējot uz vēdera plāksteri.

Neatkarīgā skaidro, kas tie tādi tievēšanas plāksteri (slim patch), kas ir to sastāvā, kādus brīnumus tie sola un ko par šādu tievēšanu domā profesionāļi. Savā pieredzē dalās makrobiotikas speciālists Roberts Lācītis un klīnikas Premium Medical speciālisti – dietoloģe Inga Pūce, uztura speciāliste Viāna Kuļša un ģimenes ārste, psiholoģe un psihoterapeite Roza Džamaldajeva.

Tikai jāuzlīmē

Sievietes, lai notievētu, ir gatavas uz visu – badoties, rīt neizsakāmas izcelsmes tabletes, līmēt plāksterus un pat gulties zem skalpeļa, lai atsūktu taukus. Pēdējais prasa salīdzinoši lielus naudas līdzekļus, bet brīnumplāksteri dažādos interneta veikalos maksā vidēji no 5 līdz 25 EUR, un tie iet uz urrā – piemēram, gada sākumā kādā atlaižu portālā tos iegādājušies 397 (!) cilvēki. Tiesa gan, atsauksmes par šo plāksteru iedarbību nekur nav atrodamas.

Ražotāji (tie pamatā nāk no Ķīnas) sola: uzlīmēts iespējami tuvu nabai, tas darbosies visas dienas garumā. Mazināsies apetīte, uzlabosies asinsrite, tiks paātrināta tauku dedzināšana, vienlaikus nodrošinot vienmērīgu aktīvo vielu uzņemšanu 12 stundu garumā. Turklāt plākstera sastāvs esot speciāli izstrādāts, lai neradītu blakusparādības – tā esot augu dabīgo ekstraktu kombinācija ar magnētu. Magnētiskie viļņi stimulē toksīnu izvadīšanu un barības vielu uzsūkšanos. Tas uz nakti tikai jāuzlīmē uz vēdera, un jau drīz varēs baudīt tā lielisko iedarbību. Vai nav fantastiski?!

Kā to panāk?

«Izpētot šo brīnumplāksteru sastāvu un solīto iedarbību, redzams, ka galvenie atslēgas vārdi ir paātrināta vielmaiņa, palielināts tauku dedzināšanas temps. Tad jājautā, kāpēc cilvēki domā, ka viņiem ir lēna vielmaiņa? Vai tauki vispār jau ir sākuši degt, ka to temps jāpaātrina? Interesanti, kā tad šie plāksteri to panāk?!» daudz jautājumu bez atbildēm ir dietoloģei un apvienības Figūras draugi vadītājai Ingai Pūcei. «Tauki jau nedeg tāpat vien. Organismā galvenais enerģijas avots ir glikoze. Kad tās līmenis krīt, sākas tauku oksidācija – tauki pārvēršas glikozē. Bet tauku oksidācijas process ir lēns, un tas ir normāli,» spriež Inga Pūce. Viņai nav īsti saprotams arī tas, kā magnētiskie viļņi stimulē toksīnu izvadīšanu. «Jebkurš magnēts izstaro elektromagnētisko starojumu. Ja jau tas būtu tik vienkārši, mēs varētu ieiet elektromagnētiskajā kamerā vai salikt sev apkārt magnētus un tik tievēt. Es, goda vārds, pirmo reizi ko tādu dzirdu, ka magnētiskie viļņi stimulē toksīnu izvadīšanu. Varbūt kaut ko esmu palaidusi garām,» viņa brīnās, sakot, ka tiešām ir grūti iztēloties, kādā veidā tas notiek.

Nav pamatojuma

Tievēšanas plāksteru ražotāji uzskaita, kas ir to sastāvā: džodžobas eļļa, zaļā tēja, naktssveces eļļa, karnitīns, kakao sviests, piparmētru eļļa, jasmīnu eļļa, safrāns, ēteriskās eļļas utt. Un magnēts. Dietoloģe Inga Pūce pieļauj, ka vietā, kur uzlīmē plāksteri, varētu būt īslaicīgs un minimāls efekts, jo šīs aktīvās vielas var uzlabot asinsriti. «Sliktāk nebūs, bet vai būs labāk, tas ir liels jautājums. Vai tas var palīdzēt samazināties tauku kārtai proporcionāli visā ķermenī? Stipri apšaubu. Tam nav pamatojuma,» viņa apgalvo un iesaka nebūt tik lētticīgiem.

Inga Pūce skaidro: «Laikā, kad cilvēks tievē, ar dažādiem produktiem līdzsvarojot organisma iekšējo vidi, notiek audu kanibālisms – paša tauki tiek pārvērsti glikozē, un tā rezultātā tauki, kas ir zemādā visā ķermenī, pamazām kūst. Bet, ja plāksteri līmē uz vēdera, kūst tauki uz vēdera? Ja vajag tos dabūt nost no ciskām, plāksteris jālīmē uz ciskām? Tiešām neticu to iedarbībai. Tas nav nopietni. Tāpēc gribas teikt, ka visstiprākā ticība ir lētticība.»

Dietoloģe uzskata, ka jebkurai metodei ir jābūt izmērāmai. Rezultātam ir jābūt izmērāmam. «Piemēram, Figūras draugu programmā ir teikts: ja jūs visu ievērosiet, jums nedēļas laikā būs nost precīzi viens kilograms. Un, ja cilvēks visu ievēro un tad nosveras – jā, ir viens kilograms mazāk! Protams, ir arī subjektīvās sajūtas, jo vienam kilograms ir nost no kājām, citam no vēdera, vēl kādai – no krūtīm. Un tas ir normāli, jo mums ir katram sava ķermeņa konstitūcija, bet – rezultāts ir izmērāms! Turklāt tas ir zinātniski pamatots,» uzsver apvienības Figūras draugi vadītāja. «Ir diezgan infantili ticēt, ka var notievēt, neko nemainot savā ēdienkartē un tikai no ārpuses iedarbojoties uz taukiem.»

NEIESAKA

  • grūtniecības laikā
  • sievietēm menstruāciju laikā
  • tūskas, iekaisumu, asinsizplūdumu, čūlu un ādas bojājumu gadījumā
  • ja ir smagas liesas un kuņģa problēmas

VIEDOKĻI

Tas ir risks

Vināra KUĻŠA, klīnikas Premium Medical uztura speciāliste:

– Ja tādi plāksteri darbotos, tad taču mēs visi būtu slaidi! Tas nav medicīniski pamatots, nekādi pētījumi šai sakarā nav veikti. Jā, iespējams, tie palīdz kādu kilogramu nomest, jo varbūt darbojas placebo efekts, un tomēr es domāju, ka tas drīzāk ir mārketinga triks. Protams, var jau mēģināt tādā veidā tievēt, bet es gan to neieteiktu, jo mēs taču nezinām, kas patiesībā ir šo plāksteru sastāvā. Ražotāji ne vienmēr uzrāda simtprocentīgi visas sastāvdaļas – ir pieļaujamais minimums, ko drīkst neuzrādīt. Varbūt kādam to sastāvā esošās vielas var izsaukt ādas iekaisumu vai kādas citas dermatoloģiskas problēmas. Varbūt šīs vielas, iekļūstot asinsritē, var negatīvi ietekmēt iekšējos orgānus. Tas ir risks.

Es uzskatu, ka vislabākais tievēšanas veids ir veselīgs ikdienas uzturs, šķidruma lietošana un sportošana. Kaut vai pusstundas pastaiga ik dienu svaigā gaisā – tas jau būs daudz labāk par plāksteri!

Jālīmē priekšā mutei

Roberts LĀCĪTIS, makrobiotikas speciālists un biedrības Lācīša Skola (lacisaskola.lv) dibinātājs:

– Šie plāksteri palīdz tikai tad, ja tos līmē priekšā mutei. Ja līmēsiet kur citur, uzskatiet, ka nauda ir izmesta vējā. Es gribētu redzēt to cilvēku, kurš nav mainījis ēšanas paradumus, kurš nav aktīvāk sportojis, tikai mēnesi nēsājis plāksteri un ir notievējis.

Labi, tie izvada toksīnus, bet – kā par to var pārliecināties? Tad pirms tam ir jāuztaisa kaudze medicīnisku mērījumu un tas pats jāatkārto pēc plākstera lietošanas. Bet neviens jau to nedara. Uz ko iedarbojas magnēti? Uz atšlakošanu? Nu, ļoti šaubos.

Runājot par enerģētiskām lietām – tie jālīmē nabas rajonā. Naba ir tā vieta, kur ir saite – ar kosmosu, ar māti, ar visu dzīvo. Un man šai vietā jāliek virsū kaut kāds magnēts un visu nakti jātur?! Nu, es nezinu, vai es šīs enerģijas tik ļoti gribētu mainīt – nesaprotot, uz kurieni un kādā veidā. Vai šie plāksteri var nodarīt kaitējumu veselībai? Es domāju, ka nē. Gan jau tā nebūs, ka magnēts tievēšanai samaitās visu zarnu traktu. Kaut gan – jutīgiem cilvēkiem tā varētu būt. Ar vēderu vispār jābūt ļoti uzmanīgiem. Tas ir pierādījums no dzīves: ja sāp galva, ar to var dzīvot daudzus gadus, bet, ja sāp vēders, tad ir ātri jāmeklē ārsta palīdzība. Jo tas nozīmē, ka ir problēmas vai ar kuņģi, vai aklo zarnu, vai vēl ar kaut ko, kas var novest pie letāla iznākuma.

Es pats šādus plāksterus neesmu mēģinājis un arī nemēģināšu. Man ir citas metodes, kā tikt vaļā no riepas. Kādas? Ar ēšanas paradumu maiņu: noņemam vakariņas, noņemam visus miltu produktus, kas mūsdienās ir katastrofālā stāvoklī un no kuriem riepas aug griezdamās. Pavingro, padomā, ko ēd, un viss notiks! Tur pat nav daudz ko filozofēt, tā tas ir un viss! Tādi plāksteri ir kā pīlei ūdens!

Labāk uz kriosaunu

Roza DŽAMALDAJEVA, klīnikas Premium Medical ģimenes ārste, psiholoģe un psihoterapeite:

– Pirmkārt, tas nav farmakoloģiski pierādīts preparāts. Pat farmakoloģijā dzirdēti skandāli par vienu vai otru preparātu, kas nestrādā, kā norādīts, bet tie vismaz ir gadiem ilgi zinātnieku pārbaudīti. Šos plāksterus neviens nav pārbaudījis, un tas vien man ne īpaši patīk. Es neuzticos ķīniešu ražojumiem, tāpēc noteikti nerekomendētu tādus lietot. Otrkārt, šo plāksteru lietošana varot radīt ādas apsārtumu kontakta zonā, tāpēc es tos neieteiktu cilvēkiem ar jutīgu ādu, kuriem ir tendence uz alerģijām. Tā var iedzīvoties dermatītā, kas pēc tam būs ilgi jāārstē. Esmu runājusi ar dermatologiem – tādas problēmas viņu praksē jau ir. Treškārt, plāksteru ražotāji norāda, ka to lietošanas laikā ir pareizi jāēd, jālieto šķidrums, fiziski jākustas. Bet – tas jau pats par sevi veicina vielmaiņu, uzlabo pašsajūtu un mazina apkārtmēru! Neslikti pārdomāts triks. Es uzskatu, ka tirgū vienmēr būs produkti, kas it kā risina problēmas, kas daudziem ir aktuālas. Cilvēki grib ticēt brīnumiem, grib ātri tikt pie rezultāta: uzlīmēju plāksteri un – esmu tievs! Es uzskatu, ka tā ir modes lieta, kas pāries, lai vēlāk atgrieztos citā formā vai ar citu nosaukumu. Tie ir tādi mūžīgie procesi.

Es tiešām neticu, ka šie plāksteri ļauj notievēt. Bezjēdzīga naudas tērēšana. Tad labāk ejiet uz kriosaunu, kas garantē gan vielmaiņas uzlabošanos, gan apkārtmēra samazināšanos, gan ādas stāvokļa un vispārējās pašsajūtas uzlabošanos!



Veselība

Kad 1972. gadā kādai grūtniecei tika noņemtas asinsanalīzes, ārsti atklāja, ka tajās mistiski trūkst vienas virsmas molekulas, kas bija uz visām citām tolaik zināmajām sarkanajām asins šūnām. 50 gadus vēlāk šī dīvainā parādība ir ļāvusi Lielbritānijas un Izraēlas pētniekiem aprakstīt jaunu cilvēka asinsgrupu, raksta “Science Alert”.