Pētījums: Maiņu darbs veicina liekā svara pieaugumu

© Scanpix

Cilvēkiem, kuri strādā maiņu darbu, ir lielāka iespēja saskarties ar liekā svara problēmām un iedzīvoties dažādās veselības problēmās.

ASV zinātnieki savā pētījumā atklājuši, ka šādiem cilvēkiem ir lielāka iespēja saskarties ar vielmaiņas traucējumiem, piemēram, diabētu, augstu holesterīna līmeni un augstu asinsspiedienu.

Zinātnieki brīdina, ka situācija kļūst arvien saspringtāka, jo pieaug cilvēku skaits, kas nestrādā tradicionālo darbalaiku, bet strādā neprognozējamu stundu darbu. Maiņu darba pieaugošā izplatība varētu palielināt veselības plaisu starp labāk un nabadzīgāk nodrošinātajiem darbiniekiem.

Vadošā pētniece Mardžorija Givensa teic: „Darbinieki, kas strādā maiņu darbu ir īpaši neaizsargāti pret piedzīvotajām miega problēmām, jo darbavietas pieprasa strādāt arī nakts maiņas.”

Viņa arī paskaidro: „Maiņu darbinieki visbiežāk ir vīrieši un personas ar zemāku izglītības līmeni, kas parasti strādā slimnīcās, ražošanas vai kuģniecības nozarēs.”

Rezultāti liecina, maiņu darbiniekiem (47.9 %), ievērojami biežāk nekā tradicionālā grafika darbiniekiem (34.7 %), ir liekais svars.

Tāpat pētījumā tika secināts, ka darbiniekiem, kas strādā maiņu darbu, biežāk ir sūdzības par nepietiekamu miegu, bezmiegu vai pārmērīgu miegainību. Turklāt, Givensa un viņas kolēģi konstatēja, ka piedzīvotās miega problēmas palielina liekā svara un diabēta risku.

Informācija sagatavota pēc dailymail.co.uk

Veselība

Katrs trešais 13 gadus vecs zēns cieš no liekā svara, un arī meiteņu vidū aptaukošanās problēma ir aktuāla - paaugstināts ķermeņa masas indekss ir katrai piektajai pusaudžu vecuma meitenei, liecina Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) dati.

Svarīgākais