UZMANĪBU: Brīvdienu laikā mediķi aicina rūpēties par bērnu drošību

© F64

Maija brīvdienu laikā mediķi aicina pievērst uzmanību bērnu drošībai, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Romēna Namniece.

Analizējot statistikas datus, secināts, ka Bērnu slimnīcas mediķi visvairāk bērniem ar dažādām traumām palīdzējuši tieši aprīļa un maija mēnešos. Mediķi uzsver, ka pirms siltā laikā iestāšanās ir rūpīgi jāpārrunā ar bērniem aktīvās atpūtas traumu riski, neaizmirstot par drošības līdzekļiem un nedalītu uzmanību bērnam, jo, laikus novērtējot situāciju un paredzot iespējamos riskus, gandrīz visos gadījumos būtu iespējams pasargāt savu bērnu.

Bērni visbiežāk traumas gūst mājas, vecāku un citu pieaugušo tuvumā - applaucējas, nokrīt no gultas, galda vai krēsla, iespiež pirkstu, pakrīt uz grīdas. Savukārt, iesākoties siltākam laikam, bērni aktīvi pavada laiku mājas pagalmā vai uz ielas - braucot ar skrituļslidām vai skrituļdēli un velosipēdu, lēkājot uz batuta.

Bērnu slimnīcas mediķi batutus uzskata par īpaši nepiemērotu un bīstamu aktivitāti bērniem. Atkarībā no bērna vecuma mainās gūto traumu veids, proti, lecot uz batuta, bērni gūst gan augšējo, gan apakšējo ekstremitāšu, kā arī galvas un muguras traumas. Vienas no smagākajām traumām ar paliekošām neiroloģiskām problēmām ir mugurkaula kakla daļas traumas, kas parasti tiek gūtas uz batuta paklāja, izpildot kādu no akrobātiskajiem elementiem.

Tāpat mediķi aicina pievērst pastiprinātu uzmanību ne tikai obligātajiem aizsarglīdzekļiem, bet arī bērna iemaņām un uzmanībai, kas pēc garās ziemas var būt zudušas. Tāpat bērns var neizvērtēt riskus, pārvietojoties ar velosipēdu un skrituļslidām automašīnu tuvumā.

Namniece arī skaidroja, ka gadā Bērnu slimnīcā pēc palīdzības vēršas vairāk nekā 800 bērni, kurus sakoduši dzīvnieki, un biežākais koduma izraisītājs ir mājās dzīvnieks - suns vai kaķis. Turklāt vairumā gadījumu tas ir pašu vai radu dzīvnieks. Suņu kodumu lokalizācijas biežums korelē ar bērna vecumu, proti, bērniem līdz trīs gadu vecumam biežāk tiek sakosta galva un augšējās ekstremitātes, savukārt pusaudžiem - apakšējās ekstremitātes. Mediķi aicina vecākus nekad neatstāt mazu bērnu kopā ar dzīvnieku bez uzraudzības, kā arī bērnam iemācīt, ka suni nedrīkst traucēt ēšanas un miega laikā vai kaitināt.

Vienlaikus mediķi atgādina, ka svētku brīvdienās vienkāršu saslimšanu gadījumos palīdzību var saņemt ne tikai slimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļās, bet arī zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni - 66016001, kā arī pie dežūrārstiem savā pilsētā.

Slimnīcu uzņemšanas nodaļas palīdzību sniedz neatliekamos gadījumos, kad ir nopietni apdraudēta bērna veselība vai dzīvība. Gadījumos, kad trauma vai pēkšņa veselības problēma apdraud dzīvību, neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt, zvanot pa ārkārtas tālruni 113.

Svarīgākais