Vai droši ēst ēdienu, kurš ir iepelējis?

© healthyfoodteam.com

Kuram gan nav gadījies atvērt ledusskapi un secināt – kāda daļa no ēdiena, kuru bija plānots ēst, ir nedaudz iepelējusi. Ja produkta derīguma termiņš ir labs, daudzi, lieki nedomājot, izgriež iepelējušo daļu un ķeras pie ēšanas. Izrādās, šāda rīcība var nopietni apdraudēt veselību.

Pelējums patiesībā ir mikroskopiska sēnīte, kura izplatās ar sporu palīdzību. Tāpat kā meža sēnēm, arī pelējumam ir micēlijs jeb sēņotne, kuru tad mēs arī redzam uz sava pārtikas produkta. Kur, tad, ceļas problēma? Micēlijs vienmēr ir lielāks un plašāks par tā redzamo daļu. Tātad - ja pelējums jau redzams, tas nozīmē, ka produkts ir pamatīgi sapelējis un sēņotne jau ir ļoti dziļi produktā.  Pat, ja iepelējusī daļa tiek izgriezta, mazs  pelējuma gabaliņš jebkurā gadījumā tiks apēsts.

Protams, rodas jautājums - vai  šis pelējums tik mazās devās ir kaitīgs? Izrādās - lielākoties nē, tomēr daži pelējuma veidi esot ārkārtīgi bīstami.  Ir pelējuma veidi, kuri satur mikotoksīnus, indīgas vielas, kuras var izsaukt alerģiskas reakcijas un radīt elpošanas problēmas. Īpaši bīstams mikotoksīns ir alfatoksīns, kurš satur vēzi izraisošas vielas.

Protams, ka to, kāds pelējums šoreiz ir izveidojies tavā ledusskapī, precīzi varētu noteikt mikrobiologs, tādēļ, ja nevēlies lieki riskēt ar savu veselību, labāk nelieto pārtikā ēdienu, kurš mājas apstākļos sapelējis.

Informācija sagatavota pēc healthtyfoodteam.com

Svarīgākais