Par zāļu blaknēm visvairāk ziņo ārsti

© NRA

Visvairāk par zāļu radītām blaknēm ziņo ārsti, liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) apkopotie dati par 2014. gadu. Arī ziņojumos, kas saņemti no zāļu reģistrācijas apliecības īpašniekiem un Slimību profilakses un kontroles centra, sākotnējais informācijas par blaknēm iesniedzējs bijis ārsts.

Pērn ZVA saņēmusi 290 ziņojumus par zāļu radītām blakusparādībām, kas salīdzinājumā ar iepriekšējiem četriem gadiem ir mazāk (2013. gadā saņemti 376 ziņojumi, 2012. gadā – 312). 275 gadījumos par blaknēm ziņojuši ārsti vai iestādes, kurām ārsts nodevis šos datus. Farmaceits ziņojis vienā gadījumā, bet pacienti – 14. Biežāk pamanīto un ziņoto blakņu izpausmes vairāku gadu laikā ir nemainīgas. Visbiežāk tiek ziņots par asins un limfātiskās sistēmas traucējumiem (tas atspoguļo ziņojumus par tuberkulozes vakcīnu blaknēm) un vispārējiem traucējumiem un reakcijām ievadīšanas vietā, kas ir temperatūra vai apsārtums. Nemainīgi bieži ir pamanītas blaknes, kas izpaužas ar kuņģa un zarnu trakta (slikta dūša, sāpes vēderā, vemšana) un nervu sistēmas darbības traucējumiem, piemēram, zāles izraisījušas miegainību, reiboņus, galvassāpes, migrēnu. Tāpat arī ziņots par ādas reakcijām – izsitumiem, dermatītiem, niezi vai nātreni. «Pirms zāļu lietošanas ir jāizlasa zāļu lietošanas instrukcija. Tur ir uzskaitītas visas iespējamās zāļu blakusparādības,» atgādina ZVA speciāliste Egita Diure.

ZVA norāda, ka ne vienmēr zāļu blakņu ziņojumu skaita mazināšanās liecina par ziņošanas aktivitātes izsīkumu, jo dažkārt ziņojumu skaita mazināšanās par kādu konkrētu blakusparādību vedina domāt par konkrētu zāļu papildu riska mazināšanas pasākumu efektivitāti. Kā viens no piemēriem ir stāsts par tuberkulozes vakcīnu. Tuberkulozes vakcīna BCG Vaccine SSI ir bioloģiskas izcelsmes zāles, tām ir potenciāls iekšējs mainīgums laika gaitā, kā arī tām ir sarežģīts un specifisks ražošanas process. ZVA statistikas dati liecina, ka 2011.–2012. gadā Latvijā tika novērots būtisks tuberkulozes vakcīnas izraisīta limfadenīta, arī strutaina pieaugums, tāpat pieauga arī gadījumu skaits, kad bērns bija jāoperē. Lai novērstu un mazinātu limfmezglu iekaisuma risku, būtiska nozīme ir precīzas vakcīnas devas ievadīšanai un pareizai injekcijas tehnikai. Sadarbojoties ar zāļu ražotāju, ZVA izplatīja vēstules un informatīvu materiālu veselības aprūpes speciālistiem ar instrukciju par pareizu injekcijas tehniku. Arī vakcīnas ražotāji veica pārmaiņas ražošanā. ZVA norāda, ka pēc šo pasākumu veikšanas blakusparādību skaits samazinājies, ko apliecina dati. 2012. gadā saņemti 60 ziņojumi par limfadenītu, 2013. gadā – 26, 2014. gadā – 22.

Veselība

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.