VESELĪBA: Inovācijas šokolādes tabletītē

© F64

«Mūsu ideja bija šajās mazajās tabletītēs ielikt Vidusjūras diētas labās īpašības,» stāstot par inovatīvajiem uztura bagātinātājiem, kuri radīti un tiek ražoti Latvijā un kuru nosaukumā saldi skan šokolādes vārds, saka Mārtiņš Ērglis, inovatīvo produktu zinātniskās grupas dalībnieks un pērn dibinātā uzņēmuma Purified valdes priekšsēdētājs.

Par Vidusjūras diētu kardiologi Latvijā runā pietiekami daudz, uzskatot to par vienu no risinājumiem sirds asinsvadu saslimšanu profilaksē, proti, pārtikas produkti – augļi, dārzeņi, zivis un citi – satur vielas un ķīmiskus elementus, kuri uzlabo sirds veselību. «Visbiežāk sastopamie antioksidanti mūsu diētā ir polifenoli, kurus mēs uzņemam ar augļiem un dārzeņiem, bet kāpēc mēs šodien runājam par šokolādi, – tāpēc, ka kakao pupiņas satur flavonoīdus, kas arī ir antioksidanti,» stāsta M. Ērglis. Jauno uztura bagātinātāju šokolādes tabletīšu formā tehnoloģija izstrādāta biedrībā Baltic Institute of Research, Technology and Innovation jeb BIRTI, kuras mērķis ir radīt labvēlīgus apstākļus inovāciju procesam, zinātniekiem un uzņēmējiem kopīgi strādājot pasaules līmeņa produktu attīstīšanā un ražošanā. Ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu Latvijas Universitātes Kardioloģijas zinātniskais institūts un SIA Silvanols pētīja dabas vielu flavonoīdu kombinācijas. Ņemot vērā šo pētījumu rezultātus, radīti sirds, redzes, smadzeņu, kā arī veselībai kopumā vērtīgi produkti beļģu melnajā šokolādē.

Aplūkojot jaunos produktus, par kuriem uzņēmuma Purified izpilddirektors Edgars Krūmiņš teica, ka tie ir ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē unikāli, var secināt, ka tā ir šokolāde ar tipiskajām uztura bagātinātāju sastāvdaļām atkarībā no veida. Piemēram, Cardiochocolate sastāvā ir vitamīni, aminoskābes, mikroelementi un augu ekstrakti. Produkti tiek ražoti Pure Chocolate fabrikā Pūrē, un ir plānots izveidot arī produktus ar dzērveņu ekstraktu, tāpat produktus skaistumam un figūrai. Jāpiebilst, ka jauno produktu izveidotājs un ražotājs Purified pieder gan Aivaram un Pēterim Žimantiem (Pūres šokolādes dibinātājiem), gan kardiologa Andreja Ērgļa dēliem Mārtiņam un Kristapam Ērgļiem.

Latvijas Kardiologu biedrības vadītājs kardiologs profesors Andrejs Ērglis teic, ka šis projekts pierāda, cik svarīgi ir nojaukt to sienu, kas bieži vien ir starp zinātniekiem un rūpniekiem, ražotājiem, lai radītu produktus ar augstu pievienoto vērtību. A. Ērglis atgādina, ka BIRTI mērķis ir saskaņoti attīstīt cilvēkresursus, zinātniskās, izglītības un inovāciju infrastruktūru, lai īpaši stiprinātu Baltijas jūras reģiona kapacitāti un veicinātu konkurētspēju. «Tā ir atbalsta struktūra ideju attīstībai par inovatīviem produktiem. Diemžēl mūsu līdzšinējā pieredze liecina, ka Latvijas zinātnieki rada inovatīvas lietas, taču tālāk dzīvē tās ievieš citas valstis, bet ne mēs,» rādot piemērus medicīnas inovācijās, atzīst A. Ērglis. Šokolādes uztura bagātinātājs ir piemērs, ka sadarbojoties arī mēs Latvijā varam kādu ideju ieviest ražošanā. Tiesa, te kardiologs atgādina, ka neviens uztura bagātinātājs nevar aizvietot veselīgu ēšanu, fizisko aktivitāti un ārstēšanu nepieciešamības gadījumā.

Svarīgākais