VESELĪBA: Pārbaudies, lai dzīvotu!

© F64

Lai veicinātu sieviešu informētību par savlaicīgu krūts veselības pārbaužu nepieciešamību, jau piekto gadu krūts vēža pacientu biedrība Vita un Latvijas Basketbola savienība organizē krūts veselības informatīvo kampaņu Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!

Kampaņas mērķis ir atgādināt sievietēm par regulārām mēneša krūts pašpārbaudēm un aicināt sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem (riska grupa ar paaugstinātu krūts vēža risku) izmantot valsts nodrošināto iespēju bez maksas reizi divos gados veikt krūts izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi. Kampaņas laikā līdz pat maija beigām norisināsies dažādi informatīvi pasākumi, aicinot sievietes uz šīm pārbaudēm, kā arī darbosies reģionālo vēstnešu kustība, kas aizsākta iepriekšējo gadu kampaņās. Bieži vien iemesls, kāpēc sievietēm vēlīni tiek atklāts krūts vēzis un viņas regulāri neveic krūts izmeklējumus, ir bailes – no ārsta apmeklējuma, pārbaudes vai sliktas diagnozes. Reģionālās vēstneses savos novados uzrunā vietējās sievietes – nebaidīties no krūšu veselības pārbaudēm, laikus veicot nepieciešamos izmeklējumus.

Ik gadu vairāk nekā 100 000 sieviešu vecumā no 50 līdz 69 gadiem saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas. Realitātē ne vairāk kā 40 procenti sieviešu šo pārbaudi veic. Kampaņas noslēgumā 23. maijā notiks jau piektais rozā gājiens Ejam kopā, lai dzīvotu. Gājiens notiks no Brīvības pieminekļa līdz Arēnai Rīga, kur noritēs labdarības basketbola spēle starp Latvijas un Ķīnas sieviešu basketbola izlasēm.

Veselība

Nākamā gada budžetā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) paredzēts izdevumu samazinājums par 1,6 miljoniem eiro, un gan šī, gan citu iemeslu dēļ dienests veiks darba organizācijas izmaiņas, piemēram, plānots samazināt brigāžu skaitu nakts stundās un ieviest jaunu hospitalizācijas principu, aģentūru LETA informēja dienestā.

Svarīgākais