Izveido svara korekcijas programmu bērniem

Bērnu slimnīcas mediķi ķērušies pie liekā svara problēmas risināšanas, izveidojuši programmu, kas māca pareizi ēst visai ģimenei, lai neciestu bērni © F64

Bērnu saslimstība ar otrā tipa cukura diabētu pēdējo divdesmit gadu laikā palielinājusies desmitkārtīgi. Tās ir sekas arvien augošajam liekajam svaram un aptaukošanās izplatībai tieši bērnu vidū, uzsver bērnu ārsti. Bērnu slimnīca izveidojusi Latvijā pirmo svara korekcijas programmu bērniem un jauniešiem, kuri cieš no liekā svara.

Pētījumi kopš 2000. gada parāda, ka bērnu ar lieku svaru un aptaukošanos īpatsvars arvien pieaug un tas notiek strauji. Latvijā katram ceturtajam bērnam ir liekais svars vai aptaukošanās, savukārt bērnu antropometrisko parametru izpēte Latvijas pirmklasniekiem apliecina, ka liekā ķermeņa masa un aptaukošanās ir 24,1 procentam zēnu un 20,9 procentiem meiteņu. Bērnu slimnīcas endokrinoloģe Iveta DzīvīteKrišāne uzsver, ka liekais svars bērniem var novest pie smagām komplikācijām – otrā tipa cukura diabēta, kura biežums bērnu vecumā pēdējo 20 gadu laikā pieaudzis desmit reižu, paaugstināta arteriālā asinsspiediena, traucētas tauku vielu maiņas, traucētas olnīcu darbības meitenēm, nepareizas elpošanas miegā, elpošanas orgānu darbības un aknu funkciju traucējumiem, dziļo vēnu trombozes un daudzām citām. Diemžēl visas ārstes šeit izklāstītās veselības problēmas nav vidēja Latvijas seniora raksturojums, bet gan reālas saslimšanas bērniem un pusaudžiem. Cukura diabēts attīstītajās valstīs ir ceturtais biežākais saslimstības un mirstības cēlonis, taču tā ir novēršama slimība, norāda endokrinoloģe, uzsverot, ja bērna svars tiek kontrolēts, lai nepieļautu aptaukošanos.

Bērnu slimnīcas pediatre Jurgita Gailīte stāsta, ka svara korekcijas programmas mērķis ir palīdzēt bērnam un ģimenei mainīt dzīvesveidu, kas ļautu nepieņemties strauji svarā vai vispār apturētu svara pieaugumu. Tas, vai bērnam svars jāzaudē, ir atkarīgs no bērna vecuma, vispārējā stāvokļa, aptaukošanās pakāpes un komplikācijām, ko izraisījis liekais svars. «Speciālistu komandai rūpīgi jāizvērtē svara samazināšanas taktika, lai pirmām kārtām netraucētu bērna augšanu un attīstību, nepieļautu strauju svara zudumu, nepieļautu badošanos,» saka pediatre, «līdz šim programmu izgājuši 56 bērni, no kuriem kā veiksmes stāstu varu minēt 17 gadu vecu puisi, kurš pēc programmas mainījis ēšanas paradumus – pavisam atteicies no saldinātiem un gāzētiem dzērieniem, ierobežojis saldumus, sācis apmeklēt baseinu, kā rezultātā ir spējis samazināt savu svaru no 103 kilogramiem uz 88.»

Lai palīdzētu bērniem un ģimenēm, ir svarīgs ne tikai viena vai divu ārstu darbs. Speciālistu komandā bez bērnu endokrinologa un pediatra strādā arī uztura speciālists, fizioterapeits, ergoterapeits, rehabilitologs un psihologs. Darbs svara korekcijas programmas ietvaros sastāv no divām daļām jeb dienām – teorētiskās un praktiskās. Vispirms pacientam novērtē dažādus parametrus, kas raksturo fizisko ķermeni. «Sarunas laikā novērtējam bērna ēšanas paradumus un galvenās problēmas, kas ir saistītas ar uztura uzņemšanu, un izstrādājam individuālās rekomendācijas un individuālu bērna ēdienkarti,» stāsta slimnīcas uztura speciāliste Olga Maslova. Teorētiskajai daļai seko praktiskā – grupu nodarbība, kurā trīs bērni un viņu vecāki kopā gatavo maltīti, kas atbilst veselīga uztura pamatprincipiem. Fizioterapeits savukārt veic dažādus testus, lai novērtētu spēku, fizisko sagatavotību bērnam un izveido individuālo vingrojumu programmu.