VESELĪBA: Veselīga dzīvesveida modes tendences

© Publicitātes foto

Kad apkārt tik daudz pareizu, tomēr garlaicīgu un vienveidīgu dzīvesveida ieteikumu, tie apnīk un cilvēks sāk labi domātās pamācības laist gar ausīm. Gribas kaut ko interesantu, oriģinālu, pārsteidzošu. Un, kur pieprasījums – tur piedāvājums: ik gadu tiek izgudroti jauni vai gaismā celti senaizmirsti paņēmieni, kā rūpēties par veselību. Cik tie būs iedarbīgi, rādīs laiks, galvenais, ka entuziastiem ir ko izmēģināt.

Mēs šeit, Latvijā, esam salīdzinoši konservatīvi un piesardzīgi. Līdz mums jaunā mode atnāk lēnām, kamēr amerikāņi ar pilnu jaudu nododas arvien savdabīgākām idejām. Te būs dažas no jaunākajām. Viena otra patiešām pārsteidzoši nedzirdēta, kamēr citas, gluži otrādi – pārsteidzoši pazīstamas.

Fitnesa brīvdienas. Cilvēki nedēļas nogalēs dodas speciālā tūrē, kuras laikā viņiem ir intensīva fiziska slodze – lēkāšana, svarcelšana u.c. Tā viņi jūtas kārtīgi izvingrojušies un tic, ka ir daudz paveikuši savas veselības un figūras labā. Eksperti neiebilst – ja cilvēks ir pietiekami vesels, trenēts un spējīgs ar šādu slodzi tikt galā, lai jau vingro. Turpretī tiem, kuriem ir vājāka veselība, nepietiekama izturība un veiklība, šādas nodarbes rada pārpūli un reizēm noved pie traumām.

Kaulu buljons. Runa ir par ļoti stipri ievārītu buljonu no putnu vai liellopu gaļas vai arī no zivīm. Vārīšana ilgst līdz pat 48 stundām. Lietojot šo buljonu, cilvēki cer tikt pie veselīgākiem, spožākiem matiem, uzlabot gremošanu un mazināt locītavu sāpes. Labs buljons jau kopš seniem laikiem tiek uzskatīts par spēcinošu produktu, kas dodams slimajiem un novārgušajiem. Brīnumus tas nedara, tomēr ir ierindojams veselīgo ēdienu sarakstā. Tik ilgu vārīšanu eksperti uzskata par pārspīlētu un atzīst, ka buljons ir gatavs, kad pie kauliem esošā gaļa kļūst mīksta.

Gliemežu gļotu maska. Gliemezi uzliek uz sejas un ļauj tam lodāt 45 minūtes. Uz gliemeža pekas atrodas tūkstošiem zobiem līdzīgu mikroskopisku struktūru. Uz sejas cilvēks to jūt kā pavisam vieglu berzi. Gliemežu gļotas cita starpā satur antioksidantus, kas, kā apgalvo šīs metodes piekritēji, var uzlabot sejas ādas stāvokli. Gliemežu procedūra esot arī dārga.

Atgriešanās savvaļā. Šis novirziens – rewilding – aicina atkal pietuvoties alu cilvēku dzīvesveidam: mitināties brīvā dabā, nodarboties ar medniecību un vākšanu, uzturēties saulē un dzert dabisku tekošu ūdeni. Mūsdienu cilvēks pārāk daudz laika pavada dažādu ekrānu priekšā un mākslīgā apgaismojumā, ēd galvenokārt rūpnieciski apstrādātus produktus, un tas viss nenāk par labu veselībai. Daļa novirziena sekotāju patiešām pārcēlušies uz dzīvi savvaļā, citi aprobežojas ar mērenākiem pasākumiem.

Circeņu milti. Produkta nosaukums ir jāsaprot burtiski – to iegūst, samaļot circeņus, un iznāk balts pulveris, kas pēc skata atgādina miltus. Circeņi ir bagāti ar dzelzi, B12 vitamīnu un kalciju, 69% no kaltētu circeņu masas veido olbaltumvielas. Circeņus audzēt varētu būt ekonomiski izdevīgi, jo tiem vajadzīgs sešreiz mazāk barības nekā liellopiem, turklāt arī videi no circeņiem ir mazāk kaitējuma, jo tie saražo mazāk metāna gāzes. Ēdājam atliek vien pārvarēt aizspriedumus un vērtīgo produktu nomēģināt. Eksperti drošina, ka produkts ir kārtīgi attīrīts un apstrādāts.

Aktivētā ogle. Tad nu gan jaunums, jūs teiksiet. Tomēr amerikāņiem nācās īpaši skaidrot, ka šīs nav tās pašas ogles, uz kurām cep bārbekjū, bet gan speciālas, kapsulās fasētas. Nāk modē lietot aktivēto ogli organisma detoksikācijai, ja iznācis pārdzerties, pārēsties vai vienkārši ir sajūta, ka nepieciešams attīrīties. Dažās stilīgās tirdzniecības vietās piedāvājumā parādījušās sulas ar aktivēto ogli, un tiek apgalvots, ka tā var gūt divkāršu labumu – sniegt organismam vitamīnus un uzlabot detoksikāciju. Aktivētajai oglei piedēvē arī spēju nedaudz pazemināt holesterīna līmeni asinīs. Aptaujātie amerikāņu eksperti gan izsakās skeptiski, norādot, ka šis efekts nav pietiekams.Mums aktivētā ogle ir pārāk pazīstama, lai izdotos to tirgot kā brīnumlīdzekli. Gandrīz katram ir pieredze tās lietošanā, un galvenokārt pie ogles cilvēki ķeras tad, ja gadījies ko nelāgu apēst.

Produktu fermentēšana. Modē nākusi aizraušanās ar dažādu produktu raudzēšanu un skābēšanu, skābpiena izstrādājumi, skābēti kāposti, tējas sēnes nolējums utt. Šādi izstrādājumi ASV parādījušies dažādos tirdziņos, tiek aprakstīti grāmatās, Kalifornijā esot atvērts arī kāds bārs, kur dabūjams kefīrs, tējas sēnes dzēriens un citi fermentēti brūvējumi. Latvijas iedzīvotājus par skābpiena produktiem un skābētiem dārzeņiem nav jāaģitē. Arī mājas alus un mājas vīna darīšana kļūst iecienītāka, jo sevišķi dārzkopju vidū. Savukārt tējas sēne (kombucha) ir piedzīvojusi popularitātes uzplūdus un atplūdus, bet arī tai vienmēr bijuši savi pastāvīgi cienītāji.

Kaņepju sēklas. Izrādās, ka čia sēklas un linsēklas no amerikāņu modes sāk izspiest mūsu pašu vecās, labās kaņepes, kas viņiem līdz šim bijušas mazpazīstamas. Tiek uzsvērts, ka šajās kaņepēs atšķirībā no marihuānas ir ļoti zems galvenās kaņepju psihoaktīvās vielas – tetrahidrokanabinola – saturs, tāpēc nav jābaidās tās lietot. Kaņepju sēklas ir izcili bagātas ar olbaltumvielām, tāpēc ieteicamas veģetāriešiem un vegāniem, kuriem pastāvīgi jādomā par olbaltumvielu pietiekamu uzņemšanu, kas, nelietojot dzīvnieku izcelsmes produktus, nav tik vienkārši. Satur arī omega – 3 un omega – 6 nepiesātinātās taukskābes. Amerikāņi iesaka kaņepju sēklas pievienot salātiem, smūtijiem vai graudaugu pārslām, bet mūsu kaņepju sviests acīmredzot viņiem nav pazīstams.

Izbrāķētās zivis. Līdzās lašiem, tunčiem, siļķēm, skumbrijām, butēm, zandartiem, karpām un citām iecienītām zivīm, kuras pazīst vairums pircēju, ir arī tādas, kas tradicionāli uzskatītas par mazvērtīgām, tāpēc tās tiek izmestas vai pārstrādātas mēslojumā. Veselīga dzīvesveida entuziasti aicina izvēlēties šādas izbrāķētas zivis, rosina šefpavārus pievērsties to gatavošanai. Tā iecerēts vairāk patērēt vietējās savvaļas zivis un sekmēt dažādu zivju sugu dabiskās proporcijas saglabāšanos dabā.

Kokosriekstu eļļa. Lielākie kokosriekstu eļļas piekritēji to pievieno it visam – kafijai, citiem dzērieniem un dažādiem ēdieniem, izmanto dekoratīvās kosmētikas noņemšanai vai ilgstoši skalina pa muti, lai rūpētos par mutes dobuma veselību. Pagaidām gan nav pārliecinošu pētījumu, ka kokosriekstu eļļa būtu veselīgāka par citām.

Veselība

Ērces ir ļoti labi pārziemojušas aizvadīto ziemu, un šobrīd ir vērojama liela to aktivitāte, aģentūrai LETA sacīja profesore, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) galvenā ārste Baiba Rozentāle.

Svarīgākais