Latvija – minerālūdens lielvalsts

© Publicitātes foto

Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju lieto fasēto, nevis krāna ūdeni, liecina dabiskā minerālūdens Mangaļi aptauja, kas veikta par godu Pasaules ūdens dienai 22. martā. Puse respondentu atzinuši, ka fasēto ūdeni ikdienā dzer bez īpaša iemesla, kamēr 33% aptaujāto to malko, piemēram, sporta nodarbību laikā.

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (European Food Safety Authority) iesaka sievietēm katru dienu uzņemt 1,6 litrus jeb 8 glāzes ūdens, bet vīriešiem – 2 litrus jeb 10 glāzes ūdens, atgādinot, ka aptuveni 25% no nepieciešamā daudzuma mēs uzņemam ar ēdienu, bet atlikušos 75% uzņemam, dzerot ūdeni. It īpaši svarīgi to darīt karstā laikā. Kā rāda aptauja, sutīgos laika apstākļos 83% aptaujāto izvēlas dzert ūdeni. Visbiežāk dabisko minerālūdeni un dzeramo ūdeni iegādājas 26–35 gadus veci lielo pilsētu iedzīvotāji, un trešdaļa no šīs grupas to dara vismaz katru otro dienu. Analizējot datus par patēriņa paradumiem pēc dzīvesvietas, izrādās, ka aktīvākie fasētā ūdens lietotāji ir rīdzinieki – 46% to lieto vismaz piecas reizes nedēļā. Salīdzinājumam: citās pilsētās to regulāri bauda tikai 34%.

Latvija, pateicoties ģeoloģiskajai uzbūvei, var lepoties ar labas kvalitātes un kvantitātes dzeramo ūdeni un izciliem dabisko minerālūdeņu resursiem. To, ka Latvijas dzīļu vērtība ir vietējais ūdens, apstiprina pērn LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes uzsāktais projekts Latvijas dzīļu atklājēji.

Veselība

Latvijā potenciāli bīstamā situācijā pašlaik varētu būt vairāki simti bērnu un aptuveni puse pieaugušo iedzīvotāju, kuri nav vakcinēti pret bīstamo slimību – difteriju. Pagājušajā gadā vairāk nekā piecsimt bērnu divu mēnešu vecumā nesaņēma vakcīnu pret difteriju, bet to laikus nesaņēma pusotrs tūkstotis bērnu.

Svarīgākais