VESELĪBA: 9 produkti pret stresu

© F64

Cilvēki, kuri ik dienu ir pakļauti stresam, daudz biežāk cieš no dažādām saaukstēšanās slimībām un cīnās ar paaugstinātu asinsspiedienu. Zinātnieki ir pierādījuši, ka emocionāls stress var būt tikpat nelabvēlīgs imunitātei kā, piemēram, uztura nepietiekamība. Kā uzturs var palīdzēt tikt galā ar stresu? Piedāvājam 9 produktus, kas spēj samazināt stresa hormonu līmeni asinīs.

1. Zaļie salāti un dārzeņi.Ziedkāposti, brokoļi, sīpoli, lapu salāti, spināti, skābenes – tie visi satur daudz dažādu vitamīnu un antioksidantu, kas atjauno organismu pēc saspringtām stresa situācijām. Zaļie dārzeņi satur arī kāliju, kas vitāli nepieciešams normālai nervu sistēmas darbībai.

2. Burkāni, ķirbji un citi oranžie dārzeņi un augļi. Oranžie dārzeņi un augļi ir lielisks provitamīna A (beta-karotīna) avots, kas stiprina sirds un galvas smadzeņu asinsvadus un normalizē centrālās un perifērās nervu sistēmas darbību. Tie ir labi palīgi cīņā pret stresu, kas vienlaikus spēj uzlabot garastāvokli.

3. Jūras produkti. Jūras produkti satur lielu daudzumu cinka un joda, kas nepieciešami normālai endokrīnās sistēmas darbībai, kā arī omega-3 taukskābes, kas kalpo kā degviela stabilai nervu sistēmas darbībai.

4. Graudaugi. Graudaugi ir bagāti ar B grupas vitamīniem, un tie savukārt nepieciešami, lai uzturētu enerģijas un spēka rezerves. Ne velti graudaugi ir uztura piramīdas pašā pamatā.

5. Selerijas sakne. Selerijas sakne ir bagāta ar minerālvielām un vitamīniem, tā ir nozīmīgs kālija, kalcija un magnija avots, un tajās esošās aktīvās vielas ne tikai palīdz mazināt asinsspiedienu, bet arī mazina stresa hormonu iedarbību.

6. Pākšu pupiņas. Pākšaugi satur folijskābi – tā mazina stresa līmeni organismā un vienlaikus palīdz paaugstināt serotonīna līmeni asinīs.

7. Vistas gaļa. Vistas gaļa satur olbaltumvielas, kuru sastāvā ir triptofāns – neaizvietojama aminoskābe, kas, nokļūstot organismā, tiek pārveidota par serotonīnu jeb laimes hormonu. Vistas buljons pusdienās var pozitīvi ietekmēt garastāvokli visai dienai.

8. Zaļā tēja. Zaļās tējas antistresa iedarbība pamatojas tajā, ka tā satur daudz antioksidantu. Turklāt tējas baudīšanas rituāls jau pats par sevi ir nomierinošs.

9. Vīns. Vīns, jo īpaši sarkanais, satur daudz polifenolu, kas organismā darbojas kā antioksidants. Tas spēj bloķēt vides agresīvo ietekmi uz organismu. Glāze vīna un garastāvoklis ir uzlabojies!

Svarīgākais