Bērnu liekais svars aug

© Scanpix

Uz Eiropas dienvidu valstu fona Latvijas situācija izskatās labāk – bērnu ar lieko svaru ir mazāk nekā Grieķijā, Itālijā, Spānijā, taču tas ir mānīgi, uzsver Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne. Pētījumi kopš 2000. gada parāda, ka bērnu ar lieku svaru un aptaukošanos īpatsvars arvien pieaug un tas notiek strauji.

Kopumā ceturtajai daļai bērnu Latvijā ir liekais svars, apliecina starptautiskie pētījumi. Dienvideiropas valstīs bērnu ar lieko svaru ir pat divreiz vairāk, piemēram, Grieķijā, Itālijā, Spānijā sešu līdz astoņu gadu vecu zēnu vidū liekais svars ir pusei. Latvijā, Lietuvā, Čehijā, Zviedrijā un Beļģijā liekā svara problēmas ir 23–25 procentiem bērnu. «Tomēr tas ir mānīgs priekšstats, ka mums ir daudz labāka situācija nekā Dienvideiropā, jo Austrumeiropas valstīs bērnu skaits ar lieko svaru pieaug daudz straujāk nekā citās valstīs,» teica A. Rūrāne. Problēmas ar svaru nav tikai bērniem, vēl aktuālāk tas ir pieaugušajiem, jo no 53 PVO Eiropas reģiona valstīm 46 vairāk nekā pusei iedzīvotāju ir liekā svara problēmas, bet 20 procentiem cilvēku jau ir aptaukošanās.

Likumsakarīgi līdz ar to ir dati, kas, visticamāk, izskaidro liekā svara problēmas bērniem. A. Rūrāne norāda, ka Eiropā tikai 34 procenti pusaudžu vecumā no 13 līdz 15 gadiem pietiekamā daudzumā jeb vismaz vienu stundu dienā nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm. Latvijā ar fiziskām aktivitātēm pietiekamā līmenī nodarbojas tikai 25 procenti zēnu un tikai 17 procenti meiteņu. Tiesa, Itālijā šis rādītājs ir tikai septiņi procenti. «Visi veselības rādītāji pasliktinās – liekais svars, aptaukošanās pieaug, bērnu skaits, kuri ēd brokastis, samazinās, augļu patēriņš samazinās, fiziskās aktivitātes samazinās,» uzsvēra A. Rūrāne. Kā risinājumu viņa redz lielāku uzsvaru uz fizisko aktivitāšu un ēšanas paradumu maiņu un pārtikas politikas izmaiņām, valstiskā līmenī ieviešot noteikumus, piemēram, par sāls ierobežošanu uzturā vai pārtikas ražošanā.

Bērnu slimnīcas endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne uzsver, ka bērnu liekais svars un aptaukošanās ir ļoti svarīga problēma, kas jārisina valstiskā līmenī, arī izglītojot vecākus un aicinot ģimenes ārstus regulāri svērt un pārbaudīt bērnus. «Redzam arvien vairāk bērnus, pusaudžus, kuriem jau ir paaugstināts asinsspiediens. Aiz aptaukošanās slēpjas daudzi riski, kuri kļūst par nopietnām, smagām veselības problēmām,» saka ārste. Pēdējos 20 gados bērnu skaits ar otrā tipa cukura diabētu pieaudzis desmitkārt. Laikus atklāt svara pieaugumu, iemeslus un saslimšanas ir ļoti svarīgi, lai izslēgtu komplikāciju risku. Bērnu slimnīca sagatavojusi izzinošu materiālu vecākiem par bērnu lieko svaru, kurā kodolīgi izklāstīts, kā rēķināms svars, kā vecāki var palīdzēt saviem bērniem, kā liekais svars ietekmē bērnu, un citas svarīgas atbildes vecākiem.

KAS VAR PALĪDZĒT

Labās prakses piemēri, kas palīdz samazināt liekā svara problēmu

• Regulāri uzturā lietot dārzeņus un augļus, vēlams skolās nodrošināt bez maksas

• Obligāti uztura standarti skolās – veselīgs ēdiens

• Pārtikas tirdzniecības kontrole skolās (izslēdzot pārtikas produktus ar augstu sāls, cukura saturu, transtaukiem)

• Neveselīgas pārtikas reklāmas aizliegšana bērniem