VESELĪBA: 17 ieteikumi smēķēšanas atmešanai

© f64

Lai atmestu smēķēšanu, ir jāsaprot, kas mudina cilvēkus smēķēt. Kas visvairāk saista - uguns aizdegšana, dūmu smarža, klepus, nepatīkamā smaka, vai sarunas smēķētavā? Katram smēķētājam ir sava motivācija, ziņo takprosto.cc

Tabaka ir bezjēdzīga, tā tikai apmierina slāpes pēc nikotīna, kuras pati rada. Ja tiek smēķēts pirmo reizi, vai pēc ilgāka pārtraukuma, tad neko vairāk par pretīgām sajūtām iegūt nevar. Galvas reiboņa, slikta dūša un nepatīkams mutes aromāts - šādas būs sekas pēc smēķēšanas. 

Ja cilvēks ir izlēmis atmest smēķēšanu, tad izrādās, ka to izdarīt ir vienkārši, nepieciešams viens gribasspēks. Lūk, vairāki ieteikumi, lai veiksmīgi atmestu nelāgo ieradumu:

1. Atzīmē kalendārā, kad pieņēmi lēmumu atmest smēķēšanu. Pēc divām nedēļām veic vēl vienu atzīmi - šajā dienā Tu būsi brīvs no smēķēšanas.

2. Motivē sevi! Sastādi sarakstu ar iemesliem, kas piespiedīs atmest smēķēšanu jebkuram. Naudas, laika ekonomija, veselības uzlabošanās, u.t.t.

3. Pirmajā nedēļā, lai pierastu ar jaunajiem apstākļiem, vēl ir atļauts smēķēt, taču tikai tādā gadījumā, ja tiek uzskaitīta katra izsmēķētā cigarete. Tāpat rūpīgi jāatzīmē smēķēšanas iemesls, laiks un vieta. 

4. Atbalsts jāmeklē tur, kur to var saņemt - draugu kompānijā, ģimenē vai darbā. Izstāsti visiem, ka esi atmetis smēķēšanu un tev ir nepieciešama palīdzība. Ticīgiem cilvēkiem lieliski noder lūgšanās. Tāpat lielisks veids, kā noskaņot sevi, ir meditācija.

5. Katru dienu izsmēķēto cigarešu skaits ir jāsamazina. Izsmēķē pēdējo cigareti un vairs neiegādājies jaunas.

6. Elpo dziļi, lieto uzturā daudz ūdens un ēd veselīgu pārtiku - tas palīdzēs vieglāk organismam pārvarēt atkarību no nikotīna.

7. Galvassāpes, bezmiegs un nervu uzbudinājums - esi tam visam gatavs. Mierini sevi, ka šie simptomi drīz beigsies. Piepildi savu ikdienu ar patīkamām izjūtām, vai tā būtu silta vanna vai eksotiskas ēdiens.

8. Esi pieradis smēķēt, kad nervozē? Izdomā citus veidus, kā nodarbināt savas rokas un muti - ēd ābolu, vai apēd konfekti. Lieliski noder dažādi antistresa līdzekļi.

9. Uzraksti nelielu stāstu par saviem sasniegumiem, kuru vari publicēt internetā. Šādi rīkojoties, Tu iegūsi papildus atbalstu no līdzcilvēkiem.

10. Ja nesmēķē jau vairākas dienas, tad palutini sevi ar kādu dāvanu. Tu tak to esi pelnījis!

11. Nodarbini sevi ar fiziskām aktivitātēm. Izbaudi jebko - vai tā ir dejošana, skriešana vai lekšana. Tev ir jāsajūt brīvība no smēķēšanas.

12. Ja Tev uznāk milzīga vēlme uzsmēķēt - dziļi ieelpo! Aizver acis, glāsti savu galvu un ausis. Koncentrējies uz to, ka Tev nav nepieciešams smēkēt, jo tas ir nelietderīgi un neveselīgi. Atceries, ka šādos brīžos Tu sāc domāt kā patērētājs.

13. Atrodi savā jaunajā ikdienā pozitīvo! Piemēram, kā esi iztērējis ieekonomēto naudu.

14. Ja kāds piedāvā uzsmēķēt - atsakies! To izdarīt ir ļoti grūti, taču iegalvo sev, ka piedāvā nevis cigareti, bet kaut ko ļoti indīgu. 

15. Uzturies svaigā gaisā, izbaudi dabu. Smēķēšanas atmešana Tev ļaus ievērot jaunas lietas.

16. Nepadodies! Tev izdosies sasniegt savus mērķus. Iedomājies, ka esi vesels, laimīgs un nesmēķējošs.

17. Savam uzturam pievieno vairāk garšvielu. Centies vienmēr sev līdzi termosā nēsāt tēju at citronu, tas izglābs tevi stresa situācijās.