Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

LABAI FIGŪRAI: Cukurs - izplatītākie mīti un patiesība

© scanpix

uztura speciāliste Lizete Māldere portālam medicine.lv skaidro izplatītākos mītus par cukuru.

1.mīts - cukurs izraisa atkarību

Patiesība: Cukurs organismā strauji izmaina glikozes līmeni, tādējādi, īsā laika posmā no hiperglikēmijas ir iespējams sasniegt hipoglikēmiju, kuras rezultātā cilvēka organisms izjūt nepārvaramu vēlmi pēc enerģijas! Veidojas sava veida apburtais loks - apēdam kaut ko saldu, pēc pusstundas atkal gribas ēst, paņemam atkal kaut ko saldu utt. Pamatojoties uz dažādiem pētījumiem, to nevar saukt par atkarību, jo cilvēka lielās alkas pēc vienkāršajiem ogļhidrātiem jeb cukuriem ir daudzveidīgas. Viena no tām ir saistīta ar serotonīna izdalīšanos, paaugstināto cukura līmeni asinīs un radušos laimes sajūtu pēc to apēšanas. Tāpat arī personīgo attieksmi pret saldumiem, motivāciju un gēnu - vides mijiedarbību. Tomēr visbiežāk šīs lielās vēlmes pamatā ir cilvēka priekšstats par to, kas ir garšīgs un viņa alkas pēc tā labākā.

2.mīts - cukurs izraisa hiperaktivitāti

Pastāv uzskats, ka mazi bērni, saēdoties cukuru, kļūst ļoti aktīvi pat hiperaktīvi, taču patiesībā ēdieni ar augstu cukura daudzumu vairāk vainojami tieši pretēji pie viegla gurdenuma un slinkuma!

3.mīts - cukurs izraisa diabētu

Patiesība: Produkti, kas bagāti ar vienkāršajiem ogļhidrātiem jeb cukuriem, strauji izmaina cukura līmeni, tomēr tie nebūt nav par iemeslu diabētam. Pirmā tipa cukura diabēts visbiežāk ir iedzimts, taču otrā tipa cukura diabēts rodas gan neveselīga dzīvesveida, gan arī aptaukošanās dēļ. Tāpēc ir jāpievērš uzmanību savam vidukļa apkārtmēram, lai tas sievietēm būtu līdz 80/88cm, vīriešiem - 97/102cm, kā arī optimālam ķermeņa svaram un samērīgam aktivitāšu līmenim ikdienā!

4.mīts - brūnais cukurs ir labāks par balto

Pastāv nepareizs priekšstats, ka brūnais cukurs ir labāks. Patiesībā baltais un brūnais cukurs bieži vien ar neko daudz neatšķiras. Tas var būt tas pats baltais rafinētais cukurs jeb saharoze tikai iekrāsots ar melases jeb grauzdēto cukura sīrupu.

Pats galvenais, kas ikdienā ir jāatceras, ka visa pamatā ir tas, cik daudz, ko un kad mēs lietojam uzturā. Jūsu veselība un auguma proporcijas ir atkarīgas no līdzsvara starp uzņemtajām un patērētajām kalorijām. Esot fiziski aktīviem, enerģiskiem un veseliem cilvēkiem dažas tējkarotes cukura var būt normāla ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa! No tā nav jābaidās un pilnībā jāizvairās, tā patēriņš vienkārši ir jāsamēro ar savu aktivitāšu līmeni. Ja gribam kaut ko saldu, ieplānojam pavasarīgu pastaigu mājup un drošu sirdi ļaujamies kādam kārumam!