Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Reģionos vīriešus konsultēs urologi

Zilā lentīte visā pasaulē tiek izmantota prostatas vēža simbolikā © Publicitātes

«Mūsu ārstu pieredze liecina, ka pārāk daudziem vīriešiem Latvijā regulāras analīzes un ārsta apmeklējumi izpaliek. Lai prostatas vēzi atklātu laikus, no 50 gadu vecuma jebkuram vīrietim regulāri jādodas pie urologa uz pārbaudēm,» norāda Latvijas Urologu asociācijas prezidents urologs Egils Vjaters. Tāpēc urologi sadarbībā ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju arī šogad dodas reģionālajās izbraukuma konsultācijās, kuru laikā iespēja bez maksas saņemt urologu konsultācijas, kā arī veikt prostatas veselībai nozīmīgus izmeklējumus.

Urologs E. Vjaters: «Latvijas vīrieši turpina mirt ar slimībām, kuras mūsdienu medicīnas iespējas ļauj sekmīgi ārstēt. 2013. gadā Latvijā ar prostatas vēzi miruši 368 vīrieši, savukārt tas diagnosticēts 814 jauniem pacientiem.» Vairāk nekā puse 2013. gadā konstatēto uroloģisko saslimšanu gadījumu fiksēti Latvijas reģionos, Zemgalē pērn diagnosticēti 92 jauni pacienti, Latgalē – 146. Tomēr savlaicīga vīriešu vēršanās pie ārsta un slimības atklāšana ir saistīta ar speciālistu pieejamību reģionos, un, kā uzsver E. Vjaters, urologi plašākā skaitā ir pieejami Rīgā, Liepājā un Valmierā, bet visur citur praktizē viens urologs vai arī neviens. Tāpat arī ne visi pacienti var materiāli atļauties apmaksāt visus izmeklēšanas izdevumus, arī – ceļa izdevumus.

Reģionālās vizītes turpināsies visu 2015. gadu visos Latvijas reģionos, tāpēc ikviens, kurš vēlētos saņemt speciālista konsultāciju, var vērsties pie sava ģimenes ārsta, kurš sazināsies ar reģionālo izbraukumu konsultāciju koordinatoriem un iespēju robežās nodrošinās urologa vizīti arī citās Latvijas pilsētas. Urologs Atis Karulis, kurš dodas reģionālajās vizītēs, uzskata, ka iemesli, kāpēc vīrieši nedodas pie urologa, ir vairāki: «Viņi ir nepacietīgi un negrib gaidīt rindā. Cer, ka sūdzības pāries tāpat. Daudzi nevēlas tērēt trūcīgo ģimenes budžetu savām vajadzībām. Citi tik daudz strādā, ka neatrod laiku, lai konsultētos ar ārstu. Ja vīrietis ir vientuļš, viņu neapciemo bērni un mazbērni, motivācija rūpēties par savu veselību ir pavisam zema. Sava nozīme ir arī urologu trūkumam, kas ir nopietna problēma Latvijas reģionos.»

Speciālistu izbraukumi iespējami, sadarbojoties ar MFD Veselības grupu, kas nodrošina transportu un medicīniskās izmeklēšanas, kā arī ar Arbor Medical korporāciju, kas šo iespēju Latvijas reģionu vīriešiem saņemt bezmaksas diagnostiku atbalsta, nodrošinot portatīvo sonogrāfijas aparātu.

Kur varēs saņemt urologa konsultāciju

12. februārī no pulksten 11 Ērgļos Ainas Braķes ģimenes ārsta praksē

13. februārī Zaubē no pulksten 10 līdz 12 un Nītaurē no 14 līdz 17 sadarbībā ar Olitas Elmeres ģimenes ārsta praksi

17. februārī no pulksten 11 Suntažos, Andīnas Rences ģimenes ārsta praksē

20. februārī no 10 konsultācijas tiks piedāvātas Maijas Rācenes praksē Staicelē

27. februārī no pulksten 11 Neretā, Ingas Apeinānes praksē

Vairākās vietās konsultāciju vietās būs iespējams veikt arī bezmaksas sonogrāfiju vēdera dobumam, ja pēc ārsta ieskatiem tā būs nepieciešama.

Diemžēl gripas epidēmijas dēļ nav iespējams veikt izbraukuma vizīti 21.  februārī, Rēzeknes novada Čornajā.

Pacientus reģionos konsultēs urologi Atis Karulis, Egita Deine, Dainis Vorps, Mareks Vējiņš

 Avots: Urologu asociācija