VAKARA ZIŅAS: Gribi notievēt, sāc dejot striptīzu

TANGO PALĪDZ PRET PARKINSONISMU © scanpix

Zinātnieki visā pasaulē veikuši neskaitāmus pētījumus un nonākuši pie secinājuma, ka dejošana palīdz tikt galā gandrīz ar jebkuru kaiti. Vienas dejas noder tīri profilaktiski, savukārt citas kā ārstniecības metode. Atliek tikai izvēlēties sev piemērotāko.

Pēc speciālistu domām, valsis ieteicams vestibulārā aparāta stiprināšanai, turklāt tas labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, aktivizē smadzeņu darbību un spēj sakārtot cilvēka emocionālo fonu. Ja cilvēkam ir problēmas ar locītavām, jāizvēlas flamenko. Latīņamerikāņu dejas stiprina mugurkaulu un novērš dzimumorgānu kaites.

Tiem, kuri baidās no vecuma un slimībām, mediķi iesaka dejot fokstrotu. Cilvēkiem gados tas var kļūt par profilaksi pret Alcheimera slimību. Bet tango uzlabo kustības un koordināciju cilvēkiem, kuri sirgst ar Parkinsona sindromu.

Savukārt austrumu eksotika – vēdera dejas – ne tikai ir skaista vēstures liecība, bet arī viens no veidiem, kas palīdz sagatavoties sievietei dzemdībām. Dejas rezultātā pastiprinās asinsrite visā organismā, un tas uzlabo mazā iegurņa orgānu darbību. Ar horeogrāfiju iesaka nodarboties arī psihologi – emocionālo problēmu risināšanai. Tādēļ psiholoģijā nereti izmanto deju un kustību terapiju.

Dejošana ir arī lielisks veids, kā atbrīvoties no liekā svara un koriģēt ķermeņa aprises. Vingrošanas speciālisti apgalvo, ka, nodarbojoties ar vēderdejām, jūs iegūsiet tievu vidukli un stingru presīti, no klubu dejām cilvēks kļūst lokanāks, nostiprinās mugura, rokas un kājas, savukārt īru dejas palīdz nostiprināt gurnus un pēcpusi. Modernās dejas un striptīza plastika trenē visas muskuļu grupas un ļauj zaudēt līdz pat 1000 kalorijām dienām.

Un vēl – dejošana ir lielisks veids, kā uzlabot garastāvokli. Dejošanas laikā smadzenes izdala lielu daudzumu endorfīna, kas salīdzināms ar šokolādes lietošanu. Savulaik Moljērs ir teicis: «Visas cilvēku slimības, vēsturiskās nelaimes un laikmetu kļūdas cēlušās no neprasmes dejot.» Taču mūsdienās speciālisti apgalvo, ka dejas var palīdz pat tiem, kuri dejot neprot.

Veselība

Kompensējamie medikamenti daudziem reto slimību pacientiem ir vienīgā iespēja dzīvot, taču pašlaik terapija ir apdraudēta jau esošiem pacientiem, kā arī tiek liegta jauniem pacientiem. Pēc Reto slimību alianses aplēsēm, pašlaik finansējuma iztrūkums reto slimību ārstēšanas programmā sasniedz jau 20,7 miljonus eiro.

Svarīgākais