VESELĪGS UZTURS: Sēkliņu fane Agnese Nazareca

© f64

Rīdziniece Agnese Nazareca uzskata, ka veselīgas ēšanas paradumi viņai nākuši līdzi no ģimenes, it īpaši tētis, pēc tautības ukrainis, mudinājis tos ievērot. «Tikai tad, kad uzsāku studijas, tos sāku ņemt vērā, bet pirms tam biju diezgan dumpinieciska,» smaidot atceras Agnese.

Tēvs īpašu uzmanību pievērsis tam, lai meitas ēdienkartē būtu rieksti, dažādas sēkliņas, augļi, olīvas, adžika un citas vērtīgas vielas, sekoja līdzi, kurus produktus lietderīgi kombinēt kopā, kurus – nē. «Pati esmu izstudējusi, cik svarīgi bērnam līdz piecu gadu vecumam iemācīt pareizi ēst. Tad tā viņš arī ēdīs visu mūžu,» uzsver veselīga dzīvesveida piekritēja, kura to cenšas iemācīt saviem dēliem – piecarpus gadus vecajam Ričardam un trīs gadus vecajam Patrikam. Agnese teic, ka ģimene uzturā daudz lieto zaļumus un augļus, uzņem pietiekami daudz ūdens.

Dažādu sēkliņu fane

«Viena no mana uztura pamatlietām ir dažādas sēkliņas, kuras arī ļoti garšo. Tā kā jau vairākus gadus ar bērniem dzīvoju mājās, sāku pati kaut ko improvizēt no sēkliņām, radot jaunas mājas receptes. Bērniem, protams, garšo dažādi saldumi, taču nākamais solis – kā garšīgo var padarīt veselīgāku,» atklāj Agnese. Dēliem garšojot cukurgailīši, bet Agnese tos sākusi gatavot pati, pievienojot saulespuķu, sezama, ķirbju sēkliņas, čia, linsēklas, kuras samaltas vai apgrauzdētas. Vēl viens variants – karotīti sēkliņu dēliem mācījusi iemērkt medū vai otrādi. «Pēc tam sāku domāt, ar ko aizstāt cukuru. Tad radīju saldumu bez cukura – no sēkliņām un žāvētiem augļiem, kas bērniem garšo. Sākotnēji tās bija samaltu dateļu konfektes bumbiņu formā, kam tika pievienotas sēkliņas. Eksperimentēju ar dažādiem variantiem, kur bumbiņas tika apviļātas. Viens no tiem – kakao.» Saldais un veselīgais našķis, kas uzdurts uz kociņa, garšojis visai ģimenei, un, kad apmēram pirms gada pēc vairākiem laukos pavadītajiem mēnešiem vasarā Agnese atgriezusies Rīgā, kur šo bumbiņu nebija, sapratusi, ka noilgojusies pēc sēkliņām. «Tas man bija pārsteigums, ka organisms prasa sēkliņas, un bērniem bija tāpat.» Agneses vērtīgā eksperimenta rezultātu – veselīgās bumbiņas – nogaršojušas un atzinīgi novērtējušas viņas draudzenes un viņu bērni, pēc tam tās sarūpējusi degustācijai dažādos pasākumos. Draudzenes tolaik nākušas talkā, kopīgi dzērušas tēju un veidojušas našķi. Tas devis stimulu vēl nopietnāk pievērsties eksperimentiem virtuvē.

Ar dažādām garšām

«Viena vasara pagāja, domājot par garšām, par to, kur bumbiņas varētu apviļāt. Tas prasīja pamatīgu darbu un daudz eksperimentu. Šādu žāvētu augļu un sēkliņu gardumu ir viegli izveidot, grūtākais – iegūt labu garšu un izdomāt, kur apviļāt, lai ārējais veidols pēc krāsas asociētos ar garšu – ja tā ir aprikožu trifele, tad tai jābūt ar oranžu nokrāsu,» atklāj Agnese. Katrai bumbiņai sastāvdaļas jāsasmalcina, tā jāapviļā un arī jānosver. Sastāvdaļas rūpīgi meklē, svarīgākais – lai tām nebūtu pievienotas E vielas un mākslīgās krāsvielas, bet uzņēmīgās sievietes sapnis esot radīt bioloģisku sēriju un pamēģināt uzburt arī trifeles ar sāļo garšu. Pāris mēnešus viņas dzīvē ildzis svaigēšanas periods, lai gan tradicionālos saldumus, kas Agnesei garšo, svaigēdāji nelieto. Taču sapratusi, ka viņas ģimenei šāds uzturs nebūs pieņemams. «Taču no viņiem paņēmu idejas, piemēram, salātu mērces, un šajā periodā arī radīju šo saldumu no sēkliņām un žāvētu augļu masas.»

Pašlaik Agnese gatavo veselīgās, dabīgās dažādu sēkliņu un žāvētu augļu bumbiņas jeb trifeles ar vairākām garšām – dateļu, dzērveņu, aprikožu, plūmju un kokosa, kuras kārumu cienītāji var atrast tirdziņos un ekoveikalos. Viņai tas ir sirdij tuvs hobijs. Agnese iestājusies Biznesa inkubatorā, kas atbalsta mazā biznesa pārstāvju darbību. «Saviem gatavotajiem saldumiem pievienoju visdažādāko sēklu buķeti. Citi man jautā, vai neplānoju veidot trifeles ar riekstu garšu. Nopērkot riekstus, tos var izbaudīt tāpat, taču linsēklas vai čia sēklas vienas neēd. Sasmalcinātā veidā gremošanas sistēma tās vieglāk pārstrādā. Uzturvērtība sēkliņu trifelēm ir fenomenāla – satur dzelzi, vitamīnus, minerālvielas, aminoskābes. Mūsu ģimenē tās nav tikai našķis, bet ikdienā nepieciešama uzturviela, labs enerģijas avots, kas uzlabo gremošanas sistēmas darbību. Mani gatavotie saldumi atgādina Austrumu saldumus, un arī tētim tie garšo.» Veselīgo našķu autore iesaka dažādas sēkliņas samalt kafijas dzirnaviņās (tad nerodas smaguma sajūta!) un pievienot saldajiem ēdieniem – no biezpiena un jogurta vai putukrējuma. «Gatavojot sāļo biezpienu, arī var pievienot sasmalcinātas sēkliņas un zaļumus.» Garšīgas esot apgrauzdētas saulespuķu sēklas, ar kurām var papildināt salātus. «Protams, ir periodi, kad sēklas negribas it nemaz, bet pēc kāda laika pēc tām sakārojas,» novērojusi divu bērnu māmiņa.

Īsts ukraiņu borščs

Agnese teic, ka viņas ēdienkartē tiek iekļauti omes dārzā izaudzēti garšaugi, kuri tiekot sablendēti, pievienots sāls, lai tos varētu ilgāk uzglabāt. Tos pievieno salātiem un mērcēm. No ukraiņu virtuves ģimenē iemīļots esot borščs. «Tas garšo arī bērniem, un to protu izvārīt gan ar gaļu, gan bez tās. Dārzeņus vispirms pasautē, zupai pievieno pupiņas un marinētas bietes, un iznāk īsts ukraiņu borščs,» jūsmo Agnese. Viņa labprāt gatavo arī dažādus dārzeņu sacepumus un sautējumus. Sautējumiem un salātiem viņa iesaka pievienot kokosriekstu sviestu – būs interesantāka garša. Saldo ēdienu cienītājiem iesaka izcept pankūkas, kuru sastāvā ir banāni un olas. Banānus sasmalcina ar dakšiņu, taču ne pārāk stipri, lai neizveidojas putra, un piejauc olas (vienam banānam vajadzīga viena ola). Izdodas garšīgas pankūkas. Savu reizi Agnese izcep arī saldumus no miltiem un olām un uzskata, ka ēdienkartei jābūt sabalansētai. Brokastīs viņas ģimene izvēlas biezpienu vai putras, arī salātus un maizītes. «Mums garšo tunča salāti, kurus gatavoju kārtām. Tiem ņem salātlapas, gurķi, tomātu, vārītu olu un tunci, majonēzi, krējumu un zaļumus.»

Agnese teic, ka pagaidām vēl neesot iemācījusies izmantot jūras veltes, bet vēlētos arī ar tām papildināt savu ēdienkarti.

Agneses Nazarecas iemīļotas receptes

Mājās gatavots muslis

SASTĀVDAĻAS: auzu pārslas, sasmalcinātas sēkliņas (pēc izvēles), brūnais cukurs, kukurūzas pārslas bez cukura, sviests, kanēlis, žāvēti augļi.

PAGATAVOŠANA: auzu pārslas apgrauzdē uz pannas sviestā, pievieno nedaudz cukura un sasmalcinātas sēkliņas, kā arī pārslas. Pēc tam uzkaisa kanēli un pievieno žāvētus augļus. Pasniedz ar pienu vai jogurtu. Jogurtam var pievienot arī sarīvētu ābolu svaigumam.

Veselīgais sautējums

SASTĀVDAĻAS: burkāni, ķiploks, puravi, tomāti, konservētas pupiņas, ķimenes, sāls, saldais krējums, siers, zaļumi.

PAGATAVOŠANA: sarīvē burkānus, apcep un sautē. Pievieno sagrieztu puravu, pupiņas, sasmalcinātu ķiploku. Pieliek sāli, ķimenes un pielej saldo krējumu, sautē. Virsū uzrīvē sieru un uzkaisa zaļumus.

Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais