Dāvis no Amerikas māsiņai atvedis mīksto rotaļlietu

Dāvis ar mammu Baibu Bērnu slimnīcā © f64

Dāvis, kura atveseļošanās gaitām seko visa Latvija, pamazām atgriežas ierastajā dzīves ritmā. Šodien Dāvis viesojās Bērnu slimnīcā, lai tiktos ar savu ārstu, Bērnu slimnīcas fondu un pastāstītu, kā viņam klājās Amerikā.

 „Amerika ir citādāka, tur slimnīca bija daudz lielākā, nekā Latvijā,” visai samulsis no mediju uzmanības Dāvis atklāja piedzīvoto pāri okeānam. Pēc ārstēšanās Filadelfijā Dāvis Latvijā atgriezās ar vērā ņemamiem veselības uzlabojumiem, viņš tagad var pats iet un no vēdera izņemtas drenas, kuras līdz operācijai novadīja lieko limfas šķidrumu, kas uzkrājās zēna vēdera dobumā.

Dāvis jau apciemojis savus klases biedrus, taču pagaidām vēl skolā mācības nav atsācis. Izlemts, ka viņš to sāks darīt mājas apmācībā, līdz pilnībā varēs atgriezties skolā. Dāvis mācās 3. klasē. Dāvis atklāj, ka Amerikā pēc izrakstīšanas no slimnīcas apskatījis arī pilsētu un bijis pat izklaides centrā, kur vinnējis balvu – mīksto rotaļlietu, ko atvedis savai mazajai māsiņai uz Latviju.

 „Sirsnīgs paldies visiem, kuri mums šajā grūtajā dzīves posmā bija blakus, atbalstīja un palīdzēja - vispirms jau Bērnu slimnīcas dakteriem un māsām, jo īpaši Dāvja ārstējošam ārstam, dakterim Volrātam. Paldies Bērnu slimnīcas fonda meitenēm par atsaucību un rūpēm, kuras jutām gan šeit, Rīgā, gan jau esot Filadelfijas Bērnu slimnīcā. Sirsnīgs paldies visiem, visiem labajiem cilvēkiem, kuri ziedoja, turēja īkšķus un no sirds vēlēja Dāvim atveseļoties. Visi bērnu vecāki noteikti sapratīs, cik ļoti esmu pateicīga par palīdzību un mana bērna dzīvības glābšanu...,” sacīja Baiba Januša, Dāvja mamma.

Pašlaik Filadelfijas Bērnu slimnīcas speciālisti vēl turpina darbu un meklē cēloni, kas Dāvim izraisīja nopietnās veselības problēmas, taču ārstēšanas procesā amerikāņu mediķiem izdevās atrast iemeslu, kāpēc Dāvim limfas šķidrums uzkrājas organismā. Ārsts O. Volrāts stāsta, ka Filadelfijas slimnīcas invazīvie radiologi veica limfātiskās sistēmas kontrastizmeklējumus kodolmagnētiskās sistēmas kontrolē un izmantojot digitālo angiogrāfu, kas ļāva noteikt, ka limfas traucējumu šajā organisma sistēmā, kur visbiežāk šādiem pacientiem ir problēmas, nav. Turpinot izmeklējumus, pētot citu orgānu darbību (limfātiskā sistēma sazarojas visā cilvēka ķermenī) viņi atklāja, ka problemātiskā vieta ir aknās un izmantojot klīnikā pieejamo augsto tehnoloģiju viņi, vienkārši runājot, aizplombēja šo vietu, kur iztek limfātiskais šķidrums. Šādus izmeklējumus un ārstēšanu Latvijā nav iespējams veikt, kā arī, kā mēs zinām, Dāvja ārstēšanu neuzņēmās arī Eiropā. Tieši šajā Filadelfijas klīnikā strādā speciālisti, kā arī pati slimnīca velta milzīgus ieguldījumus limfātiskās sistēmas izpētē. Un, kā atzina dakteris Volrāts, iespējams, pēc desmit gadiem anatomijas grāmatās limfātisko sistēmu jau zīmēsim citādāk, jo tā līdz galam nav izpētīta.

Bērnu slimnīcas fondam Dāvja ārstēšanai tika saziedoti 317 173.95 eiro, valsts piešķīra 100 000 eiro. Donda pārstāve Ieva Lejniece pastāstīja, ka pašlaik no ziedojumiem ietaupīti 43337 eiro, jo daudzi uzņēmumi, piemēram, aviokompānija nāca pretim un deva atlaides. Tāpat Dāvis uz ASV nelidoja ar specializētu medicīnisku reisu, bet ikdienas lidojumā, kas samazināja izmaksas. Tomēr, kāds galīgais finanšu izlietojums, varēs pateikt pēc tam, kad no Filadelfijas slimnīcas fonds saņems rēķinu, kurš pašlaik vēl tiek gatavots, ņemot vērā ar to, ka vēl notiek izmeklējumi, izpēte, lai noteiktu, kāpēc Dāvim radās tik smagi veselības traucējumi. Jau pašlaik ietaupītā nauda ir fonda rīcībā un ir pieņemts lēmums to izmantot ārkārtas gadījumiem, kad līdzekļi nepieciešami bērnu ārstēšanai ārzemēs. Par ziedojumu atlikuma izlietošanu fonds sniegs atskaiti reizi ceturksnī.

Veselība

Kompensējamie medikamenti daudziem reto slimību pacientiem ir vienīgā iespēja dzīvot, taču pašlaik terapija ir apdraudēta jau esošiem pacientiem, kā arī tiek liegta jauniem pacientiem. Pēc Reto slimību alianses aplēsēm, pašlaik finansējuma iztrūkums reto slimību ārstēšanas programmā sasniedz jau 20,7 miljonus eiro.

Svarīgākais