VESELĪBA: Pēc svētkiem – viegla maltīte

© Scanpix

Pēc svētkiem parasti aktuālākā problēma – cīnīties ar pārēšanās sekām un kādu lieku kilogramu. Taču tas nenozīmē, ka jākrīt panikā un jāķeras pie radikālām diētām vai striktiem ierobežojumiem. Diētas aukstā laikā nav īpaši labs risinājums, jo tad nepieciešams vairāk vitamīnu, olbaltumvielu un šķiedrvielu nekā parasti. Tāpēc šādu uzturvielu ierobežošana var nelabvēlīgi ietekmēt kopējo veselības stāvokli. Jācenšas sabalansēt ēdienkarti un nedrīkst aizmirst arī par fiziskām aktivitātēm.

 

Tiem, kuriem patīk daudz staigāt un kustēties, būs vieglāk atbrīvoties no liekiem kilogramiem. Ieteikums – pēc iespējas maksimāli daudzveidot ēdienkarti, kā arī izvēlēties – vārītu zivi, sautētu vai ceptu gaļu, putras, salātus no dārzeņiem, augļus, maizi no rupja maluma miltiem. Ja izvēlas ievērot atslodzes dienas, tad šajā laikā jāatsakās no šķidruma lietošanas lielā daudzumā. Atslodzes dienā atļauts ne vairāk kā viens litrs. Var lietot ne tikai ūdeni un tēju bez cukura, bet arī sulas, priekšroku dodot svaigi spiestām. Atslodzes dienā var izvārīt dārzeņu zupu, tai nepievienojot gaļu, sausos buljonus, kā arī sāli. Zupu vēlams bagātināt ar dažādiem garšaugiem, ieteicams pievienot pēc iespējas vairāk kāpostu, jo tieši tie labi attīra zarnu traktu, kā arī to pārstrādei organisms iztērē daudz enerģijas, tāpēc kalorijas ātri pazūd. Atslodzes dienā var izvēlēties arī biezpienu, kefīru, ābolus, jogurtu vai griķus kopā ar kefīru. Vakariņās lietderīgi ēst produktus, kuros ir daudz balastvielu – šķiedrvielu un pektīna, kas rada sāta sajūtu, bet satur maz kaloriju.

Noderīgi!

• Pēc svētkiem ieteicams ievērot vieglu olbaltumvielu diētu, kurā ietilpst gaļas ēdieni, piena produkti, dārzeņi un augļi.

• Organizēt atslodzes dienu, kurā tiek izvēlēts noteikts produkts, kas tiek lietots dienas laikā. Šīs dienas pluss – tā nenogurdina kā stingra un ilgstoša diēta un dod labu rezultātu. Vislabāk atslodzes dienu ievērot tad, kad nav jādodas uz darbu un var palikt mājās. Atslodzes dienu parasti atkārto reizi vai divas nedēļā.

Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais