Tālrunis mediķiem signalizēs par slimnieka atrašanās vietu

© publicitātes

Latvijā viedtālruņu lietotājiem ir izstrādāta unikāla mobilā lietotne (aplikācija) HealthPoint, kas Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķiem palīdzēs noteikt zvanītāja atrašanās vietu un daudzās situācijās ātrāk atrast negadījuma vietu, lai palīdzētu pacientiem vai cietušajiem.

«Katru dienu dienests saņem zvanus no cilvēkiem, kuri nespēj nosaukt savu atrašanās vietu, jo to precīzi nezina vai nevar nosaukt veselības problēmu dēļ,» stāsta NMP dienesta vadītājs Armands Ploriņš. Turklāt ārkārtas brīžos valda vēl papildu stress – atrašanās vietu var pat aizmirst. Aplikācija HealthPoint (veselības punkts – angļu val.), kuru varēs ielādēt savā viedtālrunī, nodrošinās, ka vienlaikus ar zvanu uz ātrās palīdzības tālruni 113 dispečeriem tiek nodoti arī zvanītāja atrašanās vietas dati (GPS koordinātas). Tāpat dispečeriem automātiski uz elektronisko izsaukuma karti tiks nosūtīti arī nepieciešamie personas dati (vārds, uzvārds, personas kods), ja tālruņa lietotājs iepriekš tos ir ievadījis aplikācijas profila sadaļā. NMP dienests gan uzsver, ka aplikācija palīdzēs dienestam un atvieglos darbu, taču neaizstās sarunu ar dispečeru palīdzības izsaukšanai. Atsūtītie dati dispečeram varēs palīdzēt sarežģītās situācijās, piemēram, ja izsaukums ir no mazapdzīvotas vietas, ārpus pilsētām, ja zvanītājs nonācis nepazīstamā vietā un nespēj pateikt adresi, ja pacients vai cietušais veselības stāvokļa dēļ nespēj pateikt precīzu adresi vai nosaukt kādus tuvākos orientierus. Datu precizitāte būs atkarīga no tādiem faktoriem kā paša tālruņa iestatījumi un citi tehniskie parametri. Ja situācija nebūs dzīvību apdraudoša, bet vajadzēs mediķu konsultāciju, lietotne piedāvās sazināties ar ģimenes ārstu vai piezvanīt ģimenes ārstu konsultatīvajam tālrunim.

Mobilo lietotni izstrādājis uzņēmums Meditec sadarbībā ar NMP dienestu. A. Ploriņš arī uzsver, ka ilgus gadus dažādās instancēs noritējušas diskusijas un sagatavošanās darbi, lai operatīvajiem dienestiem būtu iespēja jau zvana saņemšanas brīdī pietiekami precīzi redzēt zvanītāja atrašanās vietu. Diemžēl valstiska risinājuma ar konkrētu rezultātu pagaidām nav.

Veselība

Breika dejotājiem ir izteikts brīdinājums par "breika deju izaugumu", ko izraisa bieža griešanās uz galvas. Ārstu paziņojums seko neparastam gadījumam, kurā kādam dejotājam uz galvas izveidojās konusa formas masa, vēsta “The Independent”.

Svarīgākais