VESELĪBA: Vitamīnu bumba pret saaukstēšanos

© scanpix

Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija liecina, ka Latvijā strauji pieaug saslimstība ar gripu. Savukārt ģimenes ārsti informē ne tikai par gripas slimnieku skaita vismaz divkāršo pieaugumu, bet arī par to pacientu skaita pieaugumu, kuriem konstatēta augšējo elpceļu saslimšana.

Lai izvairītos no saslimšanas ar gripu, ieteicams neapmeklēt publiskus pasākumus, kā arī sabiedriskas vietas, kur apgrozās liels cilvēku daudzums. Jo īpaši, ja jau parādījušies pirmie slimības simptomi. Bet viens no efektīvākajiem ieročiem cīņā pret saaukstēšanos ir apelsīnu un ingvera smūtijs.

Apelsīns nav tikai garšīgs un sulīgs auglis – tas ir arī bagātīgs C vitamīna avots. Tas izvada no organisma šlakvielas un toksīnus, aktivizē asinsriti, stiprina imunitāti, paaugstina organisma aizsargspējas pret vīrusa infekcijām.

Ingvera sastāvā ir C, E un B vitamīni, magnijs, fosfors, kālijs, silīcijs, nātrijs, dzelzs, cinks, kalcijs un beta karotīns. Tā unikālās īpašības palīdz novērst kuņģa darbības traucējumus, uzlabo gremošanu, mazina sliktu dūšu, ārstē baktēriju izraisītu caureju, tas atjauno un atveseļo visu organismu, uzlabo asinsriti un normalizē vielmaiņu. Nav noslēpums, ka imūnās sistēmas veselība par 80% atkarīga no vesela kuņģa un zarnu trakta – bieži vien, atrisinot problēmas kuņģa un zarnu traktā, pašas no sevis izzūd arī dažādas citas

saslimšanas.

Bet apelsīns un ingvers kopā ir īsta vitamīnu bumba pret saaukstēšanos!

***

APELSĪNU UN INGVERA SMŪTIJS

Nepieciešams:

• 2 mizoti apelsīni

• 1,25 cm svaiga notīrīta ingvera

• 1/4 avokado

• 3 glāzes svaigu romiešu salātu

• 1 glāze mandeļu piena (der arī jebkuru citu riekstu piens)

• ledus

Pagatavošana: visas sastāvdaļas vienkārši sablenderē. Dzer svaigu.