VESELĪBA: Sešas pazīmes, kas norāda - Jūs ciešat no depresijas

© f64

Depresija mūsdienās ir izplatīta un bīstama saslimšana, kas visdažādāko simptomu veidā var piemeklēt ik katru no mums. Šeit apkopotas sešas biežāk sastopamās pazīmes, kuras var norādīt uz iespējamu depresiju.

1. Bezcerības sajūta vai pastāvīgs pesimisms. Katrs no mums ir kādreiz izjutis šīs sajūtas, tomēr, ja ciešat no depresijas, Jūs izjūtat šo sajūtu ik dienu, pat, iespējams, uzdodat sev jautājumu – vai tas reiz beigsies, vai turpināsies mūžīgi? Sākotnējā problēma, par kuru esat uztraucies, pastāvīgi atbalsojās Jūsu prātā un šo problēmu jūs saskatāt arī turpmāk savā nākotnē.

2. Nogurums un viegla aizkaitināmība. Protams, šīm izjūtām cēloni var meklēt arī nepietiekamā miega daudzumā vai nepareiza uztura uzņemšanā, tomēr, šeit objektīvi jāatskatās uz saviem paradumiem nesenā nākotnē un jāizvērtē, vai šobrīd nav tā, ka jūs ir pārmākusi apātija un cilvēki spēj jūs aizkaitināt daudz ātrāk nekā kādreiz.

3. Aktivitātes un lietas, kas kādreiz sagādāja baudu, vairs neliekās saistošas. Ja pirms kāda laika jums bija patika zīmēt, iepirkties, satikt draugus, bet šobrīd pat doma par to liekas apgrūtinoša vai apnicīga, iespējams, šī pazīme attiecas uz jums.

4. Pārēšanās vai apetītes zudums. Ja pirms tam jums bijusi normāla, veselīga apetīte, bet tagad jūs vairs neizjūtat kāri pēc ēdiena un „aizmirstat” paēst, vai tieši otrādi – jūsu ēšanas paradumi vienmēr bijuši veselīgi, bet tagad jūs dienām ilgi pārēdaties līdz jūtaties slikti – šīs pazīmes var norādīt uz depresiju.

5. Pašnāvnieciskas domas. Satraukties ir vērts pat ja prātā iešaujas domas par pašiznīcināšanos, nemaz nerunājot par pašnāvības mēģinājumiem. Šādas domas var vistiešākajā mērā norādīt uz ieilgušu depresiju. Ja konstatējat šo pazīmi sev vai saviem tuviniekiem, nekavējoties sazinieties ar psihoterapeitu, kurš varēs jums palīdzēt.

6. Fiziski slikta pašsajūta. Iespējams, jums sāp galva, vēders, muskuļi, bet griežoties pie ārsta, viņš 1) noraida jūsu sūdzību, sakot, ka ar jūsu organismu viss ir kārtībā 2) ir izrakstījis medikamentus vai ārstniecības metodes, kuras nedarbojas un jūs turpināt izjust simptomus. Ja tā, ir liela iespējamība, ka jūs ciešat no depresijas fiziskajām blaknēm.

Veselība

Slimību un profilakses kontroles centram (SPKC) epidemioloģiskajā izmeklēšanā apzinot 45 personas, nav izdevies noskaidrot nesen konstatētā difterijas uzliesmojuma infekcijas avotu, liecina Veselības ministrijas sagatavotā paskaidrojuma vēstule Saeimas prezidijam.

Svarīgākais