Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

Pacientu iemaksas samazina, parādnieku skaits nesaruks

© nra

No šā gada par pāris eiro samazināta pacienta iemaksa, ārstējoties slimnīcā, savukārt līdzmaksājums par valsts apmaksātu operāciju sarucis par desmit eiro. Atsevišķām pacientu grupām – lai arī pacienta iemaksa ir noteikta mazākā apmērā, tomēr no šī gada samazināta nav, piemēram, onkoloģijas pacientiem ir jāmaksā tāpat kā pērn.

 

Nacionālais veselības dienests (NVD) norāda, ka pacientu iemaksas un līdzmaksājumi samazināti, lai uzlabotu valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību. No šāgada 1. janvāra pacienta iemaksa par ārstēšanos slimnīcā ir noteikta 10 eiro dienā līdzšinējo no 13,52 eiro vietā. NVD atgādina, ka tāpat kā līdz šim no pacienta iemaksām ir atbrīvoti bērni līdz 18 gadu vecumam, grūtnieces, trūcīgas personas, pirmās grupas invalīdi, politiski represētie un vēl vairākas citas pacientu grupas (tuberkulozes slimnieki, cilvēki ar psihiskām slimībām un citi). Samazināta pacienta iemaksa arī turpmāk tiks piemērota pacietiem ar onkoloģijas un onkohematoloģijas diagnozēm, pacientiem, kas ārstējas no atkarībām, kā arī aprūpes slimnīcu pacientiem, un tie būs

7,11 eiro dienā, tāpat kā līdz šim. Arī senioriem pacientu iemaksa pretēji iepriekš solītajam nav atcelta un būs jāmaksā pilnā apmērā, ja vien pensionārs nav trūcīgs vai invalīds.

Lielākā apmērā no šā gada ir samazināts pacienta līdzmaksājums par visām valsts apmaksātajām operācijām, kas veiktas vienā stacionēšanas reizē – no 42,69 eiro uz 31 eiro. Ja pacientiem būs jāmaksā mazāk vai slimnīcas saņems kompensāciju no valsts budžeta, uz šo jautājumu NVD speciāliste Māra Āboliņa norāda, ka starpība tiks kompensēta, proporcionāli palielinot valsts apmaksāto tarifu par stacionārajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Pacientu iemaksas un līdzmaksājumi ir vieni no augstākajiem Eiropā, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc pacienti paliek parādā slimnīcām. Rīgas Austrumu slimnīcas finanšu direktors Kārlis Smilga atzīst, ka jauno izmaiņu ietekmi uz pacientu maksājumiem varēs vērtēt ne agrāk kā pēc trim mēnešiem. «Loģiski kavētajiem maksājumiem vajadzētu samazināties par 35–40 procentiem, jo par šādu summu samazināsies pacientu rēķini, bet parādnieku skaits jau nesamazināsies,» situāciju vērtē K. Smilga. Viņaprāt, šī diskusija tiktu izsmelta, ja pacientu iemaksa tiktu samazināta līdz pieciem septiņiem eiro par gultas dienu, tad samazināsies arī pašu nemaksātāju skaits, jo slimnīcas rēķins būs saprātīgs, kā arī atceļot līdzmaksājumus par operācijām un diagnostiku un atceļot pacientu iemaksas onkoloģijā un citu slimību pacientiem.

Pacientu iemaksas, kuras tika palielinātas 2009. gadā, līdz ar šķietamās krīzes beigām nav būtiski samazinātas, un nereti cilvēkam, kurš arī akūtā stāvoklī nonācis slimnīcā, pēc izrakstīšanās jāapmaksā ap simt eiro liels rēķins. Līdz krīzei pacienta iemaksa par ārstēšanos slimnīcā bija no viena līdz pieciem latiem (līdz septiņiem eiro) atkarībā no slimnīcas. Precīzu datu par pacientu iemaksu parādiem Veselības ministrijai pērn nebija, taču aplēses liecināja, ka tie varētu būt ap 10 miljoniem eiro. Neatkarīgās pētījums apliecināja, ka visvairāk pacienti pērn bija parādā Rīgas Austrumu slimnīcai – ap 3 miljoniem eiro. Arī citām slimnīcām parādi bija ievērojami – ap 300 000 eiro Stradiņa slimnīcai, 165 000 –Vidzemes slimnīcai, Daugavpils reģionālajai slimnīcai – 100 000 eiro.