The Lancet: vēža pacientu dzīves ilgums arī Latvijā palielinās

Krūts veselības simbols rozā lentīte © f64

Slimību profilakses un kontroles centrs, atsaucoties uz jaunākajā starptautiskajā medicīnas profesionāļu žurnālā The Lancet publicēto pētījumu par vēža pacientu piecu gadu dzīvildzes datiem 69 pasaules valstīs, tostarp arī Latvijā, norāda, ka arī Latvijā dzīves ilgums onkoloģiskiem pacientiem pagarinās.

Pētījums atklāj, ka piecu gadu dzīvildze ar resnās zarnas, taisnās zarnas un krūts vēzi nepārtraukti pieaug attīstītajās valstīs, taču šāda tendence esot novērojama arī Latvijā. Dzīvildze ir pacientu ar ļaundabīgo audzēju izdzīvotība piecus gadus un ilgāk pēc ļaundabīgā audzēja diagnosticēšanas.

Pētījumā analizēts piecu gadu dzīvildzes aprēķins 25,7 miljoniem pacientu. Pētījumā izmantoti individuāli pacientu dati no 279 vēža reģistriem 69 valstīs. Pētījumam izvēlētas 10 biežākās vēža lokalizācijas (kuņģa, resnās zarnas, taisnās zarnas, aknu, plaušu, krūts, dzemdes kakla, olnīcu un prostatas vēzis pieaugušajiem, kā arī bērnu un pieaugušo leikēmija).

Pacientiem no 22 valstīm, kuriem resnās un taisnās zarnas vēzis ir diagnosticēts 2005.–2009. gadā, piecu gadu dzīvildze pārsniedz 60 procentu. Latvijā, pēc pētījuma datiem, pacientu piecu gadu dzīvildze ir attiecīgi 45,3 procenti resnās zarnas vēzim un tikai 38,6 procenti taisnās zarnas vēzim. Lai arī tas ir divas reizes mazāk nekā vidēji, Latvijas eksperti uzskata, ka uz šiem datiem jāraugās no pozitīvā viedokļa, jo zarnu vēža pacientu dzīvildze, salīdzinot ar 1995.–1999. gadu, ir pieaugusi par 4,4–4,5 procentiem. Krūts vēža pacientu dzīvildze ir pieaugusi līdz 85 procentiem vai vairāk, atklāj dati par 17 valstīm. Latvijā šis rādītājs ir 71,1 procents. Savukārt plaušu vēža pacientu piecu gadu dzīvildze ir 16,2 procenti (Eiropā – vairāk par 20 procentiem). «Kaut arī vērojamas ļoti plašas atšķirības starp valstīm, kopējā tendence ir pozitīva un liecina par vēža pacientu dzīvildzes rādītāju uzlabošanos,» datus komentē SPKC.

Kāda ir vēža pacientu dzīvildze (%)?

Dzīvildze ir pacientu ar ļaundabīgo audzēju izdzīvotība piecus gadus un ilgāk pēc ļaundabīgā audzēja diagnosticēšanas

Valstīs* vidēji Latvijā

Resnās zarnas vēzis       60        45,3

Taisnās zarnas vēzis      60        38,6

Krūts vēzis       85        71

Plaušu, aknu vēzis Eiropā

Prostatas vēzis  Eiropā, ASV, Izraēlā 90           73,9    

 

* Pētījumā ietvertās valstis (katras vēža lokalizācijas gadījumā dati apskatīti no dažāda valstu skaita)

Avots: SPKC, The Lancet

Veselība

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".

Svarīgākais