Ko darīt, ja neizturami kārojas apēst ko saldu? Kāpēc dažkārt gribas ko skābu vai sāļu? Tas ne vienmēr nozīmē, ka tieši to jums arī vajag.
Vai esat aizdomājušies, kā strādā cilvēka organisms? Jā, tieši tik vienkārši tas signalizē, ka tam trūkst kādu konkrētu vitamīnu vai mikroelementu. Krievijas uztura speciālisti aicina iemācīties atpazīt, ko jums saka jūsu organisms.
1. Ja kārojas šokolādes konfektes vai gribas ko skābu, tas nozīmē, ka organismam trūkst magnija. Alternatīva: žāvēti augļi (plūmes, aprikozes, vīģes), rieksti (mandeles, valrieksti, Indijas), ķirbju, saulespuķu, sezama un linsēklas, neapstrādāti graudi un rupja maluma milti, kviešu un kukurūzas klijas, tumši zaļie dārzeņi un zaļumi (lapu salāti, dilles, pētersīļi, spināti, biešu lapas, selerija, Briseles kāposti), augļi (banāni, citroni, āboli, greipfrūti, persiki, kivi, arbūzi), pākšaugi (pupiņas, zirņi).
2. Ja gribas vienkārši kaut ko saldu, organisms pieprasa ogļhidrātus, hromu, fosforu vai sēru. Risinājums: tomāti, pākšaugi, galviņkāposti, redīsi, lapu salāti, zaļie lociņi, sīpoli, spināti, ķiploki, zaļie pipari, nevārīti kartupeļi, kukurūza, sojas produkti, graudaugu produkti, kviešu asni un kviešu klijas, lēcas, sēnes, jūras produkti, dzērvenes, banāni un žāvēti augļi (dateles).
3. Ja gribas maizi, organismam trūkst slāpekļa. Alternatīva: produkti ar augstu olbaltumvielu saturu – liesa dzīvnieku un putnu gaļa, jūras veltes, piena produkti, olas, pākšaugi, rieksti.
4. Ja ļoti kārojas gāzētu dzērienu vai prasās apēst ko ļoti treknu, organismam nepieciešams kalcijs. Alternatīva: piena produkti, sojas piens, spināti, zaļie lociņi, pētersīļi, brokoļi, sīpolloki, dilles, Ķīnas salāti, kolrābji, redīsi, sezama sēklas, rieksti, rozīnes un vīģes, svaigi augļi (apelsīni, greipfrūti, āboli).
5. Ja ļoti gribas gaļu, organismam trūkst dzelzs. Alternatīva: spināti, biešu lapas, salātu lapas, ķirbji un ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas, linsēklas, lēcas, kviešu asni, pākšaugi (pupiņas), brokoļi, pētersīļi, sparģeļi, puravi, nātres, svaigi augļi un ogas (mellenes, upenes, plūmes, granātāboli), kaltēti augļi (āboli, aprikozes), sēnes (baravikas, gailenes), griķi, prosa.
6. Ja prasās pēc piedeguša ēdiena, organismam trūkst ogļhidrātu. Veselīgākā alternatīva: pilngraudu produkti un svaigi augļi.
7. Gribas ko sālītu? Organismam trūkst hlorīdu (nātrija, kālija). Risinājums: jūras sāls, jūras kāposti, sakņaugi (bietes, redīsi, burkāni, rutki), pākšaugi, zaļie lapu salāti, spināti, selerija, tomāti, olīvas, avokado, svaigi augļi (banāni, vīnogas, mango, bumbieri), ogas (avenes), kaltēti augļi (dateles), rieksti (lazdu, Indijas, mandeles).
8. Ja gribas tēju, organisms pieprasa fosforu, sēru, dzelzi, nātriju vai magniju, vai arī – to visu kopā. Alternatīva: rieksti, pākšaugi, zaļie dārzeņi (kāposti, paprika, loki, ķiploki, artišoks), graudaugi, jūras sāls, ābolu etiķis (salātiem), ķirbju sēklas, sēnes, griķi, rozīnes, mellenes un visi augļi.
9. Ja gribas vienkārši ēst visu pēc kārtas, organisms brīdina, ka tam trūkst cinka. Tad var ēst: visu veidu dārzeņus, diedzētus kviešu asnus, lēcas, jūras produktus (jo īpaši – austeres, arī jūras aļģes), sezama un ķirbju sēklas, zemesriekstus, liellopu gaļu un aknas, nieres, jēra gaļu, pākšaugus (zirņus, pupas), pētersīļus, sēnes un sojas pupiņas.
10. Ja vispār nav apetītes, organismam trūkst vitamīnu B1 un B3, mangāna vai hlorīdu. Tad vajadzētu ēst: saulespuķu sēklas, kukurūzu, riekstus, pākšaugus, graudaugus, klijas, soju, kaltētas sēnes, jūras aļģes, bietes, rīsus, gaļu, kartupeļus, olas, zivis, augļus un ogas (mellenes, ananasus, greipfrūtus).