NODERĪGI: pieci padomi kā kļūt produktīvākam

© google

Mēs visi vēlamies būt produktīvi un neatstāt visu uz pēdējo brīdi, tomēr, kā pēc pašu pieredzes zināms, tas nemaz nav tik viegli. Kā izrādās, produktivitātes trūkums, ne vienmēr saistīts ar nepietiekamu gribasspēku, bieži mūsu pašu smadzenes ir tās, kuras liek mums ceļā šķēršļus labu rezultātu sasniegšanai.

1. Pie darba jāķeras nekavējoties. Lai gan šis padoms šķiet pašsaprotams, patiesībā zinātniski pierādīts, ka visgrūtākais brīdis projekta izpildē ir tieši tā uzsākšana. Pirms darbs ir sākts, smadzenes automātiski iedomājas pašu grūtāko uzdevumu un stimulē reālo darbu ar nenozīmīgu darbību veikšanu, piemēram, e-pasta pārbaudīšanu. Tomēr, tad, kad darbs jau iesākts, mūsos likumsakarīgi rodas vēlme to pabeigt.

 

2. Jāatmet vienlaicīga vairāku darbību veikšana. Vairāku darbību veikšana vienlaicīgi var radīt mānīgu iespaidu, ka sasniegts tiek vairāk, tomēr patiesībā tas tikai samazina katra atsevišķā darba kvalitāti un rada koncentrēšanās problēmas. Ieteikums ir katru dienu pirms došanās gulēt, izveidot sarakstu ar nākamajā dienā paveicamajiem darbiem, pie kura pieturēties. tāpat arī pētnieki iesaka sadalīt lielākus darbus, mazākos segmentos un pildīt tos secīgi.

 

3. Vairāk nav labāk. Parasti šķiet, jo vairāk mēs veiksim kādu uzdevumu, jo labāki tā izpildē mēs kļūsim, tomēr, patiesībā pierādīts - labākus rezultātus sasniedz tie cilvēki, kas veiksmīgi kombinē darbu ar atpūtu. Piemēram, sadalot savu darba režīmu nelielās sesijās, kur ik pēc stundas darba seko 15 minūšu atpūta.

 

4. Pašam jānosaka termiņi. Īpaši noderēs cilvēkiem, kuri nakti pirms būtiska darba nodošanas pavada nevis saldi guļot, bet, patērējot neskaitāmas kafijas krūzes, cenšas steidzīgi paveikt neizpildīto darbu. Pētnieku ieteikums ir nevis atstāt visu uz pēdējo brīdi, bet pašam noteikt termiņu, kurā vēlaties darbu nodot, atzīmēt to kalendārā un novietot sev redzamā vietā, šādi apmānot savas smadzenes, ka pēdējais termiņš jau pienācis.

 

5. Savu sasniegumu datēšana. Lai būtu skaidrs, kur īsti paliek vērtīgais laiks, vēlams to datēt. Noderīgi būs vienā pusē atzīmēt laika periodu un otrā tajā padarīto. Tas palīdzēs objektīvāk novērtēt savu sniegumu, saprast savas iespējas un atrast aktivitātes, kuras „apēd” laiku.

Informācija sagatavota pēc researchnews.osu.edu un sciencedirect.com

Veselība

Nākamā gada budžetā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) paredzēts izdevumu samazinājums par 1,6 miljoniem eiro, un gan šī, gan citu iemeslu dēļ dienests veiks darba organizācijas izmaiņas, piemēram, plānots samazināt brigāžu skaitu nakts stundās un ieviest jaunu hospitalizācijas principu, aģentūru LETA informēja dienestā.

Svarīgākais