Latvijā ieviests jauns paņēmiens vēža ārstēšanā

© f64

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā pagājušajā nedēļā veikta mēneša laikā otrā unikālā operācija vēža pacientam, informēja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Operācija veikta 52 gadus vecam vīrietim, kuram diagnosticēts ļaundabīgs audzējs resnajā zarnā ar desmit metastāzēm abās aknu daivās. Kādreiz šādas diagnozes pacienti saņēma paliatīvu ārstēšanu, kas nozīmē, ka radikāla ārstēšana vairs nav iespējama. Tomēr, pateicoties ārvalstīs uzkrātai pieredzei, arī Latvijā tiek ieviestas jaunas ārstēšanas pieejas.

Ārstēšanas metodes mērķis ir pilnībā likvidēt metastāzes aknās un saglabāt to funkciju. Ārstēšana veikta divu posmu operācijā. Situāciju sarežģījis tas, ka metastāzes bija skārušas abas aknu daivas, tāpēc vienā operācijā nebūtu iespējams metastāzes likvidēt tā, lai izslēgtu aknu mazspējas attīstīšanos.

Pirmā aknu operācija pacientam tika veikta augustā, un mediķu uzdevums bija izņemt četras metastāzes no kreisās daivas un pārdalīt labās daivas asinsvadu, lai novirzītu asins plūsmu uz kreiso daivu, tādā veidā palielinātu tās apjomu un izvairītos no aknu mazspējas. Starp abiem operāciju posmiem pacients turpināja saņemt ķīmijterapiju, pēc kuras kreisajā daivā metastāzes vairs netika konstatētas un tā bija palielinājusies. Pēc tam tika veikta otrā operācija, izņemot smagāk skarto labās puses aknu daivu. Operācija bijusi sarežģīta, jo aknā bija saaugumi un metastāzes bija cieši saistītas ar lielajiem asinsvadiem. Operācija kopumā ilgusi divas stundas, un pašlaik pacienta stāvokli mediķi raksturo kā stabilu.

Latvijā gada laikā resnās un taisnās zarnas vēzi konstatē ap 1200 pacientu. Aptuveni pusei no viņiem metastāzes attīstās aknās. Ja šos pacientus neoperē, tad piecus gadus nodzīvo tikai 2%, bet ārvalstu kolēģu pieredze rāda, ka pēc šādām plašām un sarežģītām operācijām piecu gadu dzīvildzi sasniedz 50% līdz 60% pacientu.

 

Veselība

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".

Svarīgākais