NODERĪGI: Pieci izplatītākie mīti par tavām smadzenēm

© mashable.com

Mūsu smadzenes un to iespējas ir iespaidīgas, tomēr, izpratnes trūkums par to funkcijām un darbību novedis pie dažnedažādiem mītiem. Šeit apkopoti un izskaidroti pieci populārākie mīti par smadzeņu darbību.

1. Mēs izmantojam tikai 10% no smadzeņu kapacitātes. Mīts, kuru gadu desmitiem apspēlējusi Holivudas fantastikas filmu franšīze, ir gaužām nepatiess. Pateicoties smadzeņu skenēšanai atklāts - mēs izmantojam visas smadzenes. Par katru noteiktu darbību atbild cits smadzeņu reģions un nav nevienas smadzeņu daļas, kura nedarītu neko.

2. Alkohols nogalina smadzeņu šūnas. Lai gan tas rada zināmus bojājumus starp neironu savienojumiem smadzenēs un apgrūtina to darbību, alkohols nenogalina smadzeņu šūnas un tā radītie bojājumi lielākoties ir īslaicīgi.

3. Narkotikas smadzenēs veido caurums. Neviens nešaubās par narkotiku kaitīgo ietekmi uz organismu un dažas no tām var neatgriezeniski izmainīt smadzeņu darbību radot paliekošus bojājums, tomēr, vienīgais, kas var radīt reālu caurumu smadzenēs ir fiziska trauma.

4 Jo lielākas smadzenes, jo labāk. Šis mīts, kurš varbūt attiecināms uz citiem orgāniem, par smadzenēm nebūs gluži patiess. Piemēram, zilajam valim ir sešas reizes vairāk smadzeņu kā cilvēkam, tomēr, lai gan tas ir inteliģents dzīvnieks, tā smadzeņu darbības kapacitāte nobāl salīdzinājumā ar cilvēku.

5. Mēs izmantojam vienu smadzeņu puslodi vairāk kā otru. Stāsti par to, ka analītiskie un loģiskie cilvēki vairāk izmanto kreiso smadzeņu puslodi, turpretīm, mākslinieciskie un kreatīvie – labo ir nepatiesi. Dažādas smadzeņu daļas patiešām atbild par dažādām spējām un prasmēm, tomēr, lai sekmīgi funkcionētu cilvēks vienlīdz izmanto abas smadzeņu puslodes.

Informācija sagatavota pēc gereports.com