ANO: Klimata problēmu atlikšana izmaksās dārgi

© Scanpix/Reuters

Globālās klimata pārmaiņas ir nenoliedzamas, neatgriezeniskas un neapšaubāmi saistītas ar cilvēka darbību, un šobrīd pasaules valstu valdības var vienīgi censties mīkstināt to paredzamās sekas - šāds brīdinājums izteikts svētdien publiskotajā ANO Starpvaldību klimata izmaiņu komisijas (IPCC) jaunajā ziņojumā.

Vienlaikus klimata speciālisti atzīst, ka risinājums ir iespējams - vajadzīga vienīgi griba, jo nākamajām paaudzēm to paveikt būs daudz grūtāk.

"Pastāv mīts, ka klimata glābšana izmaksā dārgi, taču bezdarbība izmaksās dārgāk," uzsvēris ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns.

Saglabājoties pašreizējai siltumnīcefekta gāzu izmešu dinamikai, pasaulei jārēķinās ar postošākiem plūdiem, sausuma un karstuma viļņiem, jūras līmeņa celšanos, sugu izmiršanu, ūdens un pārtikas trūkumu un tā izraisītiem konfliktiem, taču, rīkojoties strauji un enerģiski, problēmu iespējmas risināt, norāda eksperti.

Viņi uzsver, ka vairs nav palicis daudz laika, kamēr vēl ir iespējams par saprātīgām izmaksām nobremzēt globālās temperatūras celšanos, lai tā līdz šā gadsimta beigām nepieaugtu vairāk kā par diviem grādiem pēc Celsija. Šai nolūkā globālais izmešu apjoms laikā no 2010. līdz 2050.gadam jāsamazina par 40 līdz 70%, savukārt atjaunojamo energoresursu īpatsvaram līdz gadsimta vidum jāpieaug no pašreizējiem 30 līdz 80%.

Līdz 2100.gadam cilvēcei būtu gandrīz pilnīgi jāatsakās no fosilā kurināmā lietošanas bez tā dēvētajām oglekļa uztveršanas un uzglabāšanas tehnoloģijām.

Jaunajā IPCC ziņojumā apkopoti trīs iepriekšējie pēdējā gada laikā izstrādātie ziņojumi, kuros analizēti attiecīgi globālo klimata pārmaiņu cēloņi, to paredzamās sekas un iespējamie risinājumi.

Veselība

Mūsdienu straujajā pasaulē dzīvesveida līdzsvarošana ir kļuvusi kritiskāka nekā jebkad agrāk. Darbs, ģimene, sociālās saistības un personīgā labklājība var būt biedējošs uzdevums, taču līdzsvara sasniegšana ir būtiska fiziskajai un garīgajai veselībai.