Plaušu transplantācija būs vajadzīga vismaz 11 cistiskās fibrozes pacientiem

© F64

Latvijā vismaz 11 cistiskās fibrozes pacientiem nākotnē būs nepieciešama plaušu transplantācija, turklāt tā ir tikai viena saslimšana, kuras pacientiem dzīvības glābšanai nepieciešama šī operācija. Zanei Lazdiņai, kurai plaušu transplantācija veikta šopavasar Vīnē, slimo ar pulmonālo hipertensiju.

Vienmēr pati esmu vēlējusies būt devēja, tagad jāmācās lūgt palīdzību citiem, saka Ieva Bišmeistare. Viņas dzīvības glābšanai nepieciešama plaušu transplantācija, ko atbildīgās valsts iestādes apmaksāt atteikušas. Latvijā pašlaik ir 11 cistiskās fibrozes pacientu, kuriem tuvākā vai tālākā nākotnē būs nepieciešama šī operācija, taču valstī nesaprotamu iemeslu dēļ šī problēma netiek risināta.

Ieva ārpus mājām iziet reti – pie ārsta vai kā šoreiz uz tikšanos labdarības fondā ziedot.lv, ar kura starpniecību un Bērnu slimnīcas fonda atbalstu uzsākta labdarības kampaņa Ievas dzīvības glābšanai. Jau divus gadus Ievas slimība – sarežģītā cistiskā fibroze – progresējusi, jauno sievieti ierindojot cilvēku ar invaliditāti rindās, lai gan pirms tam pat ar visu diagnozi viņa strādājusi un sportojusi, vienkārši – dzīvojusi. Līdzi Ievai ir portatīvais skābekļa aparāts, un no divām plastmasas caurulītēm Ieva nešķiras ne mirkli, tās apgādā Ievu ar skābekli. Vēl viņa, kamēr nerunā, uzliek sejas masku, lai pasargātos no vīrusiem, infekcijas. «Viens nav cīnītājs,» asarām acīs saka Ieva, «es apzinos, ka lietas var notikt tikai, ja visi puzles gabaliņi tiek salikti vietās, un šoreiz man ir nepieciešams līdzcilvēku atbalsts, lai dzīvotu. Vienmēr esmu gribējusi būt devēja, taču tagad jāiemācās lūgt.»

Ievas vietā var būt katrs no mums, precīzi saka ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta. Kad Ievai, pavisam maziņai esot, diagnosticēja cistisko fibrozi, tikko bija parādījušās zāles, kas ārstē, bet ne izārstē slimību. Cistiskā fibroze jeb mukoviscedoze ir saslimšana ar smagu gaitu un prognozi. Tā ir iedzimta slimība, kas izpaužas kā ārējās sekrēcijas dziedzeru traucējumi, kas izraisa dzīvībai svarīgu orgānu bojājumu. Pacientiem visbiežāk ir elpošanas sistēmas vai barošanas sistēmas traucējumi. «Ieva saņem skābekli, bet galvenā problēma ir tā, ka slimība ir sabojājusi plaušas un elpošanas process nenotiek tā, kā tam jānotiek,» situācijas nopietnību raksturo Bērnu slimnīcas ārste, pulmonoloģe Vija Švābe. Kamēr slimība Latvijā netika atpazīta un pacientiem diagnosticēta – pacienti nodzīvoja tikai gadu, divus. «Diemžēl sarežģītākais ir atklāt šo slimību laikus, jo ēšanas problēmas bērnam ārstē viens ārsts, elpošanas slimības – cits, svarīgi, lai primārās aprūpes ārsti šos dažādos simptomus saliktu kopā,» turpina daktere. Pašlaik pacientiem ir pieejamas simtprocentīgi apmaksātas zāles. Pašlaik Bērnu slimnīcas mediķu redzeslokā ir 42 cistiskās fibrozes pacienti, no viņiem 11 pieaugušo. Bērnu slimnīcā visi ārstējas, jo tieši tur ir vienīgie Latvijā speciālisti, kuri pārzina cistiskās fibrozes ārstēšanas metodes vislabāk.

Arī Ieva joprojām ir Bērnu slimnīcas paciente. «Cistiskās fibrozes pacienti ir mūsējie no mazām dienām, kad sākas pirmās izpausmes,» saka Bērnu slimnīcas ārste, alergoloģe pulmonoloģe Elīna Aleksejeva, «arī Ieva turpina būt mūsu paciente. Pašlaik viņai ir situācijas pasliktināšanās, elpošanas problēmas un, jāsaka, ārstēšanas ar medikamentiem iespējas ir izsmeltas.» Ārste kopā ar Bērnu slimnīcas fonda vadītāju Lieni Dambiņu pirmās apsvēra domu lūgt palīdzību sabiedrībai, zinot, ka plaušu transplantācija netiks apmaksāta no valsts naudas. «Mūsu galvenais uzdevums palīdzēt bērniem, taču ikviens cilvēks ir vērtība neatkarīgi no vecuma, tāpēc iesaistījāmies palīdzības sniegšanā Ievai,» saka L. Dambiņa. Ievai līdz šim apmaksāti izmeklējumi Igaunijā, Tartu universitātes klīnikā, kuras ārsti apņēmušies veikt operāciju. Nav zināms precīzs datums, kad varētu veikt operāciju, jo tam ir nepieciešams donors, taču – jo ātrāk būs iespējams savākt līdzekļus operācijai, jo drošāk. Kopumā operācijas izmaksas tiek lēstas apmēram 100 000 eiro.

«Ja mēs nespējam saskatīt emocionālo pusi, ka katrs cilvēks ir vērtība, tad varam paraudzīties no ekonomiskā viedokļa, ka Ieva un citi pacienti līdz šim ir gadiem bijuši nodokļu maksātāji,» uzsver Rūta Dimanta no ziedot.lv. Ieva nav vienīgā, kam valstī varētu būt vajadzīga plaušu transplantācija. V. Švābe stāsta, ka no 11 pieaugušajiem pacientiem tuvākajos gados plaušu transplantāciju vajadzēs vismaz astoņiem. «Ne šodien, ne rīt, bet tā būs vajadzīga,» piebilst ārste.

Veselības ministrijā Neatkarīgajai skaidro, ka nākamā gada politiskajās iniciatīvās ir iesniegts priekšlikums piešķirt naudu gan plaušu, gan sirds transplantācijām, kopējā summa - 3,3 miljoni eiro, tiesa, kā skaidro speciālists Oskars Šneiders, šajā sadaļā par plānveida operācijām ietilpst ari līdzekļu pieprasījums endoprotezēšanai. Vai tas nozīmē cerību pacientiem, ka šādas operācijas tiks finansētas no valsts budžeta, apgalvot nevar, jo viss atkarīgs, vai tiks piešķirta nauda.

***

Glābsim Ievu ziedojot

Portālā Ziedot.lv ar internetbankas vai maksājuma kartes starpniecību

Zvanot uz ziedojumu tālruni 9006 7009 (maksa par zvanu 1,42 eiro)

Jebkurā bankas filiālē uz Ziedot.lv kontu, norādot mērķi Glābsim Ievu

Fonds Ziedot, reģ. nr. 40008078226

SWEDBANK: bankas kods: HABA LV 22, konta nr: LV95HABA0551006150241

SEB: bankas kods: UNLALV2X, konta nr: LV86UNLA0050014286045

NORDEA: bankas kods: NDEALV2X, konta nr: LV19NDEA0000082343510

CITADELE: bankas kods: PARXLV22, konta nr: LV64PARX0012713470002

NORVIK BANKA: bankas kods: LATBLV22, konta nr.LV42LATB0002010114928

DNB BANKA: bankas kods: RIKOLV2X, konta nr. LV53RIKO0002013321645

Latvijas pasts: konta nr. LV05LPNS0001003230983

Avots: ziedot.lv