PRAKTISKI PADOMI: Rapšu eļļa un tās īpašības

© publicitātes

Ne vis­i cil­vē­ki vei­ka­lā pē­ta in­for­mā­ci­ju uz augu eļ­ļas pu­de­lēm, dau­dzi pērk to, kas lē­tāks vai to­brīd tiek pie­dā­vāts ar at­lai­di. Var jau sa­prast, ka ik­die­nas stei­gā ne­gri­bas ie­dzi­ļi­nā­ties un pār­do­māt sa­vu iz­vē­li, jo eļ­ļas pu­de­le ga­lu ga­lā nav liels pir­kums. To­mēr, iz­vē­lo­ties eļ­ļu gud­ri, la­bu­mu ve­se­lī­bai var gūt no kat­ras tās ka­ro­tī­tes.

Tauk­vie­las uz­tu­rā ir va­ja­dzī­gas

Ogļ­hid­rā­ti, ol­bal­tum­vie­las un tau­ki ir trīs gal­ve­nās uz­tur­vie­lu gru­pas – to mā­ca jau sko­lā. No tauk­vie­lām nav jā­iz­vai­rās, bet to īpa­šī­bās ir jā­ori­en­tē­jas. Ja aiz­rau­jas ar dzīv­nie­ku iz­cel­smes tau­kiem, ku­ri ir ba­gā­ti ar pie­sā­ti­nā­ta­jām tauk­skā­bēm, tas var vei­ci­nāt sirds un asins­va­du pro­blē­mas, kā arī lie­ko sva­ru. Ve­se­lī­ga iz­vē­le ir augu iz­cel­smes tau­ki – augu eļ­ļas, ku­ras no­dro­ši­na mū­su or­ga­nis­mu ar vēr­tī­ga­jām ne­pie­sā­ti­nā­ta­jām ome­ga 3, ome­ga 6 un ome­ga 9 tauk­skā­bēm, kā arī ar vi­ta­mī­niem. Pro­tams, arī augu eļ­ļām var būt at­šķi­rī­ga kva­li­tā­te. Sva­rī­gi ir pie­vērst uz­ma­nī­bu tam, no kā­diem augiem un ar kā­du teh­no­lo­ģi­ju šīs eļ­ļas ir ie­gū­tas. Pēc ra­žo­ša­nas teh­no­lo­ģi­jas eļ­ļas ie­da­la di­vās gru­pās: ra­fi­nē­tās un ne­ra­fi­nē­tās.

Ra­fi­nē­tās eļ­ļas

Sā­kot­nē­ji šā­du eļ­ļu ie­gūst ar kar­stās spie­ša­nas me­to­di, līdz ar to tā ir tum­šā krā­sā, ar asu smar­žu un ne­pa­tī­ka­mu gar­šu, tā­dēļ eļ­ļu ne­pie­cie­šams ra­fi­nēt. Pilns ra­fi­nē­ša­nas cikls sa­stāv no hid­ra­tā­ci­jas (fos­fa­tī­du no­da­lī­ša­nas), nei­tra­li­zā­ci­jas, ba­li­nā­ša­nas un de­zo­do­rā­ci­jas (aro­mā­ta no­ņem­ša­nas) pro­ce­siem. Ap­strā­des gai­tā iet zu­du­mā arī vēr­tī­gas vie­las, pie­mē­ram, vi­ta­mī­ni. Augst­as kva­li­tā­tes ra­fi­nē­ta­jai eļ­ļai ir gai­ša, dzid­ra krā­sa un nei­trā­la gar­ša, nav iz­teik­ta aro­mā­ta, dū­mo­ša­nas punkts ir aug­stāks ne­kā ne­ra­fi­nē­ta­jai eļ­ļai, tā lie­lā­ko­ties pie­mē­ro­ta fri­tē­ša­nai.

 

Ne­ra­fi­nē­tās eļ­ļas

Tās tiek ra­žo­tas ar auk­stās spie­ša­nas me­to­di, augu sēk­las me­hā­nis­ki sa­ma­ļot un ie­gū­to eļ­ļu iz­fil­trē­jot. Ra­žo­ša­nas pro­ce­sā sa­gla­bā­jas vēr­tī­gās vie­las, ta­ču eļ­ļām ir sa­va rak­stu­rī­ga smar­ža un gar­ša, kas ne vis­iem šķiet pie­ņe­ma­ma. Ne­ra­fi­nē­ta­jām eļ­ļām ir īsāks lie­to­ša­nas ter­miņš – no da­žiem mē­ne­šiem līdz vie­nam ga­dam. Tas

at­ka­rīgs no tauk­skāb­ju sa­stā­va. Ja eļ­ļā vai­rāk ir po­li­ne­pie­sā­ti­nā­to ome­ga 3 un ome­ga 6 tauk­skāb­ju, tad tā pie­mē­ro­ta lie­to­ša­nai svai­gā vei­dā, jo kar­sē­jot šīs tauk­skā­bes mai­nās un var vei­do­ties pat ve­se­lī­bai ne­vē­la­mas vie­las. Ar po­li­ne­pie­sā­ti­nā­ta­jām tauk­skā­bēm ba­gā­tas ir ka­ņep­ju, ku­ku­rū­zas, ķir­bju, lin­sēk­lu, so­jas,

val­riek­stu un vīn­ogu kau­li­ņu eļ­ļas. Ja eļ­ļa vai­rāk sa­tur mo­no­ne­pie­sā­ti­nā­tās ome­ga 9 tauk­skā­bes, tā ter­mis­kās ap­strā­des lai­kā ir sta­bi­lā­ka. Ar ome­ga 9 tauk­skā­bēm ba­gā­ta ir avo­ka­do, man­de­ļu, rap­šu un olīv­u eļ­ļa. Vēl eļ­ļas sa­tur pie­sā­ti­nā­tās tauk­skā­bes, kas ve­se­lī­bai nav īpa­ši vē­la­mas. Daudz pie­sā­ti­nā­to tauk­skāb­ju ir ko­kos­riek­stu un pal­mu eļ­ļā. Da­žiem nav pa prā­tam spe­ci­fis­kā smar­ža, kas pie­mīt ne­ra­fi­nē­ta­jām eļ­ļām, to­mēr, ie­vē­ro­jot vi­sus ra­žo­ša­nas no­sa­cī­ju­mus, šī smar­ža ne­bo­jā ēdie­na gar­šu un ir pat pa­tī­ka­ma.

Ve­se­lī­ga un pat­ri­otis­ka iz­vē­le

Šis ir laiks, kad dau­dzi pir­cē­ji vei­ka­los cen­šas iz­vē­lē­ties Lat­vi­jas pro­duk­tus. Tas at­tie­ci­nāms arī uz augu eļ­ļām. Lat­vi­jā ne­aug ne olīv­as, ne ze­mes­riek­sti un arī sau­les­pu­ķes vai­rāk ir ko­šu­mam, to­ties nu jau par pie­ras­tu aina­vas sa­stāv­da­ļu kļu­vu­ši pla­ši rap­šu lau­ki. Ra­žo­ša­nas ap­jo­ma zi­ņā rap­šu eļ­ļa starp ci­tām ie­ņem ot­ro vie­tu pa­sau­lē. Rap­šu eļ­ļu mēdz dē­vēt par zie­me­ļu olīv­eļ­ļu, un tā nav ti­kai vār­du spē­le. Tauk­skāb­ju sa­tu­ra zi­ņā ne­ra­fi­nē­ta rap­šu eļ­ļa ir ļo­ti lī­dzī­ga olīv­u eļ­ļai, tā­pēc mū­su pla­tu­ma grā­dos dzī­vo­jo­ša cil­vē­ka or­ga­nis­mam tā ir pie­mē­ro­ta un eko­no­mis­ki iz­de­vī­ga iz­vē­le.

Rap­šu eļ­ļā cil­vē­ka ve­se­lī­bai ide­ālā pro­por­ci­jā ir ome­ga 3 un ome­ga 6 tauk­skā­bes, bet pie­sā­ti­nā­to tau­ku ta­jā ir pat ma­zāk ne­kā olīv­u eļ­ļā – ti­kai 6%. Rap­šu eļ­ļā ir arī E vi­ta­mīns – da­bisks anti­ok­si­dants, kas vei­ci­na or­ga­nis­ma spē­ju pre­to­ties ne­lab­vē­lī­gu vi­des fak­to­ru ie­dar­bī­bai, kā arī be­ta­ka­ro­tīns, kas or­ga­nis­mā tiek pār­vei­dots par A vi­ta­mī­nu, tas vei­ci­na aug­ša­nu un stip­ri­na re­dzi, ir va­ja­dzīgs ādai un gļot­ādām, ma­tiem, zo­biem, sma­ga­nām. Rap­šu eļ­ļas iz­man­to­jums vir­tu­vē ir daudz­vei­dīgs: sa­lā­tiem, mēr­cēm, cep­ša­nai, da­žā­diem ku­li­nā­ri­jas un kon­di­to­re­jas iz­strā­dā­ju­miem, kā arī kon­ser­vē­ša­nai. Rei­zēm pub­li­kā­ci­jās par rap­šu eļ­ļu mi­nēts, ka tā sa­tur eruk­skā­bi, kas lie­los dau­dzu­mos kai­tī­ga cil­vē­ka or­ga­nis­mam. Lat­vi­jā, tā­pat kā cit­viet Eiro­pas Sa­vie­nī­bā, audzē pār­ti­kas rap­šu šķir­nes ar sa­ma­zi­nā­tu eruk­skā­bes sa­tu­ru, kas ne­pār­sniedz 2%. Pē­tī­ju­mos pār­bau­dīts, ka tas ne­ra­da ris­ku cil­vē­ku ve­se­lī­bai un vi­dei. SI­A Ie­cav­nieks&Co kat­ru ga­du veic rap­šu sēk­lu tauk­skāb­ju sa­stā­va ana­lī­zi, tā­pēc ir zi­nāms, ka eruk­skā­bes sa­turs ta­jās ir ma­zāks par 0,1%.

Sva­rī­gi!

Lai sa­pras­tu, vai eļ­ļa lie­to­ja­ma ti­kai svai­gā vei­dā vai to drīkst arī kar­sēt, bū­tisks ir rā­dī­tājs, ko sauc par eļ­ļas dū­mo­ša­nas pun­ktu, – tem­pe­ra­tū­ra, kā­dā eļ­ļa kar­sē­jot sāk dū­mot. Ja tā ir zem­āka par 180 grā­diem, eļ­ļa nav pie­mē­ro­ta cep­ša­nai. Dū­mo­ša­nas punkts ir at­ka­rīgs gan no tauk­skāb­ju sa­stā­va eļ­ļā, gan no eļ­ļas kva­li­tā­tes, kas sa­vu­kārt at­ka­rī­ga no pie­mai­sī­ju­mu dau­dzu­mu at­li­ku­ma eļ­ļā. Tiek iz­man­to­tas di­vas eļ­ļas at­tī­rī­ša­nas me­to­des – no­stā­di­nā­ša­na un fil­trē­ša­na. No­stā­di­not eļ­ļu, ta­jā pa­liek mikro­da­ļi­ņas, kas ar aci nav sa­ska­tā­mas, bet kar­sē­jot dū­mo. Ie­cav­nieks&Co iz­man­to augst­vēr­tī­gu me­hā­nis­ku fil­trē­ša­nas me­to­di, lai ie­gū­tu tik kva­li­ta­tī­vu eļ­ļu, ka to var iz­man­tot gan lie­to­ša­nai svai­gā vei­dā, gan cep­ša­nai. Uz­ņē­mums vei­cis ana­lī­zes, no­sa­kot ta­jā ra­žo­tās rap­šu eļ­ļas dū­mo­ša­nas pun­ktu, un tas ir 227 °C. 

Veselība

Katrs trešais 13 gadus vecs zēns cieš no liekā svara, un arī meiteņu vidū aptaukošanās problēma ir aktuāla - paaugstināts ķermeņa masas indekss ir katrai piektajai pusaudžu vecuma meitenei, liecina Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) dati.

Svarīgākais