Jauniešu vidū draudīgi izplatās seksuālās slimības

© publicitātes

Jauniešu vidū pieaug saslimstība ar seksuāli transmisīvajām slimībām, un, kā uzskata Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docente Anda Karnīte, viens no iemesliem ir profilaktisku pasākumu trūkums.

Jauniešu vidū ir izplatīta saslimšana ar hlamīdijām, anoģenitālo herpes infekciju (HSV), gonoreju un sifilisu. Gandrīz puse – 42 procenti – no visiem pērn reģistrētajiem saslimšanas gadījumiem ir reģistrēti jauniešiem līdz 25 gadu vecumam.

Statistikas dati liecina, ka Latvijā arvien pieaug jaunu inficēšanās gadījumu skaits ar HIV, turklāt bīstams pieaugums vērojams heteroseksuālu dzimumkontaktu ceļā iegūto gadījumu skaitam, kas pašlaik ir izplatītākais inficēšanās veids. 2012. gadā tie bija 108 jauni gadījumi, bet 2013. gadā – jau 125. «HIV izplatība jauniešu vidū – pērn reģistrēti 33 jauni gadījumi jauniešiem vecumā no

15 līdz 24 gadiem. Vairāk nekā puse šo gadījumu iegūti dzimumsakaru ceļā,» norāda sabiedrības veselības speciāliste Anda Karnīte. Viņa uzsver, ka šis rādītājs ir ļoti augsts. Turklāt Latvijā pašlaik veidojas tendence, ka HIV straujāk izplatās tieši seksuālu kontaktu ceļā, nevis – injicējot narkotikas.

Vēl izplatītākas jauniešu vidū ir citas seksuāli transmisīvās slimības – 46 procenti no cilvēkiem, kuri slimo ar hlamidiozi, ir vecumā līdz 25 gadiem. Otra visvairāk jauniešu vidū sastopamā seksuāli transmisīvā slimība ir anoģenitālā herpes vīrusa infekcija – puse no reģistrētajiem pacientiem ir jaunieši līdz 25 gadiem. Ar sifilisu inficējušos vidū jauniešu īpatsvars ir zemāks, taču jebkurā gadījumā augsts – 18 procenti, ar gonoreju slimo vēl lielāks jauniešu skaits – 34 procenti no pacientiem, kuriem atklāta šī slimība, ir cilvēki līdz 25 gadiem. A. Karnīte uzsver, ka reālais saslimušo skaits varētu būt lielāks, jo šie ir tikai reģistrētie gadījumi. Kopumā no visiem seksuāli transmisīvo slimību pacientiem 42 procenti ir jaunieši līdz 25 gadu vecumam. Profilaksei valstī tiek pievērsta pārāk maza uzmanība, taču, kā stāsta A. Karnīte, ilgtermiņā ieguldīt profilakses pasākumos ir lētāk, nekā cīnīties ar sekām. Seksuāli transmisīvās slimības var atstāt ilgstošas sekas, piemēram, hlamidioze var izraisīt neauglību, ja šo slimību neārstē, bet laikus nodrošināt šīs slimības skrīningu ir daudz lētāk, nekā ārstēt neauglību vēlāk. Svarīgi arī būtu jauniešiem stāstīt par veselību un to, kā izvairīties no šīm saslimšanām.

Reaģējot uz jauniešu vidū pieaugošo inficēšanos ar seksuāli transmisīvajām slimībām, biedrība Papardes zieds sagatavojusi jauniešu auditorijai paredzētu izglītojošu īsfilmu par šo slimību profilaksi. Īsfilmu Kā sevi pasargāt mīlējoties? ir iespējams noskatīties video koplietošanas vietnē Youtube. Īsfilmas mērķis ir jauniešu auditorijai saistošā veidā vēstīt par sevis pasargāšanu no seksuāli transmisīvajām infekcijām, izmantojot pieejamāko metodi – prezervatīvu. Projektu finansē Sabiedrības integrācijas fonds EEZ finanšu instrumenta ietvaros.

Svarīgākais