Piedāvā bezmaksas mobilo aplikāciju veselīga dzīvesveida entuziastiem

© publicitātes

Cerot mazināt tabakas lietošanu bērnu un pusaudžu vidū, kā arī veicināt jauniešu interesi par veselīgu dzīvesveidu, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) un Veselības ministrijas speciālisti radījuši mobilo aplikāciju "80 brīvdienas".

Kā informēja SPKC pārstāve Laura Ševčenko, aplikācija ir pieejama bez maksas un tā aicina lietotāju būt brīvam no tabakas, veselīgākam un aktīvākam 80 dienas pēc kārtas. Lai gan aplikācijas tiešā mērķauditorija ir jaunieši, to aicināti lietot visi interesenti, jo tajā pieejamā informācija būs noderīga ikvienam, saka centra pārstāve.

Aplikācija ir pielāgojama ikvienam lietotājam individuāli - gan smēķētājam, kurš ir nolēmis atbrīvoties no nepatīkamā ieraduma, gan cilvēkam, kurš vienkārši vēlas uzlabot savu pašsajūtu, stāsta Ševčenko. Tā sniedz vienkāršus padomus, kā dzīvot veselīgāk, tostarp vairāk kustēties, ēst pilnvērtīgāk, justies labāk un atteikties no kaitīgajiem ieradumiem.

Aplikācija arī piedāvā iepazīties ar pieredzes stāstiem, izaicināt sevi, aprēķināt, cik naudas iztērēts dienā, mēnesī un gadā atbilstoši izsmēķēto cigarešu skaitam un ko par šo naudu varētu iegādāties, kā arī aprēķināt mūža ilgumu, kas iemainīts pret cigaretēm, un iegūt citu informāciju.

SPKC pārstāvji norāda, ka aplikāciju veidojuši nozares eksperti un speciālisti, un tās satura izstrādē ņemta vērā Latvijas situācija.

SPKC dati liecina, ka Latvijā 12% jauniešu smēķē katru dienu, no tiem 27% smēķēt uzsākuši pirms desmit gadu vecuma. Lielākā daļa jeb 65% smēķēšanu vēlas atmest.

Patlaban aplikācija "80 dienas" ir pieejama "Android" ierīču lietotājiem un to iespējams lejupielādēt SPKC mājaslapā "www.spkc.gov.lv" vai "Google Play" aplikāciju veikalā.

Veselība

Ģimenes ēšanas paradumi būtiski ietekmē bērna izpratni par veselīgu un sabalansētu uzturu, jo vecāki ir tie, kuri rāda bērnam piemēru un iemāca uztura pamatvērtības. Jaunākās aptaujas dati atklāj, ka lielākie izaicinājumi veselīga uztura ievērošanā Latvijas ģimenēs ir saistīti ar laika trūkumu.

Svarīgākais