Pasaules sirds diena Latvijā pulcējusi simtiem pensionāru

© F64

Pasaules sirds dienas pasākumi pulcējuši simtiem iedzīvotāju, tostarp visvairāk atsaukušies pensionāri, kā arī iedzīvotāji vecumā pēc 40 gadiem, lielākoties tās bijušas sievietes.

Kā pastāstīja viens no pasākuma vadītājiem Ansis Bogustovs, cilvēki bijuši ļoti atsaucīgi, Brīvības ielā un poliklīnikā "Šarlote" ierodoties jau no paša rīta - ap plkst.9. Daudz cilvēku ieradās poliklīnikas telpās, lai bez maksas noteiktu holesterīna līmeni, kā dēļ atsevišķi pensionāri gaidījuši rindā pat vairākas stundas. Kā skaidroja Bogustovs, ikdienā šis pakalpojums izmaksā ap četriem eiro.

Komentējot zemo vīriešu aktivitātes līmeni, Bogustovs atgādināja, ka sirds un asinsvadu slimības ir viens no biežākajiem nāves cēloņiem, turklāt sievietes Latvijā vidēji dzīvo ilgāk nekā vīrieši.

Bogustovs arī skaidroja, ka vairāki pensionāri poliklīnikā bija ieradušies cerībā saņemt kardiologa konsultāciju, kas sirds dienas pasākumos nav paredzēts.

Kā ziņots, vairākās vietās Rīgā šodien, Pasaules sirds dienā, notika dažādi veselību veicinoši pasākumi. Brīvības un Šarlotes ielas krustojumā no plkst.12 līdz 17 darbojusies informatīvā telts, kurā ikviens tika aicināts izmērīt asinsspiedienu, pulsu, kā arī saņemt praktiskus speciālistu padomus par veselīga dzīvesveida nozīmi, informatīvos materiālus par sirds asinsvadu slimību (SAS) profilaksi un nozīmīgākajiem simptomiem. Varēja ielūkoties neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) automašīnā, uzzināt, kā rīkoties akūta miokarda infarkta vai smadzeņu insulta gadījumā un cik svarīgi ir izsaukt NMP. Tāpat varēja saņemt arī izglītojošus materiālus.

"Šarlotes" poliklīnikas 22.korpusā visas dienas garumā bija iespēja izmērīt holesterīna līmeni, asinsspiedienu, pulsu, aprēķināt ķermeņa masas indeksu (ĶMI), kā arī saņemt speciālistu padomus un aprunāties par sirds veselības profilaksi ar "sirds māsiņām", kā arī saņemt informatīvos materiālus par SAS profilaksi un nozīmīgākajiem simptomiem.

Poliklīnikā notika arī izglītojošās lekcijas un konsultācijas, kur varēja uzzināt vairāk par to, kā sirdi uzturēt labā formā un kā pasargāt sevi no sirds un asinsvadu slimībām.

Pasaules sirds dienas aktivitātes organizē Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar pacientu biedrību "ParSirdi.lv", Veselības ministriju un Latvijas Kardiologu biedrību. Aktivitātes atbalsta SIA "Silvanols", nodrošinot iedzīvotājiem iespēju noteikt holesterīna līmeni asinīs.

Veselība

Ik gadu 29. septembrī tiek atzīmēta Pasaules sirds diena, pievēršot īpašu uzmanību sirds slimību profilakses lielajai nozīmei. Viens no būtiskākajiem sirds veselības faktoriem ir savlaicīga vēršanās pie speciālista, pārbaužu veikšana un pacienta līdzestība.

Svarīgākais