AIZKUSTINOŠI: Jaunai sievietei atjauno spēju staigāt

© Māja

Veicot sarežģītu mugurkaulāja operāciju, mediķi izglābuši jaunas pacientes dzīvību, dodot iespēju dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Sieviete, kurai pirms tam ļaundabīga audzēja dēļ praktiski nebija iespēju kustēties, no slimnīcas mājup devās kājām.

Rīgas Austrumu slimnīcas Neiroloģijas nodaļā jūlijā nokļuva 28 gadus veca paciente – praktiski guloša, ar sūdzībām par sāpēm mugurā un ierobežotām kustībām kājās. Veicot izmeklējumus, ārsti jaunajai sievietei konstatēja ļaundabīgu mugurkaulāja audzēju. Mediķi pieņēma lēmumu par steidzamas radikālas ārstēšanas uzsākšanu. Pirmās operācijas laikā, atverot audzēja skarto zonu, neiroķirurgi konstatēja ļoti plašu asinsvadu tīklu, kas apasiņoja audzēju, un tas būtiski apgrūtināja ļaundabīgā veidojuma izņemšanu, kā arī pastāvēja risks, ka var sākties dzīvībai bīstama asiņošana. Pacientes ārstēšanā tika iesaistīti invazīvie radiologi, kas veica audzēju barojošo asinsvadu saudzīgu, bet pilnīgu noslēgšanu. Austrumu slimnīcas mediķi skaidro, ka tas tika darīts tādēļ, lai novērstu bīstamu asiņošanu un varētu pilnībā izoperēt vēža mezglu. Tas arī ļāva samazināt iespējamo komplikāciju risku, kas pēcoperācijas periodā varētu kavēt ātrāku atveseļošanos. Nākamajā etapā neiroķirurgi izņēma audzēju un bojāto skriemeli, aizstājot to ar īpašu protēzi.

Paciente slimnīcā pavadīja gandrīz mēnesi. Pēc operācijas paciente vairs nesūdzējās par sāpēm mugurā, viņai pamazām atjaunojās spēja patstāvīgi staigāt. Sasniegtie rezultāti ļauj cerēt, ka jaunās sievietes dzīves kvalitāte turpmāk tikai uzlabosies un netiks traucētas ikdienas aktivitātes, norāda mediķi. Šādas operācijas ir iespējams veikt, strādājot multidisciplinārā komandā, sadarbojoties neiroķirurgiem, invazīvajiem radiologiem un anesteziologiem.

Veselība

Ģimenes ēšanas paradumi būtiski ietekmē bērna izpratni par veselīgu un sabalansētu uzturu, jo vecāki ir tie, kuri rāda bērnam piemēru un iemāca uztura pamatvērtības. Jaunākās aptaujas dati atklāj, ka lielākie izaicinājumi veselīga uztura ievērošanā Latvijas ģimenēs ir saistīti ar laika trūkumu.

Svarīgākais