Mediķi brīdina: jūrā ledains ūdens, var radīt šoku un krapmjus

© F64

Lai gan gaisa temperatūra daudzviet Latvijā ir plus 30 grādu robežās, ūdens temperatūra atsevišķās peldvietās nepārsniedz plus 13 grādu, tāpēc mediķi aicina būt piesardzīgiem, veldzējoties aukstā ūdenī.

Veselības inspekcija (VI) norāda, ka auksts ūdens var radīt aukstuma šoku - krampjus un nespēju peldēt. Aukstuma šoks izraisa elpošanas ceļu un sirds un asinsvadu problēmas, kas palielina risku noslīkt.

"Tādēļ esiet uzmanīgi, dodoties peldēties - sajūtot aukstu ūdeni, nepeldiet tālu no krasta, bet atveldzējaties, pasēžot ūdenstilpnes seklajā daļā vai samitrinot ķermeni ar vēso ūdeni," aicina speciālisti.

Tāpat viņi mudina būt uzmanīgiem aukstajā ūdenī, dodoties izbraucienā ar laivu. Iekrītot no laivas šādā ūdenī, cilvēks var zaudēt kustības spēju un noslīkt. Lai izvairītos no šāda negadījuma, jāvelk glābšanas veste.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā apkopotā informācija liecina, ka ūdens temperatūra Rīgas līča dienvidos ir ap plus 13 grādiem, siltāk ir jūras piekrastē - tur ir plus 19, plus 20 grādi. Savukārt Rīgas līča ziemeļos - Kolkā un Salacgrīvā - ūdens ir plus 23, plus 24 grādus silts.

Veselība

Palūdziet 50 cilvēkiem definēt, kas ir “veselīgs dzīvesveids”, un, iespējams, saņemsit 50 dažādas atbildes. Tas ir tāpēc, ka nav viena veida, kā būt veselam. Veselīgs dzīvesveids vienkārši nozīmē darīt lietas, kas sagādā prieku un cilvēks jūtas labi.