Dzīvnieku atstāšana saulē stāvošā auto var beigties letāli

© F64

Dzīvnieka atstāšana slēgtā automašīnā, kas atstāta saulē, tam var beigties letāli, ziņo Rīgas Zooloģiskā dārza Informācijas nodaļā.

Mašīnas uzkaršana var novest pie ātras dzīvnieku pārkaršanas, kā rezultātā dzīvnieks var iet bojā. Tāpat nedrīkst dzīvnieku bez uzraudzības atstāt, peldamies ūdenstilpnēs.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā skaidroja, ka dzīvnieki karstā laikā ir spējīgi paši par sevi parūpēties - tie meklē ēnainas vietas un ūdeni. Tomēr mājdzīvniekiem, kas pakļauti cilvēku lēmumiem un rīcībām, jāvelta palielināta uzmanība.

Lai gan tiek novērots, ka dzīvnieki karstā laika ietekmē kļuvuši daudz mazkustīgāki, augstā temperatūra maz ietekmē viņu dzīvotspēju.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Latvijas Dabas muzeja pārstāvis Dmitrijs Boiko, karstais laiks neietekmē arī putnus. Ja karstuma ietekmē putni gājuši bojā, tad to skaits nebija daudzskaitlīgs un būtiski neatšķiras no citām vasarām.

Boiko norādīja, ka lielāku iespaidu uz Latvijas putnu populāciju atstājis aukstais jūnijs, kad lietus un vēja dēļ putniem tika traucēta ligzdošana.

Karstums ietekmējis vienīgi dzīvnieku aktivitāti - tie kļuvuši mierīgāki un mazkustīgāki. Tāpat tie vairāk atrodas ēnainās vietās.

Tāpat Boiko uzsvēra, ka, ja kāds vēlas vērot putnus, tad tas ir jādara agrā rītā vai vēlā vakarā, kad gaisa temperatūra ir kritusies. Dienas laikā putni slēpsies ēnainās vietās vai lapotnēs, kas apgrūtinās novērošanas procesu.

Veselība

Palūdziet 50 cilvēkiem definēt, kas ir “veselīgs dzīvesveids”, un, iespējams, saņemsit 50 dažādas atbildes. Tas ir tāpēc, ka nav viena veida, kā būt veselam. Veselīgs dzīvesveids vienkārši nozīmē darīt lietas, kas sagādā prieku un cilvēks jūtas labi.