EKSPERTU IETEIKUMI: Pasargājiet bērnus no karstuma

© F64

Pieaugušajiem, svelmi ir vieglāk panest. Pediatre Anna Birka iesaka 5 padomus, kas būtu jāņem vērā vecākiem, pasargājot bērnus no karstuma.

1. Jāuztur telpas vēsas!

Sagatavojiet laicīgi telpu, kur nākamajā karstajā dienā bērns uzturēsies. Naktī izvēdiniet telpas, turot vaļā logus. No rīta aizvelciet tumšus aizkarus vai žalūzijas, lai istaba ir patīkami vēsa. Karstā laikā labāk uzturēties izvēdinātās telpās bez tiešas saules gaismas. Fizisku aktivitāšu vietā izvēlies mierīgas darbības - lasīšanas, krāsošanas, skaitīšanas vai radošās domāšanas uzdevumus.

2. Jādod padzerties!

Bērns spēlējoties nereti aizmirst par savām pamatvajadzībām. Ik pa laikam jāatgādina bērnam par iespēju padzerties. Vislabākais dzēriens karstajā laikā būs normālas istabas temperatūras ūdens. 

3. Nespiediet ēst!

Karstā laikā mazinās apetīte. Nespiediet bērnu ieturēt maltīti. Tā vietā, iespējams, bērns vēlētos padzerties kefīru vai jogurtu. Kefīram vai jogurtam iespējams pievienot dažādus augļus un ogas, padarot vieglo maltīti krāsaināku un gardāku.

4. Piedāvājiet ūdens priekus!

Pat ja nav iespējas aizbraukt uz jūru, ezeru vai upi, ielejiet bļodā ūdeni un to novietojiet ēnā. Ļaujiet bērnam plunčāties un spēlēties ar ūdeni. Ja bērns rotaļājas dārzā, obligāti velciet mazajam cepurīti, galvas lakatiņu vai novietojiet saulessargu virs spēļu vietas.

5. Izvēlieties pareizo apģērbu!

Mazākajiem bērniem šādā karstumā nevelciet autiņbiksītes. Tā vietā variet noklāt autiņu. Bērna apģērbam jābūt vieglam un elpojošam. Vislabāk izvēlēties lina apģērbu, kas palīdzēs saglabāt patīkamu temperatūru. Ik pa laikam ar mitru kabatlakatiņu var noslaucīt bērnu (rokas, seju, kājas), ļaujot atvēsināties.

ATCERIETIES! Pats galvenais - neatstājiet bērnu vienu,lai bērnu karstajā laikā vienmēr uzrauga kāds pieaugušais, kas nepieciešamības gadījumā var palīdzēt.

Veselība

Palūdziet 50 cilvēkiem definēt, kas ir “veselīgs dzīvesveids”, un, iespējams, saņemsit 50 dažādas atbildes. Tas ir tāpēc, ka nav viena veida, kā būt veselam. Veselīgs dzīvesveids vienkārši nozīmē darīt lietas, kas sagādā prieku un cilvēks jūtas labi.