Slimnīcās karstuma dēļ pacientu pieplūdums nav vērojams

© F64

Rīgas lielākajās slimnīcās pacientu pieplūdums karstuma dēļ šodien nav vērojams, noskaidroja aģentūra LETA.

"Pārsteidzoši, bet mūsu Neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā šodien pacientu skaits ir samazinājies," stāsta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes (RAKUS) slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Klīnikas vadītājs skaidro, ka tā ir ierasta situācija, kad lielā aukstumā un lielā karstumā klīnikā ievesto pacientu skaits samazinās. "Acīmredzot, cilvēki tomēr novērtē laikapstākļus un lieki neuzturas ārā," viņš norāda, vienlaikus piebilstot, ka pilnīgi dati gan būs pieejami vien rīt no rīta.

Austrumu slimnīcas Neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā vidēji vienā darba dienā pēc palīdzības vēršas 200 pacienti, konkrēti pirmdienās ap 250 cilvēki. Klīnikā iestājas viens pacients ik pēc sešām līdz septiņām minūtēm, kas ir milzīgs apjoms un intensitāte, stāsta slimnīcas pārstāvji. Esot pat dienas, kad pacienti tiek ievesti ar vienas minūtes intervālu. Līdz ar to slimnīcas speciālisti aicina pacientus, kuru veselības problēma nav dzīvībai bīstama un kuriem līdz medicīniskās palīdzības saņemšanai ir jāgaida rindā stunda un vairāk, mēģināt būt saprotošiem, jo prioritāte vienmēr būs smagākajiem gadījumiem.

Arī Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā šodien netiek novērots pārkarsušo bērnu pieplūdums, pastāstīja slimnīcas pārstāve Romēna Namniece. Tomēr karstajā laikā ir aktualizējusies cita problēma - arvien biežāk slimnīcā nonāk mazi bērni ar zarnu infekcijām, kuri sūdzas par caureju un vemšanu.

Pie šādām veselības problēmām varētu būt vainojams stāvošs ūdens, kurā bērni peldas - īpaši "peļķes" pie jūrām, kurās bieži uzturas vairāki bērni uzreiz. Turklāt mazie peldētāji ūdenī mēdz nokārtot arī savas dabiskās vajadzības, tādējādi šīs "peļķes" kļūst par baciļu avotu, sacīja Namniece.

Jau vēstīts, ka Latvijā šodien pirmo reizi meteoroloģisko novērojumu vēsturē gaisa temperatūra ir pārsniegusi plus 37 grādu atzīmi, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Veselība

Palūdziet 50 cilvēkiem definēt, kas ir “veselīgs dzīvesveids”, un, iespējams, saņemsit 50 dažādas atbildes. Tas ir tāpēc, ka nav viena veida, kā būt veselam. Veselīgs dzīvesveids vienkārši nozīmē darīt lietas, kas sagādā prieku un cilvēks jūtas labi.