Operāciju apmaksās, jāpalīdz nokļūt Vīnē

VĒL UZ KĀJĀM. Aleksandrs kopā ar mammu Ludmilu un sievu Oksanu nometnē Saulkrastos, kad viņš vēl varēja staigāt un dzīvot bez skābekļa aparāta © Aleksandra Korlaša privātais foto arhīvs

«Mēs esam pilnībā laimīgi,» par Nacionālā veselības dienesta saņemto atbildes vēstuli saka Aleksandra Korlaša māte Ludmila. Aleksandram piešķirtas tiesības saņemt valsts garantijas vēstuli jeb S2 veidlapu, lai veiktu operāciju Vīnē Austrijā. Medicīniskās operācijas izmaksas segs valsts budžets, savukārt Aleksandram un viņa ģimenei nepieciešami līdzekļi, lai nokļūtu Austrijā. To, līdzīgi kā citās šādās situācijās, valsts neapmaksā.

Aleksandram ir pulmonālā arteriālā hipertensija – reta saslimšana, kuras dēļ gados jaunais vīrietis visu diennakti ir pieslēgts pie skābekļa aparāta un nevar iziet no mājām. Pašlaik Aleksandram ir slimības pēdējā (ceturtā) stadija, un viņu glābt var tikai operācija – pulmonālā endarterektomija. «Mēs visi esam laimīgi, tik ilgi gaidījām atbildi un sagaidījām. Laiks diemžēl negaida...» Neatkarīgajai saka Ludmila. Īpaši grūti Aleksandram ir šajās karstajās dienās, kad elpošanu vēl apgrūtina tveice. «Nekas, jāturas! Ko citu darīt? Mēs ceram un ticam, ka nonāksim Vīnē. Paldies veselības dienestam, ka neatstāja mūsu lūgumu bez atbildes,» pateicīga ir Ludmila.

Aleksandra ģimene atļāva iepazīties ar NVD saņemtās vēstules saturu. Korlašu ģimene vērsās NVD 15. martā, iesniegumam bija pievienots P. Stradiņa slimnīcas ārstu konsilija lēmums, kurā izklāstīta situācija – ar ko slimo pacients, kāda veselības aprūpe viņam ir nepieciešama, kā arī skaidrojums, kāpēc šo operāciju tieši Aleksandram veikt Latvijā nevar. No NVD atbildes vēstules izriet, ka pēc mēneša – 12. maijā – NVD vērsās slimnīcā, lai noskaidrotu, kādi veselības pakalpojumi A. Korlašam nepieciešami, vai tos var nodrošināt Stradiņa slimnīca, vai veselības aprūpes pakalpojumi «ir nepieciešami, lai novērstu dzīvības funkciju vai veselības stāvokļa neatgriezenisku pasliktināšanos», bet 4. jūnijā nosūtīja pacientam vēstuli par atbildes sagatavošanas termiņa pagarinājumu. Slimnīca NVD vēlreiz atbildēja: Aleksandram ir tāda slimības forma, ka Latvijā šo operāciju veikt nevar, kā arī – slimnīcai nav pietiekamas pieredzes šādu endarterektomiju veikšanā.

Neatkarīgā rakstīja, ka pulmonālā endarterektomija trīs reizes ir veikta Latvijā kopā ar poļu ķirurgiem, taču viņi operēt Aleksandru nebija gatavi. Viņš bija uz pārbaudēm Vīnē, kur šo operāciju ārsti apņemas veikt. NVD vēlējās arī uzzināt datumu, kad varētu tikt veikta operācija Vīnē, bet Vīnes universitātes slimnīca operācijas datumu nenolika, kamēr nebija zināms, vai Latvijas valsts maksās par sava pilsoņa operāciju. Atzinumā NVD raksta, ka dienests atzīst Aleksandra tiesības saņemt veidlapu pulmonālās endarterektomijas veikšanai Vīnē. Veidlapu NVD izsniegs, tiklīdz būs nolikts operācijas datums. Aleksandra mamma saka: tagad gaidām ziņu no Vīnes.

Neraugoties uz pozitīvo NVD lēmumu, Aleksandra ģimenei ir nepieciešams sabiedrības atbalsts, lai vīrietis nokļūtu Vīnē, jo ceļa izdevumus viņam un pavadošai personai valsts neapmaksā. Pašlaik Aleksandram saziedoti 2803 eiro, bet kopumā transportam, medicīnas tehnisko piederumu apmaksai, kas jāiegādājas pašam pacientam, lidojumam atpakaļ nepieciešami 6000 eiro. Informācija par iespējām ziedot labdaris.lv.