Arī Jelgavā atklās glābējsilīti

© F64

Jelgavas slimnīcas teritorijā blakus uzņemšanas nodaļai norit aktīvi būvniecības darbi pie glābējsilītes izveides, lai jau augusta otrajā pusē atklātu pirmo glābējsilīti Zemgales reģionā.

Paralēli aktīvi notiekošajiem būvdarbiem projekta īstenotāji aicina atsaukties krīzes centrus un psihologus, kuri ir gatavi brīvprātīgi nodrošināt diennakts palīdzības tālruni Zemgales teritorijā un nepieciešamības gadījumā sniegt diennakts morālo atbalstu un palīdzību krīzes un bezizejas situācijā nonākušajiem jaundzimušā vecākiem, lai rastu kopīgu risinājumu situācijai.

Projekta "BabyBox" vadītāja Laura Zvirbule informēja, ka pie katras glābējsilītes ir diennakts atbalsta tālrunis: "Uz to mēs aicinām zvanīt ikvienu, kuram ir nepieciešama palīdzība, lai paliktu kopā ar savu jaundzimušo. Mēs meklējam cilvēkus, kuri ir gatavi reaģēt krīzes situācijā un palīdzēt, kad tas ir nepieciešams. Liepājā pie glābējsilītes ir ginekologa Armanda Treimaņa telefons, Madonā pašvaldības deputāta Kaspara Udrasa telefons, bet citviet Latvijā šo pienākumu ir uzņēmusies pašvaldība vai kāds no krīzes centriem."

Pateicoties ziedojumu kampaņai "Palīdzi izglābt bērna dzīvību - ziedo glābējsilītes izveidei Jelgavā", kas februārī tika rīkota sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu, saziedoti 8744,49 eiro. Trūkstošos 5000 eiro projektam ziedoja ceļu būvniecības sabiedrība "Igate".

Kopš 2009.gada Latvijā izvietotas septiņas glābējsilītes, kur vecāki, dažādu apstākļu un motīvu vadīti, var anonīmi atteikties no sava mazuļa. Kopš 2009.gada glābējsilītēs Latvijā kopumā ievietoti 28 bērni.

Veselība

Slimību un profilakses kontroles centram (SPKC) epidemioloģiskajā izmeklēšanā apzinot 45 personas, nav izdevies noskaidrot nesen konstatētā difterijas uzliesmojuma infekcijas avotu, liecina Veselības ministrijas sagatavotā paskaidrojuma vēstule Saeimas prezidijam.