Zane: neticu, kas tas notiek ar mani

© publicitātes

«Brīnišķīgas lietas ar mani notiek. Reizēm pat nespēju apjaust, ka tas notiek ar mani,» epasta vēstulē no Vīnes Austrijā raksta Zane Lazdiņa.

 Aprīlī viņai tika veikta plaušu transplantācijas operācija, pēc kuras viņa pašlaik atveseļojas, un, ja pēdējie veselības izmeklējumi būs kārtībā, jau jūlija beigās Zane atgriezīsies mājās Ērgļos.

Zane sirgst ar smagu un retu saslimšanu pulmonālo hipertensiju, kura nepakļaujas medikamentozai ārstēšanai. Zanes vienīgā iespēja izdzīvot bija plaušu transplantācija, taču to Latvijā neveic, un, tā kā plaušu transplantācija nav iekļauta valsts apmaksājamo pakalpojumu sarakstā, jaunajai sievietei arī atteica valsts finansējumu operācijai ārzemēs. Latvijas Pulmonālās hipertensijas biedrība sadarbībā ar ziedot.lv sāka ziedojumu vākšanu, un mēneša laikā Zanes operācijai tika savākti nepieciešamie 120 000 eiro. Zane un līdzcilvēki ir pateicīgi ikvienam ziedotājam, jo tas ir glābis viņas dzīvību.

Plaušu transplantācijas operācija bija veiksmīga, un pašlaik Zane ik dienu apmeklē slimnīcu, kur notiek regulāras apskates. Vēstulē no Vīnes viņa raksta, ka pārējo dienas daļu viņa pavada, atpūšoties parkā svaigā gaisā vai iepazīstot Vīni. «Ļoti vēlos uz mājām,» saka Zane. Viņa stāsta, ka pašlaik uz otro trešo stāvu var uzkāpt divās trīs minūtēs (pirms operācijas tās bija sešas minūtes), bet ar velotrenažieri nobraukusi 23 kilometrus, un visi veselības rādītāji ir labi. Jāatgādina, ka pirms operācijas Zane praktiski nevarēja kustēties un varēja elpot tikai ar skābekļa aparātu. Piektdien tiks veiktas pārbaudes, tostarp bronhoskopija, un viņa saņems norādījumus par turpmāko ārstēšanos Latvijā.

Veselība

Ģimenes ēšanas paradumi būtiski ietekmē bērna izpratni par veselīgu un sabalansētu uzturu, jo vecāki ir tie, kuri rāda bērnam piemēru un iemāca uztura pamatvērtības. Jaunākās aptaujas dati atklāj, ka lielākie izaicinājumi veselīga uztura ievērošanā Latvijas ģimenēs ir saistīti ar laika trūkumu.

Svarīgākais