Ar difteriju saslimst biežāk, vakcinējas - retāk

© f64

Trīs gadus vecais bērns, kurš saslima ar difteriju, slimnīcā nonāca novēloti – viņš ne tikai nebija vakcinēts, bet pēc kāda alternatīvās medicīnas speciālista ieteikuma sākotnēji tika ārstēts mājās. Pēc trim intensīvajā terapijā pavadītām dienām bērna dzīvība ir glābta, viņš turpina ārstēties infekciju slimību nodaļā. Šis gadījums – ne pirmais, kad slimnīcā nonāk ar difteriju slims bērns – sacēlis sašutuma vētru mediķos. Bērnu slimnīca vērsīsies atbildīgajās un kontrolējošajās iestādēs, lai izvērtētu to personu rīcību, kuras ieteica nevakcinēt bērnu un nevērsties pēc palīdzības slimnīcā jau ar infekcijas slimības pazīmēm. Bērnu slimnīcā arī Neatkarīgajai atzina: iespējams, ir jāmaina likumi, nosakot alternatīvās medicīnas robežas un atbildību.

Bērnu ārsti arī uzsver: jā, vecāku viedokļi ir dažādi, taču, pirms izšķirties par vai pret vakcinēšanu pret slimībām, kuras var draudēt ar smagām komplikācijām, invaliditāti vai pat nāvi, ir svarīgi konsultēties ar mediķiem – vienu, diviem vai desmit, kuri ir profesionāļi un pārzina infekciju slimības un vakcinācijas jautājumus.

Difterija aktuāla

Difterija ir viena no smagākajām infekciju slimībām, tā ir sastopama arī Latvijā un pēdējos gados saslimstība ar difteriju pieaugusi. Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 2010. gadā tika reģistrēti divi difterijas gadījumi, 2013. gadā – 14, bet šogad jau desmit gadījumu, astoņi saslimušie nebija vakcinēti pret difteriju. Epidemiologi norāda: ir iespējams, ka saslimst arī vakcinēti cilvēki, taču tādā gadījumā viņi smagu infekcijas slimību pārslimo vieglā formā. Turpretim nevakcinētajiem lielākoties slimība norit smagi. Difteriju ierosina difterijas baktērija, un slimībai raksturīga plēvju veidošanās uz ādas un gļotādām, tā sauktā kakla aizaugšana, notiek vispārēja organisma saindēšanās.

Difterijas infekcijas avots var būt gan ar difteriju slims cilvēks, gan vesels cilvēks, kurš neslimo ar difteriju, bet ir baktērijas nēsātājs. Visbiežāk difterijas nūjiņas ieelpo ar gaisu, kas satur mirkroskopiskus pilienus, ko runājot, šķaudot izplata slimnieks. Var inficēties arī sabiedriskajā transportā.

Visuzņēmīgākie ir bērni, nevakcinēti, līdz desmit gadu vecumam, septiņi no pērn saslimušajiem bija tieši bērni. SPKC speciāliste Laura Ševčenko skaidro: epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanās skaidrojama ar to, ka difterijas izraisītāja cirkulācija ne tikai turpinās, bet ir aktivizējusies nepietiekamās pieaugušo vakcinācijas dēļ. Tikai 59 procenti pieaugušo 2013. gadā bija vakcinēti pret difteriju un stingumkrampjiem (vakcinācija ir bez maksas).

Nav pirmais izglābtais

«Vai patiešām mums jāpiedzīvo agrāko infekciju atgriešanās un nevainīgu bērnu nāve vai smagas slimību komplikācijas, lai vecāki, ģimenes ārsti, alternatīvās medicīnas piekritēji un nereti arī mediji pārdomātu ietekmi, ko rada, kad aicina bērnus pret infekcijas slimībām nevakcinēt vai aktīvi tiražē informāciju pret vakcināciju, kas neatbilst patiesībai? Kas uzņemsies atbildību, ja neizdodas glābt bērnu, kurš saslimis ar infekcijas slimību, ko spēja novērst vakcinācija?» ar šiem jautājumiem atklāto vēstuli sabiedrībai sāk Bērnu slimnīcas mediķi un epidemiologi.

Vēstule tapa pēc tam, kad slimnīcas ārstu redzeslokā, ļoti novēloti, nonāca mazs bērns, kuram pēc saslimšanas ar vakcīnkontrolējamu infekciju draud nopietnas veselības un dzīvības briesmas. Mediķi norāda, ka šī nebūt nav pirmā izglābtā bērna dzīvība pēc tam, kad to par ievērojamām naudas summām absolūti pārliecinoši kā visveselīgāko terapijas veidu pacientam solīja netradicionālās medicīnas pārstāvji. Ja ārsts ir ieguvis medicīnas izglītību, viņam jāzina, kuras slimības vai simptomus var izārstēt ar homeopātiskiem līdzekļiem un kuras tomēr ir jāārstē ar tradicionālās medicīnas metodēm. Piemēram, vecākiem tiekot piedāvāta homeopātiskā vakcīna vai arī smagu infekcijas slimību gadījumā – «cukura granuliņas». «Jautājums nav par to, ka nedrīkstētu izmantot netradicionālās metodes vispār, bet par to, ka tās daudzu smagu infekciju un citu slimību gadījumā nepalīdz, nevar difteriju izārstēt ar zāļu tējām vai ar graudiņiem,» saka Bērnu slimnīcas speciāliste Romēna Namniece.

Bērnu slimnīcas mediķi nav pret alternatīvo medicīnu un homeopātiju, tā ir atbalstāma un iesakāma terapija paralēli tradicionālajai medicīnai situācijās un veselības stāvokļos, kad tas ir iespējams un tas ir droši. Bet tā nevar aizstāt ne vakcināciju, ne citas specifiskas terapijas, piemēram, onkoloģijā, smagu infekcijas slimību ārstēšanu.

Jāuzņemas atbildība

Vecākiem ir tiesības atteikties no bērna vakcinācijas, taču kam jāuzņemas atbildība, ja nevakcinēts bērns saslimst ar smagu infekcijas slimību? Vai kādam vispār šī atbildība jāuzņemas? Neatkarīgās rīcībā esošā informācija liecina, ka konkrētajā gadījumā ģimenes ārsts ieteicis vakcinēt bērnu atbilstoši valsts kalendāram, savukārt konsultācijās ar homeopātu, kuru ģimene arī apmeklējusi, kopīgi izlemts bērnu nevakcinēt. Bērnu slimnīcas mediķi un SPKC speciālisti vēršas gan pie profesionālajām ārstu asociācijām, gan kontrolējošajām institūcijām un lūdz uzņemties atbildību par katru izteikto vai rakstīto vārdu. Bērnu slimnīca arī par konkrēto gadījumu visu informāciju nosūtīs atbildīgajām iestādēm. Mediķi uzskata, ka kampaņas pret vakcināciju ir apzināts kaitējums un neprofesionāla rīcība pret bērnu. Vecākiem speciālisti iesaka konsultēties ar profesionāliem mediķiem, ja nav uzticība vienam viedoklim – uzklausīt vairākus, domāt konstruktīvi un nepaļauties tikai uz internetā atrastu informāciju par vakcināciju, kura nereti balstās uz meliem, piemēram, ka vakcīna pret masalām izraisa autismu.

DATI

Saslimstība ar difteriju

2010. gadā tika reģistrēti 2 difterijas gadījumi

2011. gadā – 6

2012. gadā – 8

2013. gadā – 14 (7 pieaugušie, 7 bērni)

2014. gadā jau – 10

Vakcinācija pret difteriju samazinās

2010. gadā 64,2% pieaugušo bija vakcinēti

2013. gadā 59% pieaugušo vakcinēti, 90–99,7% – bērnu (atkarībā no vecuma)

Avots: SPKC