Aicina atsaukties 0 un AB rēzus negatīvo asins grupu donorus

© Kaspars Krafts

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) šonedēļ īpaši lūdz atsaukties 0 un AB rēzus negatīvo asins grupu donorus, informēja centra preses sekretāre Zane Mistre.

Šodien līdz plkst.15 donori ir gaidīti VADC specializētajā autobusā Rīgā, pie Dailes teātra.

Savukārt rīt VADC mediķi asinsdonorus pieņems Ērgļu kultūras namā, Ērgļos, Rīgas ielā 5, no plkst.10 līdz 14, kā arī Valsts robežsardzes Ludzas pārvaldē, Ludzā, Liepājas ielā 2b, no plkst.9 līdz 12 un specializētajā donoru autobusā pie uzņēmuma "Tieto Latvija", Rīgā, Brīvības gatvē 372, no plkst.10 līdz 14.

Trešdien, 4.jūnijā, VADC Latgales filiāles mediķi no plkst.9 līdz 12 atradīsies Krāslavā, Krāslavas poliklīnikā, Rīgas ielā 159, bet specializētais donoru autobuss no plkst.10 līdz 15 atradīsies Rīgā, pie tirdzniecības parka "Alfa".

Ceturtdien asinsdonori tiks pieņemti Saldus Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta telpās, Skrundas ielā 28, no plkst.10 līdz 14, kā arī Rēzeknes Robežsardzes koledžā, Rēzeknē, Zavokolo ielā 8, no plkst.9 līdz 12 un specializētajā donoru autobusā pie uzņēmuma "SAF Tehnika", Rīgā, Ganību dambī 24, no plkst.10 līdz 14.

Vesels cilvēks var ziedot asinis četras līdz piecas reizes gadā, ievērojot divu mēnešu intervālu starp asins nodošanas reizēm, atgādina VADC. Vienā asins nodošanas reizē donors ziedo 450 mililitrus asiņu. Tas nav kaitīgi vesela cilvēka veselībai. Asinis organismā nemitīgi atjaunojas, turklāt donori retāk slimo ar hroniskām slimībām.

Lai nodotu asinis, donoram jābūt veselam un vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Donors nedrīkst svērt mazāk par 50 kilogramiem.

Veselība

Slimību un profilakses kontroles centram (SPKC) epidemioloģiskajā izmeklēšanā apzinot 45 personas, nav izdevies noskaidrot nesen konstatētā difterijas uzliesmojuma infekcijas avotu, liecina Veselības ministrijas sagatavotā paskaidrojuma vēstule Saeimas prezidijam.