Iemaini cigareti pret ābolu!

© Scanpix

Tuvojoties pasaules Prettabakas dienai, Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar Rīgas Stradiņu universitātes Sabiedrības veselības fakultātes studentēm 30. maijā sabiedriskā transporta pieturu vietās aicinās iemainīt aizsmēķētu cigareti pret veselīgāku alternatīvu - ābolu.

Katru gadu 31. maijā Pasaules Veselības organizācija atzīmē Prettabakas dienu, tāpēc 30. maijā, gaidotavojoties šai dienai, no plkst. 8:30 līdz 11:30 Rīgas sabiedriskā transporta pieturu vietās kopā ar Rīgas Veselības departamenta pārstāvjiem dosies atraktīvā RSU velo komanda četru meiteņu sastāvā, ar mērķi atgādināt smēķētājiem un nesmēķētājiem par tiesībām dzīvot no tabakas dūmiem brīvā vidē.

Pieturā pie Augstākās tiesas un Ministru kabineta ēkas Brīvības un Merķeļa ielas stūrī, tiks uzrunāti pieķertie smēķētāji un aicināti aizdomāties par to, kāds ieguvums būs atmetot smēķēšanu, ne tikai veselības un finansu ziņā, bet arī līdzcilvēkiem, īpaši bērniem un jauniešiem, kuri bieži mēdz uzturēties sabiedriskā transporta pieturu vietās.

Smēķēšanas apkarošanas komanda bukleta veidā ir sagatavojusi informāciju, kurā smēķētājs, atbildot uz pāris jautājumiem, varēs saprast cik liela ir viņa motivācija atmest smēķēšanu, kā arī izsniegs Rīgas Labklājības departamenta materiālu Pasmēķēju! Pietiek! Tāpat tiks mērīts arī oglekļa monoksīda daudzums un parādīts kā izskatās intensīva smēķētāja plaušas un asinsvadi. Akcijas mērķis nav biedēt vai brīdināt, bet sniegt informāciju smēķētājiem un galvenais – likt aizdomāties.

Rīgas domes Sabiedrības veselības veicināšanas un profilakses nodaļas galvenā speciāliste – eksperte Nikola Tilgale aicina šajā dienā aizdomāties par pašu un līdzcilvēku veselību, tāpēc ir izveidots videoklips, kurš līdz jūnija beigām sadarbībā ar Rīgas Satiksmi tiks pārraidīts sabiedriskajā transportā. Tajā tiek atgādināts par līdzcilvēkiem un par pašu smēķētāju tiesībām atrasties no tabakas dūmiem tīrā gaisā. Videoklips arī iekļaus informāciju par to, kur meklēt palīdzību, ja smēķētājs ir nolēmis rīkoties un atmest šo kaitīgo ieradumu.

Kāda smēķējoša jauniete izdzirdot par akciju stāsta: „Ja aizsmēķētas cigaretes vietā man piedāvātu ābolu, es to paņemtu, bet viens ābols nemainīs vēlmi atmest smēķēšanu. Šī akcija liks aizdomāties. Visticamāk bezmaksas palīdzības tālruni neizmantošu, esmu to redzējusi uz cigarešu paciņām, bet šaubos vai kāds arī piezvana. Ja rodas vēlme uzsmēķēt gaidot sabiedrisko transportu, tad noeju kādā vietā, kur tas nevarētu skart citus, it īpaši mazus bērnus, jo ir pieņemts likums, ka bērnu klātbūtnē smēķēt aizliegts. Esmu informēta arī par sodiem, ko piemēro Rīgas dome smēķējot publiskās vietās vai bērnu klātbūtnē. Cilvēkam pašam ir jāizlemj vai viņš vēlas atmest smēķēšanu vai nē, jo pats ir atbildīgs par savu veselību. Ja viņš būs garīgi gatavs atmest smēķēšanu, tad to spēs arī fiziski.”

Ir novērots, ka cilvēki, kas nesmēķē, parasti cenšas izvairīties no cigarešu radītajiem tabakas dūmiem, paejot nostāk vai retāk, raidot nosodošus skatienus smēķētājiem, bet reti kurš izsaka aizrādījumu publiskā vietā smēķējošam cilvēkam.

Pēc Rīgas domes Labklājības departaments statistikas datiem, kopumā ik dienu Rīgā smēķē 45% vīriešu un 29% sieviešu. Visvairāk (60%) vīriešu smēķē ap 40 gadu vecumu, bet sievietes (38%) ap 30 gadu vecumu. Liels ir arī smēķējošo jauniešu īpatsvars, vecumā no 15 līdz 24 gadiem, smēķē 32% jaunieši un 24% jaunietes. Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka vēlas atmest smēķēšanu, tāpēc tie ir aicināti zvanīt uz Rīgas Labklājības departamenta bezmaksas palīdzības tālruni 67037333.

Kā vēsta palīdzības tālruņa darbiniece, pazvanot uz šo tālruni, katrs interesents var saņemt bezmaksas konsultāciju kādā no Rīgas palīdzības nodaļām Pārdaugavas, Centra vai Ķengaraga rajonos. Ja cilvēks atrodas ārpus Rīgas, tad palīdzība tiek sniegta telefoniski, vai smagos gadījumos sarunāta tikšanās ar narkologu. Bieži vien cilvēki pazvana palīdzības centram ieraugot telefona numuru uz cigarešu paciņas. Centrs saņem zvanu arī par citām atkarībām, piemēram, no alkohola, datorspēlēm, narkotikām un azartspēlēm.

Daži palīdzības centra sniegtie ieteikumi smēķēšanas atmešanai: „Ikdienas smēķētājiem ir izveidojies reflekss uz šo darbību. Pirmkārt, ir jāmaina ieradumi, ierastā vide. Piemēram, ja rīts tradicionāli iesākas virtuvē pie loga ar cigareti vienā rokā un kafijas krūzi otrā, atbalsta centra darbinieki iesaka sākt nākamo rītu sēžot citā vietā pie galda un dzerot tēju. Nepieciešams pēc iespējas vairāk mainīt vidi (telpu, smaržu), kura raisa asociācijas ar smēķēšanas nepieciešamību. Jāmaina tradīcijas, lai nekas vairs neatgādinātu par smēķēšanu. Otrais ieteikums ir pakāpeniski pieradināt sevi pie domas par smēķēšanas atmešanu. Nevajag uzreiz sev teikt: es tagad atmetu smēķēšanu, es no šodienas nesmēķēju. Labāk ir domāt: tagad es negribu, varbūt nedaudz vēlāk uzsmēķēšu, varbūt arī tad nebūs vēlmes. Pareiza domāšana novērš lieka stresa rašanos, jo nereti ja cilvēks uzreiz sāk ar domu, ka nesmēķēs nemaz, notiek tieši pretējais. Vienotas formulas smēķēšanas atmešanai gan neesot, katram tas ir individuāli, bet ieteikt var arī elpošanas vingrinājumi, domu novirzīšana, ūdens dzeršana, kā arī dažādu uzkodu lietošana smēķēšanas vietā.”

Rīgas Labklājības departaments kā akcijas idejas autori uzsver, ka smēķēšana ir pati lielākā sabiedrības veselības problēma Latvijā, un arī Rīgā, kuras dēļ saslimst un nomirst lielākā daļa iedzīvotāju, arī darbspējas vecumā, kas nes lielus zaudējumus gan ekonomikai, gan arī veselības sistēmai.

Svarīgākais