Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Versija: Šomases māte uzņēmusies vainu audžudēlu vietā

© F64 Photo Agency

Šonedēļ milzu ažiotāžu izraisīja stāsts par Strenču novada Jērcēnos uzieto īpaši nežēlīgi nogalināto taksīti. Ne mazāku šoku par notikušo izraisīja fakts, ka suns piederējis godājamai kultūras darbiniecei, sešu bērnu, tostarp dziedātājas Lienes Šomases, mātei Artai Šomasei, kura esot atzinusies nodarītajā.

Reaģējot uz sabiedrības sašutumu, dziedātāja pameta LTV raidījuma par dzīvniekiem «Ķepa uz sirds» vadītājas vietu.

Trīs Šomases, neviena komentāra

Strenču novada Jērcēnos nežēlīgi nogalināto gadu veco taksīti kādā notekgrāvī, likvidējot bebru radītos aizsprostus, uzgāja vietējie mednieki, ziņoja TV «Vidzeme». Skats bijis šausmīgs: lai sunīti ātrāk nobeigtu, tam sasietas kājas un klāt piesiets maiss ar akmeni. Vietējie uzreiz norādīja, ka atrast suņa saimnieku nebūs grūti, jo pagastā esot tikai divi taksīši un viens no tiem aizdomīgā kārtā ilgāku laiku nav manīts... Suņa saimnieks, kā izrādījās, ir Strenču novada kultūras dzīves organizatore Arta Šomase, dziedātājas Lienes Šomases māte. Kā informēja portāls «Ziemeļlatvija», vainīgā persona esot atzinusies, savukārt šā laikraksta žurnāliste portālu nra.lv informēja, ka šī persona esot tieši sunīša saimniece Arta Šomase. Uzsākts kriminālprocess par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, par ko draud cietumsods līdz četriem gadiem.

Pēc vairākkārtīgiem mēģinājumiem »VZ« beidzot trešdienas pēcpusdienā izdevās telefoniski sazināties ar Artu Šomasi. «Es zinu, par ko jūs gribat runāt, bet es nekādus komentārus negrasos sniegt,» viņa teica un nolika klausuli. Liene Šomase sākotnēji aizbildinājās, ka ir pie auto stūres un nevar runāt, lūdza piezvanīt vēlāk, taču pēc tam atslēdza mobilo telefonu. «Man nav komentāru. Man tiešām nav komentāru par to visu,» sarunā ar »VZ« monotoni atkārtoja vidējā meita Sandra Šarlote.

Šokē nepiedzīvotais sadisms

Notikuma vietā Jērcēnos pabija arī veterinārārste Vija Lāce, kura savas prakses laikā pirmo reizi redzējusi tik sadistisku attieksmi pret dzīvnieku. «Esmu vienkārši šokā, kā vispār cilvēks ko tādu spēj izdarīt!» sarunā ar »VZ« teica Lāce. «Visi mezgli ap sunīša kājām un akmeni bija sasieti ļoti rūpīgi un akurāti. Parasti tik rūpīgas ir sievietes. Prātam nav aptverami, kā cilvēks ir spējīgs uz ko tādu. Iedomājieties: sienot kopā tik cieši kājas un tad vēl piesienot akmeni striķu galā, tas nabaga sunītis taču bija dzīvs! Dzīvnieciņš taču visu jūt! Sunītis taču skatās ar savām actiņām virsū un visu saprot, kā var dzīvniekam nodarīt ko tādu!» šoku neslēpa Lāce. Daktere norādīja, ka nebūtu bijis problēmu sunīti iemidzināt, ja pēkšņi radusies tāda nepieciešamība. «Aptuveni desmit kilometru no tā dīķa Jērcēnu centrā ir zooveikals, kur katru trešdienu ir veterinārārsts. Ja pat cilvēkiem nav naudiņas, es pati būtu palīdzējusi tikt galā ar šo situāciju daudz humānāk. Turklāt nepilnus divdesmit kilometrus tālāk ir Valmiera. Es vienkārši nesaprotu šādu vājprātu!»

Varbūt piesedz audžudēlus?

Līdz šim Arta Šomase tika pozicionēta kā izdarīga kultūras darbiniece un laba māte sešiem bērniem – trim savām meitām Sandrai Šarlotei, Lienei un Kristīnei un trim audžudēliem Artūram, Nikolajam un Arvim. Tāpat viņa ļoti lepojās ar savu skaisto dārzu, kas iekārtots pie viņas «Sprigulīšu» mājām. «Puķes ir mana stihija. Vide te ir vienkārši pasakaina! Kā var, augdams uz asfalta, redzēt kaut ko no zaļā, skaistā, no dzīvniekiem?» tik patētiski intervijā «NRA» iknedēļas nogales žurnālam «Māja» vēl šā gada maijā pauda Šomase. Viņa palepojusies arī ar audžudēlu Artūru. «Man patika, ka tad, kad puisis sāka braukt ar mašīnu, viņš apstājās, kad stirniņa skrēja septiņu metru attālumā. Iepriekšējais suns mums nomira, un tagad paņēmām mazu taksīti – viņš tagad ir puišu lielākais draugs. Tas mīļums un gādība bērniem ir vajadzīga, jo kā viņi iemācīsies izturēties pret citiem cilvēkiem?!» Šis «puišu lielākais draugs» ir tas pats Jērcēnos nogalinātais taksītis. Starp citu, audžudēli ir ar «smagu» pagātni – no tā sauktajām sociālā riska grupām, arī korekcijas iestādes. Varbūt suns nemaz nav uz Šomases sirdsapziņas, bet piesegts kāds no audžudēliem, kuriem par šāda veida nodarījumu draudētu kolonija?

Dziedātāja pamet televīziju

Pēc notikušā Liene Šomase atstājusi LTV raidījuma par dzīvniekiem «Ķepa uz sirds» vadītājas vietu. «Ņemot vērā ažiotāžu un ētiski morālos apsvērumus, Liene pieņēma lēmumu uz izmeklēšanas laiku pamest darbu pie raidījuma,» »VZ« informēja raidījuma producente Inese Kreicberga. «Šis ir ļoti nežēlīgs gadījums, un es ļoti ceru, ka policija noskaidros vainīgo, kurš tiks arī pienācīgi sodīts. Mūsu raidījuma mērķis ir palīdzēt dzīvniekiem atrast jaunas mājas un novērst šādu nežēlību un vardarbību pret dzīvniekiem. Mēs augsti vērtējam šo Lienes lēmumu, tomēr darbs pie raidījuma turpinās un komanda strādā tālāk.» Vaicāta par to, vai Liene ir sīkāk komentējusi savu lēmumu un kāpēc saistībā ar šo gadījumu minēta viņas māte, Kreicberga no komentāriem izvairījās: «Es tiešām nezinu. Šis jautājums jums būtu jāuzdod pašai Lienei.»