Aktieri An­dri Bēr­zi­ņu no izrā­des esot "no­ņēmusi" Rēzi­ja Kal­ni­ņa

© F64

Šonedēļ Dailes teātrī notika pārceltā izrāde "Marija Stjuarte", kuru gada nogalē it kā dzēruma dēļ bija"norāvis" populārais aktieris Andris Bērziņš. Šoreiz viss noritējis nevainojami, tomēr ļaužu valodas nerimstas un Bērziņa toreizējam "sabrukumam" parādās aizvien jaunas versijas.

Bērziņš turpina šokēt

Pērn Dailes teātra izrādi "Marija Stjuarte" otrajā cēlienā nācās pārtraukt, jo Viljama Čečila lomas tēlotājs aktieris Andris Bērziņš (58) piedzīvojis "psiholoģisku sabrukumu" pēc teātra oficiālo personu skaidrotā) vai arī bijis vienkārši piedzēries (pēc skatītāju domām). Taču "VZ" rīcībā esošā neoficiālā informācijano avotiem teātrī liecina, ka aktieris nebija tik ļoti piedzēries, lai nevarētu nospēlēt lomu līdz galam – Anglijas karalienes Elizabetes lomas atveidotāja Rēzija Kalniņa (40) bijusi tā, kas atteikusies turpināt izrādi ar "neformā " esošo kolēģi. Skaidrs, ka Bērziņa rīcībai, izrādes laikā lietojot alkoholu (to viņš pats vēlāk arī atzinis), attaisnojuma nav, taču viņš nav "valsts galvenais alkoholiķis ", par kādu nu pataisīts, medijos plaši apspriežot konkrēto gadījumu. Uz 10. janvāri pārceltā izrāde esot aizritējusi veiksmīgi – skatītāju mīlētais aktieris ir atpūties un atkal formā. Līdz ar to izrādes "Marija Stjuarte" izgāšanās skandālam varētu pielikt punktu, taču... Bērziņš jau nebūs Bērziņš, ja tik ātri ļaus apklust ļaužu runām: pagājušajā nedēļā viņš kādā izrādē šokējis skatītājus un licis samulst pat saviem skatuves partneriem, pasakot scenārijā neesošu tekstu,kurā dzimumattiecības tiek apzīmētas ar necenzētu darbības vārdu,kas sākas ar burtu "p"...

Plēpis tikai sola

Punktu savām attiecībām ar zaļo pūķi vairākkārt mēģinājuši pielikt daudzi talantīgi un cienījami skatuves mākslinieki. Populārākais no tiem ir Rūdolfs Plēpis (60), kurš ar šo lāstu cīnās jau pāris gadu desmitus un tādēļ savulaik izmests gan no Nacionālā, gan Daugavpils teātra. Esot "pie skaidras saprašanas ", Plēpis intervijās priecīgs stāsta, ka šobrīd auklē mazmeitiņu, saka paldies Dievam, ka veselība turas, sola noteikti vēl atgriezties uz skatuves, kaļ plānus par savu monoizrādi, taču solījumi gan pagaidām nav pildīti. Nesen kādā intervijā pirms savas 60. jubilejas viņš apgalvojis, ka labi apzinās savu problēmu,saprot, ka alkohols iedarbojas neizprotami un baisi, taču nedz Minesotas programmu, nedz citas zāles viņam nevajagot – viss esot tikai no paša atkarīgs.

Reinis tomēr atgriežas

Acīmredzami cerīgāks stāsts ir par talantīgo Nacionālā teātra aktieri Jāni Reini (50), kurš dzeršanas dēļ 2009. gadā tika atskaitīts no štata aktieru saraksta. Lai arī Reinis aizraušanos ar grādīgajiem dzērieniem neatzina, savu aiziešanu no teātra skaidrojot ar"citiem projektiem ", viņa kolēģi un teātrim tuvu stāvoši cilvēki apliecina, ka aktieris mēdz neglābjami iekrist zaļā pūķa nagos. To gan noliedz "Jauno zvaigžņu teātra " režisore Laila Ilze Purmaliete, kura ar prieku uzticējusi viņam lomu savā iestudējumā "Blumkvists–Meistardetektīvs", kas savu pirmizrādi piedzīvoja novembrī. Līdz ar šo lomu Reinis kļuvis par šā teātra štata aktieri.

Belicku pieskatīs Poliščuka

Par jauno Dailes teātra aktrisi un režisora Dž. Dž. Džilindžera atradumu Kristīni Belicku (25)"VZ" rakstīja apmēram pirms gada – ka viņa kritusi alkohola un citu atkarību izraisošo vielu gūstā, kādēļ pat padzīta no teātra. Netikums viņai maksāja arī attiecību iziršanu ar Nacionālā teātra aktieri Artusu Kaimiņu. Aktrise uz vairākiem mēnešiem pazuda no Latvijas un aizbrauca pie draugiem uz Lielbritāniju, kur esot sapratusi, ka bez teātra nīkst ārā, jo tas ir viss, kas viņai dzīvē vajadzīgs. Belicka atgriezās un turpmāk par savu gribētu saukt "Teātra observatorijas " skatuvi, tāpēc nekautrējusies "lūgt patvērumu" režisorei Gaļinai Poliščukai. Lūgums ir uzklausīts:režisore esot apsolījusi dot aktrisei iespēju.

Aktieri krīt un ceļas

Ar alkoholisma radīto postu daudzus gadus cīnījies bijušais liepājnieks un pazīstamais teātra un kino aktieris Mārtiņš Vilsons (56). Jau vairāk nekā trīs gadus viņš alkoholu vairs nelieto un no šīs atkarības ticis vaļā bez speciālistu palīdzības, jo beidzot sapratis, ka nevar atļauties dzert – vēl jāuzaudzina trīs mazi bērni! Savulaik par dzeršanu no Liepājas teātra padzīts arī pērnās "Spēlmaņu nakts" balvas "Gada aktieris otrā plāna lomā" ieguvējs Kaspars Gods (36): intervijā "Neatkarīgajai " viņš vaļsirdīgi stāstījis, ka savulaik dzēris "ļoti smuki ", bet nu, kopš atkal paņemts atpakaļ teātrī, paliekot arvien godīgāks. Tāds palicis arī viņa kolēģis Egons Dombrovskis (38), kurš dzeršanas dēļ savukārt reiz padzīts no Dailes teātra: zināja, ka nedrīkst dzert, bet dzēra, līdz dzīve bija kļuvusi absolūti bezjēdzīga un teātrī lomu vairs nav bijis. Aktierim izglābties palīdzējusi Minesotas programma, jo viņš meklējis ceļu ārā no atkarību purva. Šobrīd Dombrovskis ir Liepājas teātra štata aktieris – krietni noslogots un skatītāju mīlēts. Ar alkoholu uz tu ir vēl kāds Liepājas teātra aktieris – Edgars Pujāts (39), kuram dzeršana esot papostījusi arī attiecīb as ģimenē:te aktieris pašķīries no sievas, te atkal izlūdzies, lai ņem atpakaļ, nosoloties, ka vairs nedzers un būs priekšzīmīgs vīrs un tēvs. Taču, kā runā, nekas nemainās – Pujātam joprojām ļoti labpatīk ieskatīties glāzītē. Pēc vairāku gadu pārtraukuma, kas bija saistīts ar vienu vienīgu dzeršanu, 2009. gada rudenī uz skatuves izrādē "Dod mīlai iespēju" teātrī klubā "Austrumu robeža" atgriezās aktieris Valdemārs Karpačs (58), kurš savulaik strādājis Valmieras teātrī, darbojies "Kabatā", Jaunatnes un Daugavpils teātros, bet, pirms atkal "augšāmcēlies ", septiņus gadus viņa dzīvē vienīgais mērķis bijis nodzerties līdz nāvei. Nu Karpačs izgājis Minesotas programmu, no alkohola gūsta esot ticis vaļā un 27. februārī atkal būs uz "Austrumu robežas" skatuves.

Likteņa nepasaudzētie

Daudzus skatītāju mīlētus aktierus alkohols nav saudzējis: pāragri no dzīves aizgāja Nacionālā teātra leģenda Antra Liedskalniņa (1930–2000),vēl daudz spožu lomu savā Liepājas teātrī būtu varējis nospēlēt izcilais padomjlaiku kino aktieris Valdemārs Zandbergs (1927–1994), bohēmai un uzdzīvei visu mūžu nespēja pretoties Harijs Liepiņš (1927–1998), sātana vilinājums postīja Ulda Pūcīša (1937–2000) dzīves gājumu, daudzus neatbildētus jautājumus pēc sevis atstājis Dailes teātra aktieris Andris Makovskis, kurš 2009. gada sākumā aizgāja mūžībā tikai 42 gadu vecumā.

Svarīgākais